Michal Cessanis w Bolonii
Bolonia to miasto na północy Włoch, uznawane za kulinarną stolicą Włoch. To właśnie tutaj można znaleźć najsmaczniejsze warzywa, owoce, mięsiwa, a także sery. Michał Cessanis - w pierwszej kolejności - wybrał się na poszukiwanie Parmigiano Reggiano, czyli najbardziej popularnego sera pochodzącego z regionu Emilia-Romania. - Najlepszy ser to ten, który powstał z mleka krów hodowanych wysoko w górach. Warto pamiętać, że sery, które krótko leżakują, są słodsze. Dopiero z czasem nabierają ostrości. Taki ser można też bardzo długo przechowywać. Jednak, aby zachował świeżość, musi być przykryty - powiedział Luka, sprzedawca.
Ser ten nadaje się do tarcia, ale nie tylko. - Można go jeść również w kawałkach. Świetnie smakuje z taki dodatkami, jak musztarda, marmolada czy dżemem - dodał Luka.
Jak zrobić prawdziwy włoski makaron?
Bolonia to miejsce, w którym można dostać prawdziwy włoski makaron. Michał Cessanis nie zamierzał go jednak kupować. Nasz dziennikarz chciał go przygotować samodzielnie. - W Bolonii można się umówić na lekcję włoskiej kuchni. U prawdziwej Włoszki. Za takie lekcje gotowania, na które można się umówić za pośrednictwem kilku stron internetowych, trzeba zapłacić od 40-80 euro - powiedział Michał Cessanis.
Nauczycielką naszego dziennikarza została Paola Tassi, prawniczka, która kocha makaron tagliatelle. - Pochodzi on z tego regionu i jemy go tutaj na północy. To typowa pasta z jajek - wyjaśniła. - Żadna sól, woda ani oliwa nie są potrzebne - mówiła.
Czy naszemu reporterowi udało się przygotować prawdziwy włoski makaron? Dowiecie się tego z naszego materiału?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Zadar – jakie atrakcje warto zobaczyć w tym mieście?
- Fernando de Noronha, czyli raj na ziemi
- Co warto zobaczyć w Groningen? Najważniejsze atrakcje oraz ciekawostki
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Michal Cessanis, Marek Zieliński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN