Greckie ciastka, a'la serniczki? Poznaj Lyhnarakia - λυχναράκια z przepisu Bartka Kieżuna

Kuchnia dla przyjaciela i przyjaciółki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun przygotował Lyhnarakia - λυχναράκια, czyli serniczki greckie i inne greckie przysmaki. Sprawdź jego przepis.
Lyhnarakia - Greckie ciastka, a'la serniczki
Greckie ciastka, a'la serniczki? Poznaj Lyhnarakia - λυχναράκια z przepisu Bartka Kieżuna
Lyhnarakia - Greckie ciastka, a'la serniczki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Lyhnarakia - przepis krok po kroku

Składniki na 6 ciastek:

  • 125 g mąki tortowej
    • 125 g semoliny
      • 35 g cukru
        • 40 ml syropu z dzikiego bzu
          • 80 g masła
            • jajko zerówka
              • odrobina białego słodkiego wina
                • szczypta soli
                  • łyżeczka proszku do pieczenia
                    • łyżeczka cukru z wanilią

                      Składniki na farsz:

                      • 250 g sera (może być manouri albo włoska ricotta, ale twaróg też się sprawdza)
                        • 80 g cukru
                          • 2 żółtka
                            • 2 łyżki semoliny
                              • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
                                • kilka rodzynek
                                  • sok z ½ cytryny

                                    Sposób przygotowania Lyhnarakii

                                    Składniki na ciast (z wyjątkiem wina) wrzucamy do miski i palcami zagniatamy wilgotną kruszonkę. Po chwili powinna się skleić w kulę, jeśli nie – wlewamy dwie łyżki wina, a jeżeli ciasto nadal nie chce współpracować, kolejne dwie. Kulę z ciasta odkładamy na bok i zabieramy się do farszu. Żółtka ubijamy z cukrem. Potem dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny, semolinę i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą. Na koniec dorzucamy rodzynki. Kulę z ciasta dzielimy na sześć równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy kawałek. Z większego formujemy kulkę, z mniejszego wałeczek. Kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na nim wałeczek i formujemy okrągłą foremkę na ser.

                                    W środek foremki nakładamy odrobinę farszu. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Bartek Kieżun

                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości