Materiał promocyjny

Co na obiad w niedzielę? 3 szybkie przepisy na obiad ze szpinakiem, które pokochasz  

Co na obiad w niedzielę? Pomysły na niedzielny obiad ze szpinakiem
Zielona kuchnia na powitanie wiosny
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN dziś rządzi zieleń. Sebastian Olma zaprezentował pyszne i proste przepisy z wykorzystaniem mrożonego szpinaku. Sprawdź, jak przygotować tartę, spaghetti czy faszerowanego kurczaka.

Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano

Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano
Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano
Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano
Źródło: East News/Adam Burakowski

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 1 mała łyżka soli,
  • 2 żółtka,
  • suszone oregano do smaku.

Sposób przygotowania kruchego ciasta:

Mąkę pszenną przesiej na stolnice za pomocą sitka, dodaj cukier puder, oregano i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem, dopóki nie powstanie "kruszonka". Dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie rozłóż ciasto, które potem nakłuj widelcem w wielu miejscach. Nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę, aby podczas pieczenia boki się nie zapadły. Wstaw je do piekarnika na 15 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut, aby spód był bardziej kruchy. Wyjmij blaszkę i odstaw, aby ostygła.

Pozostałe składniki na tartę:

  • 1 duży pęczek włoszczyzny,
  • 1 papryka słodka ramiro,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • świeże oregano,
  • 2 opakowania siekanego szpinaku,
  • 50 g masła,
  • 4 jajka,
  • świeże zioła do dekoracji,
  • 200 g sera błękitnego.

Sposób przygotowania nadzienia:

Warzywa korzenne pokrój w kostkę, podduś na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, soli i świeżego oregano. Gdy warzywa będą miękkie, odstaw, aby ostygły.

Na patelnie dodaj siekany szpinak i masło. Duś około 5 minut dodając do smaku sól i pieprz. Gdy szpinak ostygnie, dodaj do niego świeże jajko i wymieszaj. Na tarte nałóż warstwę smażonych wcześniej warzyw, następnie dodaj szpinak w liściach i całość wstaw do piekarnika na 25 minut do temp 160 st. C.

Po wyjęciu tartę udekoruj świeżymi ziołami i kawałkami błękitnego sera dojrzewającego.

Cytrynowe spaghetti ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti,
  • 2 sztuki cebuli szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g guanciale w plastrach,
  • 50 g masła,
  • 2 opakowania szpinaku w sosie śmietanowym,
  • 400 g sera ricotta,
  • sól, gałka muszkatołowa, cytryna – do smaku,
  • świeże zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu w posolonej wodzie. Na patelnię dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojone w kostkę guanciale, lekko podsmaż pod przykryciem z odrobiną masła. Następnie dodaj szpinak w sosie śmietanowym i duś wszystko 2-3 minuty, a potem dołóż ser ricotta. Poczekaj, aż się rozpuści. Na koniec dopraw wszystko solą, tartą gałką muszkatołową i cytryną.

Na patelnię z gotowym sosem szpinakowym dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Udekoruj świeżymi ziołami i serwuj na talerzach.

Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto

Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto
Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto
Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto
Źródło: East News/Adam Burakowski

Składniki na kurczaka:

  • 4 sztuki piersi z kurczaka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 opakowania szpinaku w liściach,
  • 100 g masła,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • 5 jajek,
  • 400 g japońskiej panierki panko,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kurczaka:

Pierś rozbij tłuczkiem, dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie ułóż podsmażone wcześniej na maśle liście szpinaku. Mięso zwiń, dodając do środka masło. Panieruj klasycznie w mące i jajku, a następnie w panko. Mięso można smażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.

Składniki na zielone risotto:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 1 kg ryżu do risotto,
  • 200 ml białego wina,
  • 1 litr bulionu,
  • 300 g parmezanu,
  • 100 g masła,
  • 2 opakowania szpinaku w liściach,
  • świeże zioła do dekoracji,
  • 100 g parmezanu.

Sposób przygotowania risotto:

W rondelku podsmaż posiekany czosnek i szalotkę. Gdy szalotka zmięknie, dodaj na patelnię ryż do risotto i podlej białym winem. Gdy wino odparuje, stopniowo dolewaj bulion, pamiętając o tym, aby jak najczęściej mieszać ryż. Gdy risotto będzie prawie gotowe, dodaj do niego tarty ser, zimne masło i zmiksowany szpinak w liściach.

Na talerz umieść porcję zielonego risotto, ułóż na wierzch mięso, dodając do dekoracji świeże zioła oraz tarty parmezan.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości