Smalec z fasoli i bolognese z kalafiora - sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na dania a'la mięsne

Dania a'la mięsne. Przepisy Piotra Kucharskiego 
Potrawy, które smakują jak w oryginale, ale nie zawierają mięsa. Spróbuj smalcu z fasoli, makaronu bolognese z kalafiora, burgerów z bakłażanem i szarpaniny z boczniaków

Kalafiorowy makaron a'la bolognese

Składniki:

  • 250 g grzybów shitake
    • 1 główka kalafiora
      • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
        • 4 łyżki masła
          • 1 łyżeczka papryki
            • 1 cebula
              • 6 ząbków czosnku
                • 1 papryczka chilli
                  • 500 ml przecieru pomidorowego
                    • 500 g makaronu np. rigatoni
                      • sól i pieprz
                        • parmezan do posypania
                          • listki bazylii

                            Sposób przygotowania:

                            Grzyby lekko zmiksować w robocie kuchennym. Podobnie zrobić z kalafiorem, ale proces mielenia dzielimy na trzy tury. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i papryczką chilli, dodać grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać paprykę w proszku i przesmażyć przez minutę. Dodać kalafiora i wszystko razem smażyć przez 10-15 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Dusić całość przez 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

                            W trakcie gdy gotujemy sos, ugotować makaron. Porcję sosu przełożyć na patelnie i podgrzać. Dodać makaron i całość przez chwilę smażyć. Podawać posypane parmezanem i bazylią.

                            Bolognese z kalafiora, fot. Tomasz Urbanek/East News

                            Smalec z cebuli i fasoli

                            Składniki:

                            • 300 g fasoli piękny jaś
                              • 4 duże cebule
                                • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                  • 4 ząbki czosnku
                                    • 1 kwaśne jabłko
                                      • 6 suszonych śliwek
                                        • 0,5 łyżeczki majeranku
                                          • świeży tymianek
                                            • sok z cytryny
                                              • sól i pieprz

                                                Sposób przygotowania:

                                                Fasolę namoczyć na noc. Odlać wodę z moczenia, fasolę zalać świeżą wodą i ugotować z odrobiną soli, aż fasolą będzie bardzo miękka.

                                                W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać czosnek i razem podsmażyć. Połowę cebuli przełożyć do wysokiego naczynia i razem z ugotowaną fasolą zmiksować na gładki krem. Do reszty dodać pokrojone w kostkę jabłko i suszone śliwki. Przesmażyć przez chwilę, dodać majeranek i tymianek. Przesmażyć jeszcze kilka minut i wymieszać z pastą z fasoli i cebuli. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                                Szarpane boczniaki a'la „Puled pork”

                                                Składniki:

                                                • 500 g boczniaków
                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                    • 5 łyżek sosu bbq
                                                      • szczypta pieprzu cayenne
                                                        • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
                                                          • sól i pieprz
                                                            • oliwa z oliwek

                                                              Dodatki:

                                                              • 2 kiszone ogórki
                                                                • 1 czerwona cebula
                                                                  • 4 łyżki octu jabłkowego
                                                                    • 1 łyżka cukru
                                                                      • Sposób Przygotowania:
                                                                        • Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C.

                                                                          Grzyby „poszarpać” przy pomocy widelca. Sos bbq wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawami i oliwą z oliwek. Dodać poszarpane grzyby i wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika na 20 minut.

                                                                          Ocet jabłkowy przelać do miseczki i rozpuścić w nim łyżkę cukru. Cebulę pokroić w krążki i umieścić w miseczce z octem. Odstawić na 30 minut.

                                                                          Grzyby podawać w kromkach chlebka maślanego z plasterkami ogórka kiszonego, cebulą i plasterkami bakłażana z kolejnego przepisu.

                                                                          Szarpane boczniaki, fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                                          Bakłażany a'la boczek

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1 bakłażan
                                                                            • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                              • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                • 1 łyżeczka melasy cukrowej
                                                                                  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
                                                                                    • pieprz

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C. Bakłażana pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i pędzelkiem posmarować z obu stron każdy z kawałków bakłażana. Piec w rozgrzanym piekarniki przez około 40 minut.

                                                                                      Chlebki maślane

                                                                                      Składniki:

                                                                                      Zaczyn:

                                                                                      • 20 g drożdży
                                                                                        • 100 ml mleka
                                                                                          • 50 g cukru
                                                                                            • 100 g mąki pszennej typ 500

                                                                                              Ciasto właściwe:

                                                                                              • 400 g mąki pszennej typ 500 3 jajka
                                                                                                • 2 żółtka, 1 łyżeczka soli
                                                                                                  • 200 g zimnego masła
                                                                                                    • 2 białka do posmarowania

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Zaczyn:

                                                                                                      W misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić na około 30-60 minut.

                                                                                                      Ciasto właściwe:

                                                                                                      1. W robocie kuchennym wymieszać zaczyn z pozostałą mąką, roztrzepanymi jajkami, żółtkami i solą aż powstanie jednolita masa.
                                                                                                        1. Ciasto wyrabiać kilka minut. Po tym czasie zacząć dodawać masło podzielone na kawałki. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
                                                                                                          1. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin.
                                                                                                            1. Ciasto podzielić na 6 części po około 180 g i uformować okrągłe kule.
                                                                                                              1. Dwie keksówki o długości około 20 cm nasmarować masłem i w każdej z nich umieścić po trzy kule.
                                                                                                                1. Przykryć folą spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2-3 godziny.
                                                                                                                  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
                                                                                                                    1. Białka roztrzepać i posmarować wierzch ciasta.
                                                                                                                      1. Wstawić foremki do piekarnika i piec 30-40 minut.
                                                                                                                        1. Wyjąć z piekarnika a następnie ostrożnie wyjąć chlebki z foremek odstawić do ostygnięcia na kratkę.

                                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                                          Tłusty czwartek. Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

                                                                                                                          Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

                                                                                                                          Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania

                                                                                                                          ***

                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości