Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia

Dania ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dla nas makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami, makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym, hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem, a także placki z kukurydzy i szpinaku.

Makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami

Składniki na makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami:

Koktajl:

  • 200 świeżego szpinaku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 jabłka

Pulpeciki:

  • łyżka oliwy
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko M
  • 1/2 szklanki wytłoczyn ze szpinaku i selera naciowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • posiekany ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 12 czarnych oliwek pokrojonych w krążki
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1/2 łyżeczki cukru

Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami?

Makaron ugotuj „al dente”. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, ząbek czosnku oraz na ostatnią minutę smażenia oregano. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mielone mięso, jajko, przesmażone składniki, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiaj całość przez 2–3 minuty. Formuj pulpeciki po około 15 g. Pulpeciki gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku lub bulionie. Pora na sos – na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż mieszając kolejne 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj oliwki i zagotuj. Zredukuj do pożądanej konsystencji, dodaj pulpeciki i makaron, gotuj mieszając 3 minuty.

Makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym

Składniki na makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym:

  • 200 g makaronu lumaconi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 g pokruszonego sera typu feta
  • pieprz
  • ew. sól

Sos:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan do posypania
  • ew. odrobina cukru

Jak przygotować makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym?

Piekarnik nagrzej do 180 st. C bez termoobiegu. Makaron ugotuj „al dente”. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku. Wlej wino, połowę odparuj i dodaj szpinak. Możesz podlać odrobiną wody. Rozmrażaj go na patelni paręnaście minut. Dodaj ser feta i całość dobrze wymieszaj, i odparuj. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ew. solą. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek z tymiankiem. Wlej przecier pomidorowy, odparuj o 1/3 i dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Naczynie żaroodporne nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Makaron faszeruj szpinakiem i układaj koło siebie w naczyniu. Całość zalej sosem i posyp parmezanem. Zapiekaj 20 minut.

Hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem

Składniki na hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 2 posiekane papryczki pepperoni lub łyżka pieprzu cayenne
  • 15 zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • 600 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • ryż
  • natka pietruszki
  • migdały
  • kolendra
  • jogurt

Jak przygotować hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem?

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczki pepperoni oraz ziarna kolendry i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy – kumin i wędzoną paprykę. Smaż minutkę. Wlej przecier pomidorowy i odparuj go tak aby zgęstniał. Dodaj cieciorkę i duś pod przykryciem 5 minut. Na ostatnie 2–3 minuty dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem.

Placki z kukurydzy i szpinaku

Składniki na placki z kukurydzy i szpinaku:

  • 170 g mąki pszennej
  • ok. 120 ml zimnej wody (może być ciut więcej - do otrzymania konsystencji gęstej śmietany)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • jajko (rozkłócone) L
  • łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
  • 250 g kukurydzy z puszki lub ziaren z kolby
  • 70 g szpinaku w liściach

Salsa pomidorowa:

  • 3 dojrzałe pomidory - posiekane
  • czerwona cebula - posiekana
  • 50 g sera feta - rozkruszonego
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrej jakości oleju rzepakowego)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować placki z kukurydzy i szpinaku?

Przygotuj salsę w miseczce i odstaw na bok, aby smaki się przegryzały. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj jajko i olej. Zamieszaj. Dodaj zimną wodę i mieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Dodaj kukurydzę i szpinak. Ciasto powinno być mocno gęste. Rozgrzej niedużą ilość oleju na patelni i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony – aż się zezłocą. Serwuj placki ciepłe z salsą pomidorową (lub jogurtem naturalnym z solą, pieprzem i czosnkiem).

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Jasiek Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości