Greckie ciastka, a'la serniczki? Poznaj Lyhnarakia - λυχναράκια z przepisu Bartka Kieżuna

Bartek Kieżun w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia dla przyjaciela i przyjaciółki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun przygotował Lyhnarakia - λυχναράκια, czyli serniczki greckie i inne greckie przysmaki. Sprawdź jego przepis.
Lyhnarakia - Greckie ciastka, a'la serniczki
Greckie ciastka, a'la serniczki? Poznaj Lyhnarakia - λυχναράκια z przepisu Bartka Kieżuna
Lyhnarakia - Greckie ciastka, a'la serniczki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Lyhnarakia - przepis krok po kroku

Składniki na 6 ciastek:

  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g semoliny
  • 35 g cukru
  • 40 ml syropu z dzikiego bzu
  • 80 g masła
  • jajko zerówka
  • odrobina białego słodkiego wina
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru z wanilią

Składniki na farsz:

  • 250 g sera (może być manouri albo włoska ricotta, ale twaróg też się sprawdza)
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki semoliny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka rodzynek
  • sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania Lyhnarakii

Składniki na ciast (z wyjątkiem wina) wrzucamy do miski i palcami zagniatamy wilgotną kruszonkę. Po chwili powinna się skleić w kulę, jeśli nie – wlewamy dwie łyżki wina, a jeżeli ciasto nadal nie chce współpracować, kolejne dwie. Kulę z ciasta odkładamy na bok i zabieramy się do farszu. Żółtka ubijamy z cukrem. Potem dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok z cytryny, semolinę i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą. Na koniec dorzucamy rodzynki. Kulę z ciasta dzielimy na sześć równych kawałków. Z każdego z nich odrywamy kawałek. Z większego formujemy kulkę, z mniejszego wałeczek. Kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy na nim wałeczek i formujemy okrągłą foremkę na ser.

W środek foremki nakładamy odrobinę farszu. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!