Erbazzone - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 220 g wody
- 4 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
- 3 łyżki oliwy
- do 1,5 kg zieleniny (szpinak, jarmuż, burak liściasty) lub 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1–2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
Sposób przygotowania Erbazzone
- W misce połącz mąkę z solą i oliwą. Powoli dodawaj wodę, mieszając. Wyrabiaj, aż ciasto będzie sprężyste, około 10 minut. Odłóż.
- Zieleninę umyj i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż kilka minut na złoto. Dodaj zieleninę. Smaż, aż zredukuje objętość. Dopraw solą i płatkami drożdżowymi. Odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto rozwałkuj na placek grubości 3 milimetrów. Przetnij na pół. Pierwszą połowę przenieś na blachę do pieczenia i rozłóż na cieście farsz. Zostaw po każdej stronie około 1 centymetra marginesu. Przykryj drugą częścią ciasta. Zlep krawędzie, zawijając je jak przy lepieniu pierogów
- Górę ciasta podziuraw widelcem. Piecz 30 minut w 180–200⁰C, aż wierzch się zarumieni.
Zobacz także:
- Wegańskie "mleko" z bazi - oryginalny przepis na wielkanocny napój
- Pasta z grochu - taramasalata z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Wegańska shawarma z boczniaków - przepis Macieja Regulskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Alicja Rokicka
podziel się: