Mleko roślinne w diecie. Po które warto sięgnąć, kiedy się odchudzamy?

Roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych cieszą się coraz większą popularnością. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, innym razem kierujemy się modą lub zaleceniami specjalistów, którzy coraz częściej radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?

Roślinne zamienniki mleka zyskują coraz większą popularność. 22 sierpnia obchodzi nawet swoje święto. Sprawdź, co warto o nich wiedzieć.

Dlaczego wybieramy mleko roślinne?

Mleko to jeden z najbardziej fundamentalnych składników naszej codziennej diety. Przez lata wybieraliśmy głównie to pochodzące od krowy, jednak od jakiegoś czasu coraz częściej sięgamy po jego roślinne odpowiedniki. Z czego to wynika?

Ja myślę, że to jest na pewno w pewien sposób moda i to trzeba na pewno powiedzieć, że my lubimy być modni. Jeżeli z takich przyczyn bardziej medycznych, to mogą to być nietolerancje lub alergie, bądź to na laktozę, czyli na cukier mleczny, bądź też na białka mleka. Mogą to być również światopoglądowe czy etyczne przyczyny. Myślę, że te środowiskowe również, bo jednak produkcja mleka niestety nam planetę obciąża

– wyjaśniła Urszula Somow, dietetyk.

Specjalistka zwróciła uwagę na to, że oficjalnie mleko może pochodzić jedynie od zwierząt, a jego roślinne substytuty powinniśmy nazywać napojami.

Czy warto pić mleko roślinne?

Poszczególne rodzaje mleka roślinnego różnią się zawartością mikro- i makroelementów. Tego typu produkty posiadają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Niektóre mleka roślinne zawierają nieco więcej konkretnych witamin niż pozostałe (np. orzechowe ma więcej witaminy E niż sojowe), a inne mogą zawierać beta-glukany (owsiane) wpływające korzystnie na odporność. Dodatkowo, gotowe napoje mlekopodobne są wzbogacane wapniem (informacja na ten temat powinna znajdować się na opakowaniu), co może być istotne dla wegan. Ekspertka zaznaczyła także, że mleko roślinne posiada mniej białka, niż zwierzęce:

W zasadzie tylko mleko sojowe jest mlekiem, które dostarcza nam pełnowartościowego białka i w podobnej ilości do mleka krowiego. Większość mlek roślinnych prawie w ogóle nie zawiera tego białka, zwłaszcza te mleka zbożowe

- powiedziała, a następnie dodała:

Jeśli chodzi o profil kwasów tłuszczowych, to mimo wszystko najlepsze jest konopne, ale minusem jest to, że najprawdopodobniej będzie najwięcej kalorii w takim mleku

Zapytana o to, które mleko powinniśmy wybierać, gdy staramy się zrzucić zbędne kilogramy, odpowiedziała:

Jeżeli się odchudzamy, to tak naprawdę liczy się całokształt, czyli bilans kaloryczny. Jeżeli chcemy najmniej kaloryczne mleko, to powinniśmy wybrać te powstające z orzechów, czyli np. migdałowe. Uwaga na mleko kokosowe, ono może być tłuste

Które mleko roślinne kupić?

Do najbardziej popularnych zamienników mleka zaliczamy napoje sojowe, owsiane, migdałowe, kokosowe, ryżowe. W sklepach znajdziemy również mleko z komosy ryżowej, grochu, konopi czy fasoli.

Przy zakupie powinniśmy kierować się przede wszystkim smakiem, jednak warto zwrócić uwagę na to, czy produkt, który zamierzamy kupić nie zawiera niepotrzebnego cukru i jest fortyfikowane wapniem (na 100 ml powinno to być ok. 120 mg wapnia). Należy także pamiętać, żeby nie spożywać zbyt dużych ilości mleka ryżowego, ponieważ kumuluje dużo arsenu. Z kolei mleko sojowe może utrudniać wchłanianie leków na niedoczynność tarczycy.

Które mleka roślinne mają najwięcej wartości odżywczych?

  • sojowe - najwięcej białka
  • migdałowe, owsiane - mało białka, więcej węglowodanów
  • kokosowe - sporo tłuszczu nasyconego

Zobacz też:

Autor: Agata Polak

podziel się:

Pozostałe wiadomości