Aleksandra Juszkiewicz podaje przepis na pieczone bakłażany
Pod koniec kwietnia zwyciężczyni "MasterChefa" Aleksandra Juszkiewicz odbyła podróż do Grecji w ramach współpracy z tamtejszym, lokalnym samorządem, by promować na wyspie Samos tradycyjne, regionalne dania z Polski. Korzystając z okazji, poszerzyła swoją wiedzę na temat popularnych na Półwyspie Bałkańskim potraw i składników. Starsze mieszkanki Samos podzieliły się z nią własnymi tajnikami gotowania, które teraz Aleksandra wykorzystuje w swoich przepisach.
- Tam jest tak pięknie, że są restauracje i w środku często gotuje parę pokoleń (...). I tu mam właśnie przepis od takiej starszej pani. Tu jest oliwa, ocet balsamiczny i czosnek - powiedziała Juszkiewicz, pokazując przygotowaną zgodnie z przepisem marynatę do bakłażanów.
Zwyciężczyni "MasterChefa" przyznała, że mimo ogromnego doświadczenia i wielu lat spędzonych w kuchni, dopiero w Grecji nauczyła się, jak poprawnie piec bakłażany.
- Bakłażany trzeba wcześniej naciąć i bardzo mocno spiec skórkę. I tę skórkę potem usuniemy, i one będą marynowane. Ten miąższ będzie marynowany i zapiekany fetą - ujawniła sekrety kuchni greckiej.
Samos. Wegetariańska kuchnia wprost z greckiej wyspy
Wyspa Samos słynie z win ze szczepu Muscat, które uznawane są za jedne z najlepszych trunków na świecie. Grecy bardzo często wykorzystują je w swoich daniach. Jednocześnie starają się doskonalić w kuchni wegetariańskiej i mają aspiracje, by zostać jej promotorami.
- Oni walczą o to, żeby stać się stolicą wegetarianizmu, dlatego że historia mówi, że sam Pitagoras [który pochodził z Samos - przyp. red.] nie jadł mięsa, tylko właśnie potrawy bezmięsne - wyjaśniła Aleksandra Juszkiewicz. - I mają bardzo duży wybór tych potraw - dodała Dorota Wellman, która kocha Grecję.
Zainspirowana grecką kuchnią zwyciężczyni "MasterChefa" przygotowała w Dzień Dobry TVN pięć bezmięsnych dań:
- favę - purée z grochu z karmelizowaną cebulą;
- pieczone bakłażany;
- revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem;
- śniadaniowe smoothie z figami i letnimi owocami;
- koktajl z gruszki i kiwi (na zielonej herbacie).
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kanapka z grillowanymi szparagami, beszamelem, szynką i serem - przepis Jaśka Kuronia
- Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue
- Letnie dania ze zsiadłym mlekiem w roli głównej w wykonaniu Szymona Czerwińskiego
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Ola Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN