W kuchni Dzień Dobry TVN dziś rządzi zieleń. Sebastian Olma zaprezentował pyszne i proste przepisy z wykorzystaniem mrożonego szpinaku. Sprawdź, jak przygotować tartę, spaghetti czy faszerowanego kurczaka.
Tarta z ciasta kruchego ze szpinakiem, warzywami i oregano
Uwaga! Przeczytaj przepis od początku do końca, zanim go przygotujesz.
Składniki:
Kruche ciasto
- Mąka pszenna 350g
- Cukier puder x 50g
- Masło x 200g
- Sól x 1 mała łyżka
- Żółtka x 2 szt.
- Suszona oregano do smaku
Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder, oregano i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie wciśnij ciasto w blaszkę, jeśli powstanie dziura zaklep ją pozostałym ciastem. Cała blaszka powinna być przykryta. Widelcem nakłuj ciasto w wielu miejscach, nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę aby podczas pieczenia ciasta boki się nie zapadły. Wstaw je do piekarnika na 15 minut do temp. 170 st. C, po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut aby spód był bardziej kruchy, wyjmij blaszkę i zostaw aby ostygła.
- Włoszczyzna x 1 duży pęczek
- Papryka słodka ramiro x 1 szt.
- Bakłażan, cukinia po 1 szt.
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
- Oregano świeże
Warzywa korzenne pokrój w kostkę, podduś na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, soli i świeżego oregano. Gdy warzywa będą miękkie odstaw odstaw aby ostygły.
- Szpinak siekany x 2 opak.
- Masło 50g
- Sól, pieprz do smaku
- Jajka x 4 szt
Na patelnie dodaj siekany szpinak i masło. Duś około 5 minut dodając do smaku sól i pieprz. Gdy szpinak ostygnie dodaj do niego świeże jajko i wymieszaj. Na tarte nałóż warstwę smażonych wcześniej warzyw, następnie dodaj szpinak w liściach i całość wstaw do piekarnika na 25 minut do temp 160 st. C.
- Świeże zioła do dekoracji
- Błękitny ser x 200
Po wyjęciu tarte udekoruj świeżymi ziołami i kawałkami błękitnego sera dojrzewającego.
Cytrynowe spaghetti ze szpinakiem i ricottą
Składniki:
- Makaron spaghetti x 1 opak.
Sposób przygotowania: Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu w posolonej wodzie.
- Cebula szalotka x 2 szt.
- Czosnek x 4 ząbki
- Guanciale, cięte w plastry x 100g
- Masło x 50g
- Szpinak w sosie śmietanowym x 2 opak.
- Ser ricotta x 400g
- Sól, gałka muszkatołowa, cytryna – do smaku
Na patelnie dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojone w kostkę guanciale, lekko podsmaż pod przykryciem z odrobiną masła. Na patelnię dodaj szpinak w sosie śmietanowym i duś wszystko 2-3 minuty, następnie dodaj ser ricotta i poczekaj aż się rozpuści. Na koniec dopraw wszystko solą, tartą gałką muszkatołową i cytryną.
- Świeże zioła do dekoracji
Na patelnie z gotowym sosem szpinakowym dodaj porcję makaronu i dokładnie wymieszaj nakładając porcję na talerz. Makaron udekoruj świeżymi ziołami.
Kurczak faszerowany szpinakiem w liściach na zielonym risotto
Składniki:
- Pierś kurczaka x 4 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Szpinak w liściach x 2 opak.
- Masło x 100g
- Mąka pszenna do panierowania
- Jajko x 5 szt.
- Japońska panierka panko x 400g
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania: Pierś z kurczak rozbij tłuczkiem, dopraw mięso solą i pieprzem a następnie ułóż podsmażony wcześniej na maśle liście szpinaku. Mięso zwiń dodając do środka kawałek masła. Panieruj klasycznie w mące i jajku a następnie w panko. Mięso można smażyć na głębokim tłuszczu lub w piec w piekarniku.
Zielone risotto:
- Czosnek x 4 ząbki
- Szalotka x 2 szt.
- Ryż do risotto x 1 kg (dobrej jakości)
- Białe wino x 200 ml
- Bulion x 1l
- Parmezan x 300g
- Masło x 100g
- Szpinak w liściach x 2 opak
W rondelku podsmaż ze sobą posiekany czosnek i szalotkę. Gdy szalotka zmięknie dodaj na patelnię ryż do risotto i podlej białym winem. Gdy wino odparuję stopniowo dolewaj bulion pamiętając o tym, aby jak najczęściej mieszać ryż. Gdy risotto będzie prawie gotowe dodaj do niego tarty ser, zimne masło i zmiksowany szpinak z liściach tak aby utrwalić zielony kolor.
- Świeże zioła do dekoracji
- Parmezan x 100g
Na talerzu ułóż porcję zielonego risotto, ułóż na wierzch mięso dodając do dekoracji świeże zioła oraz tarty parmezan.
Zobacz także:
- Grasz w zielone? Ten kolor powinien królować w kuchni na wiosnę. Przepisy Mateusza Güncela
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: East News/Adam Burakowski