Przepisy kulinarne

Wegańskie "mleko" z bazi - oryginalny przepis na wielkanocny napój

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
bazie kotki w słoiku

Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.

Mleko z bazi - przepis

Bazie pojawiają się wiosną na gałęziach pospolitej w całej Polsce iwy, która łatwo tworzy mieszańce z innymi gatunkami wierzb. Zawierają salicylany, które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Dawniej ludzie znali ich prozdrowotne właściwości i połykali same bazie jak tabletki. Jak zrobić wegańskie "mleko" z bazi?

Wielkanoc

Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

Składniki:

  • 5 łyżek bazich kotków
  • litr dowolnego napoju roślinnego, najlepiej tłustego, np. migdałowego – je też można zrobić samodzielnie (przepis poniżej).

Sposób przygotowania mleka z bazi:

  1. 1Bazie kotki opłukać na sitku i wrzucić do garnka.
  2. 2Zalać bazie napojem roślinnym i wstawić na średni ogień.
  3. 3Gdy całość zacznie wrzeć, od razu zdjąć garnek z palnika. Odstawić na bok, dać przykrywkę i odczekać 10 min.
  4. 4Tak przygotowane mleko baziowe przecedzić i pić po przestygnięciu.
  5. 5Można podawać posypane świeżymi, opłukanymi baziami.

Więcej o "mlekach" roślinnych

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Olga Zheltonogova/Getty Images

Pozostałe wiadomości