Lyhnarakia - przepis krok po kroku
Składniki na 6 ciastek:
- 125 g mąki tortowej
- 125 g semoliny
- 35 g cukru
- 40 ml syropu z dzikiego bzu
- 80 g masła
- jajko zerówka
- odrobina białego słodkiego wina
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru z wanilią
Składniki na farsz:
- 250 g sera (może być manouri albo włoska ricotta, ale twaróg też się sprawdza)
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki semoliny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka rodzynek
- sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania Lyhnarakii
Składniki na ciast (z wyjątkiem wina) wrzucamy do miski i palcami zagniatamy wilgotną kruszonkę. Po chwili powinna się skleić w kulę, jeśli nie – wlewamy dwie łyżki wina, a jeżeli ciasto nadal nie chce współpracować, kolejne dwie. Kulę z ciasta odkładamy na bok i zabieramy się do farszu. Żółtka ubijamy z cukrem. Potem dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny, semolinę i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą. Na koniec dorzucamy rodzynki. Kulę z ciasta dzielimy na sześć równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy kawałek. Z większego formujemy kulkę, z mniejszego wałeczek. Kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na nim wałeczek i formujemy okrągłą foremkę na ser.
W środek foremki nakładamy odrobinę farszu. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zobacz także:
- Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachwyci każdego. Sprawdź przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN