Makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami
Składniki na makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami:
Koktajl:
- 200 świeżego szpinaku
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 jabłka
Pulpeciki:
- łyżka oliwy
- 1/2 małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- jajko M
- 1/2 szklanki wytłoczyn ze szpinaku i selera naciowego
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 12 czarnych oliwek pokrojonych w krążki
- sól
- pieprz
- ew. 1/2 łyżeczki cukru
Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami?
Makaron ugotuj „al dente”. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, ząbek czosnku oraz na ostatnią minutę smażenia oregano. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mielone mięso, jajko, przesmażone składniki, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiaj całość przez 2–3 minuty. Formuj pulpeciki po około 15 g. Pulpeciki gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku lub bulionie. Pora na sos – na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż mieszając kolejne 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj oliwki i zagotuj. Zredukuj do pożądanej konsystencji, dodaj pulpeciki i makaron, gotuj mieszając 3 minuty.
Makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym
Składniki na makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym:
- 200 g makaronu lumaconi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 400 g mrożonego szpinaku
- 100 g pokruszonego sera typu feta
- pieprz
- ew. sól
Sos:
- łyżka oliwy
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 400 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- starty parmezan do posypania
- ew. odrobina cukru
Jak przygotować makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym?
Piekarnik nagrzej do 180 st. C bez termoobiegu. Makaron ugotuj „al dente”. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku. Wlej wino, połowę odparuj i dodaj szpinak. Możesz podlać odrobiną wody. Rozmrażaj go na patelni paręnaście minut. Dodaj ser feta i całość dobrze wymieszaj, i odparuj. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ew. solą. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek z tymiankiem. Wlej przecier pomidorowy, odparuj o 1/3 i dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Naczynie żaroodporne nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Makaron faszeruj szpinakiem i układaj koło siebie w naczyniu. Całość zalej sosem i posyp parmezanem. Zapiekaj 20 minut.
Hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem
Składniki na hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem:
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 2 posiekane papryczki pepperoni lub łyżka pieprzu cayenne
- 15 zmiażdżonych ziaren kolendry
- 2 łyżki mielonego kuminu
- 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 l przecieru pomidorowego
- 600 g ugotowanej ciecierzycy
- 300 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Do podania:
- ryż
- natka pietruszki
- migdały
- kolendra
- jogurt
Jak przygotować hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem?
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczki pepperoni oraz ziarna kolendry i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy – kumin i wędzoną paprykę. Smaż minutkę. Wlej przecier pomidorowy i odparuj go tak aby zgęstniał. Dodaj cieciorkę i duś pod przykryciem 5 minut. Na ostatnie 2–3 minuty dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem.
Placki z kukurydzy i szpinaku
Składniki na placki z kukurydzy i szpinaku:
- 170 g mąki pszennej
- ok. 120 ml zimnej wody (może być ciut więcej - do otrzymania konsystencji gęstej śmietany)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka wędzonej papryki
- jajko (rozkłócone) L
- łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
- 250 g kukurydzy z puszki lub ziaren z kolby
- 70 g szpinaku w liściach
Salsa pomidorowa:
- 3 dojrzałe pomidory - posiekane
- czerwona cebula - posiekana
- 50 g sera feta - rozkruszonego
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrej jakości oleju rzepakowego)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak przygotować placki z kukurydzy i szpinaku?
Przygotuj salsę w miseczce i odstaw na bok, aby smaki się przegryzały. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj jajko i olej. Zamieszaj. Dodaj zimną wodę i mieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Dodaj kukurydzę i szpinak. Ciasto powinno być mocno gęste. Rozgrzej niedużą ilość oleju na patelni i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony – aż się zezłocą. Serwuj placki ciepłe z salsą pomidorową (lub jogurtem naturalnym z solą, pieprzem i czosnkiem).
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?
Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti
Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń