Fava - pasta z grochu
Składniki:
- 250 g favy lub żółtego grochu w połówkach,
- duża cebula,
- duża marchewka,
- oliwa,
- liść laurowy,
- sól,
- ½ czerwonej cebuli,
- łyżka kaparów.
Sposób przygotowania:
Groch przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Przygotuj spory garnek. Wlej kilka łyżek oliwy. Wsyp cebulę oraz marchewkę. Smaż w niskiej temperaturze około 5 minut. Uważaj, by nie przypalić warzyw. Po 5 minutach odrobinę podlej wodą. Kiedy odparuje, wsyp do warzyw groch i dodaj liść laurowy. Wlej do garnka około 600–700 mililitrów wody i wsyp łyżeczkę soli. Groch powinien się wolno gotować około 40 minut. Mieszaj go od czasu do czasu.
Kiedy zacznie się rozpadać, wymieszaj trzepaczką lub ubijakiem do ziemniaków. Pasta powinna nabrać kremowej i lekkiej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz ją lekko zblendować (pamiętaj, by wyjąć liść laurowy). Dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Ciepłą favę przełóż na talerz. Posyp cienko pokrojoną czerwoną cebulą oraz kaparami. Na koniec skrop oliwą.
Patatosalata - sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 500g młodych małych ziemniaków,
- zielona papryka,
- czerwona cebula,
- garść oliwek kalamata,
- sok z połowy cytryny,
- oliwa,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzone ziemniaki przełóż do miski.
Paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Cebulę przekrój na pół i także pokrój w cienkie paski.
Wymieszaj warzywa z ziemniakami w misce. Dodaj oliwki. Wlej wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj około 1 łyżki natki pietruszki. Dodaj do warzyw, polej wszystko oliwą i wymieszaj. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ladenia, czyli grecka pizza
Składniki:
- 300 ml ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży lub 7–10 g instant,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- 500 g mąki,
- oliwa,
- 5–6 dużych pomidorów (mało wodnistych),
- czerwona cebula,
- ½ cytryny,
- sól,
- łyżeczka suszonego oregano.
Sposób przygotowania:
Do miski – najlepiej ceramicznej – przelej wodę. Dodaj cukier i drożdże oraz 3 łyżki mąki z tej odważonej. Wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
Stopniowo i powoli wsypuj mąkę do rozczynu, mieszając dłonią. Nie dodawaj całej odmierzonej mąki na raz. Po drodze dodaj 5 łyżek oliwy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski, ale to nic, jeśli się klei do rąk. Wyrabiaj minimum 10 minut. Nie dodawaj więcej mąki. Ciasto lekko polej oliwą. Przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę.
Ciasto rozwałkuj lub rozciągnij na blaszce na minimum centymetr grubości. Pozostaw na 40 minut.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Pokrój w kostkę lub na plastry. Cebulę pokrój w paseczki, skrop sokiem z cytryny i posól. Ugniataj, by zrobiła się miękka.
Na wierzchu placka ułóż pomidory i posyp je cebulką. Piecz w rozgrzanym do 200ºC piekarniku około 20 minut, aż ladenia się zarumieni. Przed podaniem posyp oregano i polej oliwą.
Sufiko, czyli greckie leczo
Składniki:
- bakłażan,
- cukinia,
- zielona lub czerwona papryka,
- 1–2 ziemniaki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- morze oliwy,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól,
- pieprz,
- ½ cytryny.
Sposób przygotowania:
Przygotuj warzywa, ale ich nie mieszaj. Cebulę posiekaj w piórka, cukinię i bakłażana w plastry lub kostkę, paprykę w paski lub w podobnej wielkości kostkę co inne jarzyny. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory zetrzyj na tarce.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć bakłażana. Nie mieszaj! Niech się smaży 4 minuty. Dopiero po tym czasie go poobracaj i smaż jeszcze 3 minuty. Przełóż bakłażana na talerz. Podobnie usmaż cukinię i również odłóż na bok.
Dodaj oliwy do garnka, jeśli jest taka potrzeba, i smaż cebulę przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zmięknie, dodaj posiekany czosnek, paprykę i ziemniaki. Smaż jeszcze 2 minuty. Lekko podlej wodą i duś, aż ziemniaki zaczną się robić miękkie. Dodaj usmażonego bakłażana i cukinię. Posyp oregano i zalej pomidorami.
Przykryj rondel i ustaw minimalne grzanie. Niech całość dusi się 15 minut, a następnie gotuje bez przykrywki, tak by odparował nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem. Danie może być dość słodkie, więc przełam smak sokiem z cytryny.
Chalwas - ciasto z kaszki manny
Składniki:
- 600 ml wody,
- 360 g cukru (białego lub brązowego),
- 3 goździki,
- 2 laski cynamonu,
- pasek świeżo obranej skórki z pomarańczy (opcjonalnie),
- 200 ml oliwy,
- 400 g kaszy manny.
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzewaj wodę. Wsyp do niej cukier, goździki i cynamon. Jeśli używasz, teraz dodaj skórkę z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu około 12 minut, mieszając. Wyjmij goździki i cynamon.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp grysik lub semolinę. Smaż powoli, aż się zezłoci. To może trochę potrwać. Nie spiesz się, by go nie spalić.
Ostrożnie wlej syrop do grysiku i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać rodzynki. Kiedy mieszanina zacznie bulgotać, mieszaj ostrożnie jeszcze przez 2 minuty. Ściągnij garnek z kuchenki.
Przelej masę do natłuszczonej formy i schowaj do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przykryj formę dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, tak by ciasto swobodnie opadło na talerz. Możesz posypać płatkami migdałów lub cynamonem.
Zobacz także:
- Kuchnia grecka i jej największe przysmaki
- Greckie specjały według Doroty Wellman
- Greckie ciastka, a'la serniczki? Poznaj Lyhnarakia - λυχναράκια z przepisu Bartka Kieżuna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Alicja Rokicka
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN