Grecka kuchnia
Tradycyjna kuchnia grecka słynie z prostoty domowego gotowania, do którego wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki. Na talerzach królują owoce morza, różne rodzaje mięs, dojrzewające w słońcu pomidory i bakłażany, oliwa z oliwek, sok z cytryny i wszechobecny ser feta. Aromat uzupełniają świeże i suszone zioła hojnie dodawane do potraw.
- Przygoda z grecką kuchnią nie zaczyna się w tawernach, ale w takim miejscu jak tu w porcie Volos - tymi słowami prawdziwą grecką ucztę rozpoczyna podróżnik Michał Cessanis. - Nie mogłem sobie odmówić wizyty w takim miejscu. Tym bardziej jeśli lubicie jeść tak jak ja, koniecznie powinniście tu zajrzeć. To farma na której, żeby coś zjeść, najpierw trzeba popracować - dodał.
- Uprawiamy tutaj warzywa sezonowe, latem je zbieramy. Pomidory, ziemniaki, papryka, pieprz - używamy ich do lekcji gotowania - wyjaśnił szef kuchni Alexopoulos Dimitris i zaprasił Michała do przygotowania wspólnego posiłku.
- Wszystko co tu mamy jest świeże i pełne smaku, to dzięki słońcu i glebie, a nawet powietrzu - opowiada kucharz.
Wielka grecka uczta
Po wizycie na farmie, Michał udał się na wielką grecką ucztę w towarzystwie zaprzyjaźnionych Greków. - Nie wierzę w ogóle w to co się dzieje, bo poprosiłem Vasilisa, który prowadzi jedną z restauracji niedaleko Volos, o to, aby pokazał mi na czym polega fenomen greckiej kuchni. No to zaprosił swoje koleżanki - powiedział rozbawiony podróżnik.
Jakie potrawy Michał Cessanis przygotował w towarzystwie greckich dam zobaczysz w materiale wideo. Obejrzyj koniecznie i przygotuj swoją domową grecką ucztę. Kali Oreksi - smacznego.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Smaki Stambułu. Co warto zjeść w Turcji? Michał Cessanis poleca
- Najlepsza herbata rośnie na Sri Lance. Jak wygląda proces jej produkcji?
- Michał Cessanis w Bolonii - kulinarnej stolicy Włoch. To tam można rozsmakować się w królu wszystkich serów
Autor: Patrycja Sibilska
Reporter: Marek Zieliński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień dobry TVN