Choriatiki - przepis
Składniki:
- Ogórek gruntowy 2 szt
- Papryka zielona 2 szt
- Pomidor duży 3-4 szt
- Cebula czerwona 2 szt
- Oliwki greckie kalamata 5 szt
- Feta 200 g
- Ocet z białego wina 2-3 łyżki (opcjonalnie)
- Oliwa 4 łyżki
- Suszone oregano 1 łyżeczka
- Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
Feta zapiekana - przepis
Składniki:
- Feta
- Pomidory cebula czerwona
- Oliwki kapary
- Oliwa
- Zioła suszone
Klefiko - przepis
- Udziki bez kości
- Ziemniaki
- Marchew
- Papryka
- pomidory
- Cebula
- Zioła
- Oliwa
Omdlały imam - przepis
- 1 duży bakłażan
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tureckiej papryki cayenne
- 1 puszka pomidorów pelati albo 2 szklanki świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
- sól i pieprz
- pół szklanki oliwy
- do podania
- natka pietruszki lub kolendra
Sałatka owocowa - przepis
- Jogurt Grecki
- Grecki miód
- Orzechy włoskie
- Sałatka owocowa
- Arbuz
- Melon
- Nektarynki
- Brzoskwinie
- Śliwki
- Borówka
- Maliny
- Gruszki
Zobacz także:
- Kuchnia grecka - najważniejsze potrawy i desery
- Kuchnia grecka bez mięsa. Zwyciężczyni "MasterChefa" dzieli się kulinarnymi sekretami z podróży
- Michał Cessanis odkrywa kulinarne bogactwo Grecji. "Wszystko co tu mamy jest świeże i pełne smaku"
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN/Karolina Kalatzi
podziel się: