Rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer, które pokochają wszyscy wielbiciele grzybów

różne gatunki grzybów
Jak zbierać grzyby?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień trwa, sezon grzybowy w pełni. Dodatkowo dzisiaj obchodzimy Dzień Chłopaka. Z tej okazji Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował przepisy, które zachwycą każdego. Sprawdź, jak zrobić rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer.

Rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer - przeps krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg dużych kapeluszy z rydzy (Z rydzy wybierz jak największe kapelusze, resztę posiekaj na drobno.)
  • 2 białe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 opakowania liści szpinaku
  • 0,5 kg sera Groyer
  • 1 opakowanie rukoli
  • 200 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania rydzy zapiekanych ze szpinakiem i serem

  1. Posiekane grzyby podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem.
  2. Do grzybów dodaj liście szpinaku i duś tak długo aż płyn odparuje.
  3. Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż ostygnie.
  4. Porcję szpinaku nałóż na kapelusze i zasyp tartym serem Groyer, gotowe grzyby ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 185 st. C.
  5. Zapiekane rydze ułóż na talerzu dodając liście rukoli i prażone orzechy włoskie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości