Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g białej cebuli
- 50 ml oleju
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek
- Świeże grzyby x 0,5kg
- Klarowane masło x 50g
- Sól, pieprz do smaku
- Szalotka x 5 szt.
- Natka pietruszki x 1 mały pęczek
- Musztarda francuska x 50g
Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw - sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.
- Mięso mielone wymieszaj w misce ze wszystkimi przyprawami, podsmażoną cebulka i świeżymi ziołami.
- Ziemniaki umieść w malakserze, dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij.
- Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto potnij za pomocą metalowego ringa tak aby było równe i na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę.
- W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą i gotuj kluski aż wypłyną.
- Na patelni podsmaż świeże grzyby na klarowanym maśle, dodaj sól, pieprz, szalotkę i duś jeszcze chwilę. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę i musztardę francuską.
- Na talerzu ułóż partie klusek i polej je podsmażonymi grzybami.
Zobacz także:
- Kluski żelazne, szare, przecieraki - trzy nazwy, jeden przepis
- Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski
- Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News
podziel się: