W kuchni Dzień Dobry TVN dziś rządzi zieleń. Sebastian Olma zaprezentował pyszne i proste przepisy z wykorzystaniem mrożonego szpinaku. Sprawdź, jak przygotować tartę, spaghetti czy faszerowanego kurczaka.
Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 1 mała łyżka soli,
- 2 żółtka,
- suszone oregano do smaku.
Sposób przygotowania kruchego ciasta:
Mąkę pszenną przesiej na stolnice za pomocą sitka, dodaj cukier puder, oregano i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj nożem, dopóki nie powstanie "kruszonka". Dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie rozłóż ciasto, które potem nakłuj widelcem w wielu miejscach. Nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę, aby podczas pieczenia boki się nie zapadły. Wstaw je do piekarnika na 15 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut, aby spód był bardziej kruchy. Wyjmij blaszkę i odstaw, aby ostygła.
Pozostałe składniki na tartę:
- 1 duży pęczek włoszczyzny,
- 1 papryka słodka ramiro,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
- świeże oregano,
- 2 opakowania siekanego szpinaku,
- 50 g masła,
- 4 jajka,
- świeże zioła do dekoracji,
- 200 g sera błękitnego.
Sposób przygotowania nadzienia:
Warzywa korzenne pokrój w kostkę, podduś na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, soli i świeżego oregano. Gdy warzywa będą miękkie, odstaw, aby ostygły.
Na patelnie dodaj siekany szpinak i masło. Duś około 5 minut dodając do smaku sól i pieprz. Gdy szpinak ostygnie, dodaj do niego świeże jajko i wymieszaj. Na tarte nałóż warstwę smażonych wcześniej warzyw, następnie dodaj szpinak w liściach i całość wstaw do piekarnika na 25 minut do temp 160 st. C.
Po wyjęciu tartę udekoruj świeżymi ziołami i kawałkami błękitnego sera dojrzewającego.
Cytrynowe spaghetti ze szpinakiem i ricottą
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,
- 2 sztuki cebuli szalotki,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g guanciale w plastrach,
- 50 g masła,
- 2 opakowania szpinaku w sosie śmietanowym,
- 400 g sera ricotta,
- sól, gałka muszkatołowa, cytryna – do smaku,
- świeże zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu w posolonej wodzie. Na patelnię dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojone w kostkę guanciale, lekko podsmaż pod przykryciem z odrobiną masła. Następnie dodaj szpinak w sosie śmietanowym i duś wszystko 2-3 minuty, a potem dołóż ser ricotta. Poczekaj, aż się rozpuści. Na koniec dopraw wszystko solą, tartą gałką muszkatołową i cytryną.
Na patelnię z gotowym sosem szpinakowym dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Udekoruj świeżymi ziołami i serwuj na talerzach.
Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto
Składniki na kurczaka:
- 4 sztuki piersi z kurczaka,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 opakowania szpinaku w liściach,
- 100 g masła,
- mąka pszenna do panierowania,
- 5 jajek,
- 400 g japońskiej panierki panko,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania kurczaka:
Pierś rozbij tłuczkiem, dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie ułóż podsmażone wcześniej na maśle liście szpinaku. Mięso zwiń, dodając do środka masło. Panieruj klasycznie w mące i jajku, a następnie w panko. Mięso można smażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.
Składniki na zielone risotto:
- 4 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- 1 kg ryżu do risotto,
- 200 ml białego wina,
- 1 litr bulionu,
- 300 g parmezanu,
- 100 g masła,
- 2 opakowania szpinaku w liściach,
- świeże zioła do dekoracji,
- 100 g parmezanu.
Sposób przygotowania risotto:
W rondelku podsmaż posiekany czosnek i szalotkę. Gdy szalotka zmięknie, dodaj na patelnię ryż do risotto i podlej białym winem. Gdy wino odparuje, stopniowo dolewaj bulion, pamiętając o tym, aby jak najczęściej mieszać ryż. Gdy risotto będzie prawie gotowe, dodaj do niego tarty ser, zimne masło i zmiksowany szpinak w liściach.
Na talerz umieść porcję zielonego risotto, ułóż na wierzch mięso, dodając do dekoracji świeże zioła oraz tarty parmezan.
Zobacz także:
- Grasz w zielone? Ten kolor powinien królować w kuchni na wiosnę. Przepisy Mateusza Güncela
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: East News/Adam Burakowski