Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy

Kluski według przepisów Jaśka Kuronia
Kluski według przepisów Jaśka Kuronia
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN na jesienne obiady proponujemy tym razem różnego typu kluski. Jak zrobić kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 200 g mąki pszennej
      • 3 jajka
        • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
          • 200 g białej cebuli
            • 50 ml oleju
              • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek
                • Świeże grzyby x 0,5kg
                  • Klarowane masło x 50g
                    • Sól, pieprz do smaku
                      • Szalotka x 5 szt.
                        • Natka pietruszki x 1 mały pęczek
                          • Musztarda francuska x 50g

                            Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw - sposób przygotowania: 

                            1. Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.
                              1. Mięso mielone wymieszaj w misce ze wszystkimi przyprawami, podsmażoną cebulka i świeżymi ziołami.
                                1. Ziemniaki umieść w malakserze, dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij.
                                  1. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto potnij za pomocą metalowego ringa tak aby było równe i na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę.
                                    1. W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą i gotuj kluski aż wypłyną.
                                      1. Na patelni podsmaż świeże grzyby na klarowanym maśle, dodaj sól, pieprz, szalotkę i duś jeszcze chwilę. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę i musztardę francuską.
                                        1. Na talerzu ułóż partie klusek i polej je podsmażonymi grzybami.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana