Erbazzone ze szpinakiem. Wytrawne wegańskie danie, które sprawdzi się jako przekąska.

Szpinak z czosnkiem
Fot. Getty Images
Erbazzone to włoskie ciasto szpinakowe wykonane z dwóch płatów ciasta i nadziewane aromatycznym farszem. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich dla wegan pokazała, jak przygotować to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się włoskim przysmakiem. 

Erbazzone - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki soli
      • 220 g wody
        • 4 łyżki oliwy

          Składniki na farsz:

          • 3 łyżki oliwy
            • do 1,5 kg zieleniny (szpinak, jarmuż, burak liściasty) lub 2 opakowania mrożonego szpinaku
              • 1–2 cebule
                • 4 ząbki czosnku
                  • 2 łyżki płatków drożdżowych
                    • sól

                      Sposób przygotowania Erbazzone

                      1. W misce połącz mąkę z solą i oliwą. Powoli dodawaj wodę, mieszając. Wyrabiaj, aż ciasto będzie sprężyste, około 10 minut. Odłóż.
                        1. Zieleninę umyj i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż kilka minut na złoto. Dodaj zieleninę. Smaż, aż zredukuje objętość. Dopraw solą i płatkami drożdżowymi. Odstaw do wystygnięcia.
                          1. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 3 milimetrów. Przetnij na pół. Pierwszą połowę przenieś na blachę do pieczenia i rozłóż na cieście farsz. Zostaw po każdej stronie około 1 centymetra marginesu. Przykryj drugą częścią ciasta. Zlep krawędzie, zawijając je jak przy lepieniu pierogów
                            1. Górę ciasta podziuraw widelcem. Piecz 30 minut w 180–200⁰C, aż wierzch się zarumieni.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Alicja Rokicka

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana