Rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer - przeps krok po kroku
Składniki:
- 1 kg dużych kapeluszy z rydzy (Z rydzy wybierz jak największe kapelusze, resztę posiekaj na drobno.)
- 2 białe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 opakowania liści szpinaku
- 0,5 kg sera Groyer
- 1 opakowanie rukoli
- 200 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania rydzy zapiekanych ze szpinakiem i serem
- Posiekane grzyby podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem.
- Do grzybów dodaj liście szpinaku i duś tak długo aż płyn odparuje.
- Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż ostygnie.
- Porcję szpinaku nałóż na kapelusze i zasyp tartym serem Groyer, gotowe grzyby ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 185 st. C.
- Zapiekane rydze ułóż na talerzu dodając liście rukoli i prażone orzechy włoskie.
Zobacz także:
- Mleczaj rydz – jadalny czy niejadalny?
- Jesienne inspiracje: rydze zapiekane z mozzarellą
- Marynowane borowiki, kiszone rydze i pył grzybowy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: