Greckie specjały według Doroty Wellman

Dotrota Wellman w kuchni Dzień Dobry TVN
Dorota Wellman i jej greckie potrawy
Źródło: Dzień Dobry TVN/Karolina Kalatzi
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem greckie specjały według Doroty Wellman. Jak zrobić pyszne choriatiki, zapiekaną fetę, klefiko czy omdlałego imama? Sprawdź proste przepisy krok po kroku.

Choriatiki - przepis

Składniki:

  • Ogórek gruntowy 2 szt
  • Papryka zielona 2 szt
  • Pomidor duży 3-4 szt
  • Cebula czerwona 2 szt
  • Oliwki greckie kalamata 5 szt
  • Feta 200 g
  • Ocet z białego wina 2-3 łyżki (opcjonalnie)
  • Oliwa 4 łyżki
  • Suszone oregano 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej

Feta zapiekana - przepis

Składniki:

  • Feta
  • Pomidory cebula czerwona
  • Oliwki kapary
  • Oliwa
  • Zioła suszone

Klefiko - przepis

  • Udziki bez kości
  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Papryka
  • pomidory
  • Cebula
  • Zioła
  • Oliwa

Omdlały imam - przepis

  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki cayenne
  • 1 puszka pomidorów pelati albo 2 szklanki świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • sól i pieprz
  • pół szklanki oliwy
  • do podania
  • natka pietruszki lub kolendra

Sałatka owocowa - przepis

  • Jogurt Grecki
  • Grecki miód
  • Orzechy włoskie
  • Sałatka owocowa
  • Arbuz
  • Melon
  • Nektarynki
  • Brzoskwinie
  • Śliwki
  • Borówka
  • Maliny
  • Gruszki

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości