Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy

Kluski według przepisów Jaśka Kuronia
Kluski według przepisów Jaśka Kuronia
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN na jesienne obiady proponujemy tym razem różnego typu kluski. Jak zrobić kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g białej cebuli
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek
  • Świeże grzyby x 0,5kg
  • Klarowane masło x 50g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szalotka x 5 szt.
  • Natka pietruszki x 1 mały pęczek
  • Musztarda francuska x 50g

Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw - sposób przygotowania: 

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.
  2. Mięso mielone wymieszaj w misce ze wszystkimi przyprawami, podsmażoną cebulka i świeżymi ziołami.
  3. Ziemniaki umieść w malakserze, dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij.
  4. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto potnij za pomocą metalowego ringa tak aby było równe i na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę.
  5. W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą i gotuj kluski aż wypłyną.
  6. Na patelni podsmaż świeże grzyby na klarowanym maśle, dodaj sól, pieprz, szalotkę i duś jeszcze chwilę. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę i musztardę francuską.
  7. Na talerzu ułóż partie klusek i polej je podsmażonymi grzybami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości