Przepisy kulinarne

Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia

Dania ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dla nas makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami, makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym, hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem, a także placki z kukurydzy i szpinaku.

Makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami

Składniki na makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami:

Koktajl:

  • 200 świeżego szpinaku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 jabłka

Pulpeciki:

  • łyżka oliwy
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • jajko M
  • 1/2 szklanki wytłoczyn ze szpinaku i selera naciowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • posiekany ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 12 czarnych oliwek pokrojonych w krążki
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1/2 łyżeczki cukru

Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami?

Makaron ugotuj „al dente”. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, ząbek czosnku oraz na ostatnią minutę smażenia oregano. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mielone mięso, jajko, przesmażone składniki, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiaj całość przez 2–3 minuty. Formuj pulpeciki po około 15 g. Pulpeciki gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku lub bulionie. Pora na sos – na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż mieszając kolejne 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj oliwki i zagotuj. Zredukuj do pożądanej konsystencji, dodaj pulpeciki i makaron, gotuj mieszając 3 minuty.

Makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym

Składniki na makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym:

  • 200 g makaronu lumaconi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 g pokruszonego sera typu feta
  • pieprz
  • ew. sól

Sos:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan do posypania
  • ew. odrobina cukru

Jak przygotować makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym?

Piekarnik nagrzej do 180 st. C bez termoobiegu. Makaron ugotuj „al dente”. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku. Wlej wino, połowę odparuj i dodaj szpinak. Możesz podlać odrobiną wody. Rozmrażaj go na patelni paręnaście minut. Dodaj ser feta i całość dobrze wymieszaj, i odparuj. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ew. solą. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek z tymiankiem. Wlej przecier pomidorowy, odparuj o 1/3 i dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Naczynie żaroodporne nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Makaron faszeruj szpinakiem i układaj koło siebie w naczyniu. Całość zalej sosem i posyp parmezanem. Zapiekaj 20 minut.

Hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem

Składniki na hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 2 posiekane papryczki pepperoni lub łyżka pieprzu cayenne
  • 15 zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • 600 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • ryż
  • natka pietruszki
  • migdały
  • kolendra
  • jogurt

Jak przygotować hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem?

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczki pepperoni oraz ziarna kolendry i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy – kumin i wędzoną paprykę. Smaż minutkę. Wlej przecier pomidorowy i odparuj go tak aby zgęstniał. Dodaj cieciorkę i duś pod przykryciem 5 minut. Na ostatnie 2–3 minuty dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem.

Placki z kukurydzy i szpinaku

Składniki na placki z kukurydzy i szpinaku:

  • 170 g mąki pszennej
  • ok. 120 ml zimnej wody (może być ciut więcej - do otrzymania konsystencji gęstej śmietany)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • jajko (rozkłócone) L
  • łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
  • 250 g kukurydzy z puszki lub ziaren z kolby
  • 70 g szpinaku w liściach

Salsa pomidorowa:

  • 3 dojrzałe pomidory - posiekane
  • czerwona cebula - posiekana
  • 50 g sera feta - rozkruszonego
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrej jakości oleju rzepakowego)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować placki z kukurydzy i szpinaku?

Przygotuj salsę w miseczce i odstaw na bok, aby smaki się przegryzały. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj jajko i olej. Zamieszaj. Dodaj zimną wodę i mieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Dodaj kukurydzę i szpinak. Ciasto powinno być mocno gęste. Rozgrzej niedużą ilość oleju na patelni i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony – aż się zezłocą. Serwuj placki ciepłe z salsą pomidorową (lub jogurtem naturalnym z solą, pieprzem i czosnkiem).

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Jasiek Kuroń |
Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0