Materiał promocyjny

Co na obiad w niedzielę? 3 szybkie przepisy na obiad ze szpinakiem, które pokochasz  

Co na obiad w niedzielę? Pomysły na niedzielny obiad ze szpinakiem
Powiew wiosny na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN dziś rządzi zieleń. Sebastian Olma zaprezentował pyszne i proste przepisy z wykorzystaniem mrożonego szpinaku. Sprawdź, jak przygotować tartę, spaghetti czy faszerowanego kurczaka.

Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano

Uwaga! Przeczytaj przepis od początku do końca, zanim go przygotujesz.

Składniki:

Kruche ciasto

  • Mąka pszenna 350g
  • Cukier puder x 50g
  • Masło x 200g
  • Sól x 1 mała łyżka
  • Żółtka x 2 szt.
  • Suszona oregano do smaku

Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder, oregano i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie wciśnij ciasto w blaszkę, jeśli powstanie dziura zaklep ją pozostałym ciastem. Cała blaszka powinna być przykryta. Widelcem nakłuj ciasto w wielu miejscach, nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę aby podczas pieczenia ciasta boki się nie zapadły. Wstaw je do piekarnika na 15 minut do temp. 170 st. C, po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut aby spód był bardziej kruchy, wyjmij blaszkę i zostaw aby ostygła.

  • Włoszczyzna x 1 duży pęczek
  • Papryka słodka ramiro x 1 szt.
  • Bakłażan, cukinia po 1 szt.
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
  • Oregano świeże

Warzywa korzenne pokrój w kostkę, podduś na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, soli i świeżego oregano. Gdy warzywa będą miękkie odstaw odstaw aby ostygły.

  • Szpinak siekany x 2 opak.
  • Masło 50g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Jajka x 4 szt

Na patelnie dodaj siekany szpinak i masło. Duś około 5 minut dodając do smaku sól i pieprz. Gdy szpinak ostygnie dodaj do niego świeże jajko i wymieszaj. Na tarte nałóż warstwę smażonych wcześniej warzyw, następnie dodaj szpinak w liściach i całość wstaw do piekarnika na 25 minut do temp 160 st. C.

  • Świeże zioła do dekoracji
  • Błękitny ser x 200

Po wyjęciu tarte udekoruj świeżymi ziołami i kawałkami błękitnego sera dojrzewającego.

6R2A7771_Easy-Resize
6R2A7771_Easy-Resize

Cytrynowe spaghetti ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

  • Makaron spaghetti x 1 opak.

Sposób przygotowania: Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu w posolonej wodzie.

  • Cebula szalotka x 2 szt.
  • Czosnek x 4 ząbki
  • Guanciale, cięte w plastry x 100g
  • Masło x 50g
  • Szpinak w sosie śmietanowym x 2 opak.
  • Ser ricotta x 400g
  • Sól, gałka muszkatołowa, cytryna – do smaku

Na patelnie dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojone w kostkę guanciale, lekko podsmaż pod przykryciem z odrobiną masła. Na patelnię dodaj szpinak w sosie śmietanowym i duś wszystko 2-3 minuty, następnie dodaj ser ricotta i poczekaj aż się rozpuści. Na koniec dopraw wszystko solą, tartą gałką muszkatołową i cytryną.

  • Świeże zioła do dekoracji

Na patelnie z gotowym sosem szpinakowym dodaj porcję makaronu i dokładnie wymieszaj nakładając porcję na talerz. Makaron udekoruj świeżymi ziołami.

Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto

Składniki:

  • Pierś kurczaka x 4 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szpinak w liściach x 2 opak.
  • Masło x 100g
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Jajko x 5 szt.
  • Japońska panierka panko x 400g
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Pierś z kurczak rozbij tłuczkiem, dopraw mięso solą i pieprzem a następnie ułóż podsmażony wcześniej na maśle liście szpinaku. Mięso zwiń dodając do środka kawałek masła. Panieruj klasycznie w mące i jajku a następnie w panko. Mięso można smażyć na głębokim tłuszczu lub w piec w piekarniku.

Zielone risotto:

  • Czosnek x 4 ząbki
  • Szalotka x 2 szt.
  • Ryż do risotto x 1 kg (dobrej jakości)
  • Białe wino x 200 ml
  • Bulion x 1l
  • Parmezan x 300g
  • Masło x 100g
  • Szpinak w liściach x 2 opak

W rondelku podsmaż ze sobą posiekany czosnek i szalotkę. Gdy szalotka zmięknie dodaj na patelnię ryż do risotto i podlej białym winem. Gdy wino odparuję stopniowo dolewaj bulion pamiętając o tym, aby jak najczęściej mieszać ryż. Gdy risotto będzie prawie gotowe dodaj do niego tarty ser, zimne masło i zmiksowany szpinak z liściach tak aby utrwalić zielony kolor.

  • Świeże zioła do dekoracji
  • Parmezan x 100g

Na talerzu ułóż porcję zielonego risotto, ułóż na wierzch mięso dodając do dekoracji świeże zioła oraz tarty parmezan.

2ABR0506_Easy-Resize
2ABR0506_Easy-Resize

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości