Jak zrobić makaroniki w domu? Bartek Boratyn ma na to sposób

makaroniki
Makaroniki - prosty przepis
Źródło: lacaosa/Getty Images
Makaroniki to małe, okrągłe ciasteczka z delikatną, kruchą skorupką i miękkim, lekko ciągnącym się wnętrzem. Zwykle są przełożone kremem, ganache (czyli aksamitną masą na bazie czekolady i śmietanki) lub konfiturą. Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN pokaże krok po kroku, jak przygotować je w domu.

Makaroniki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 275 g cukru pudru,
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 150 g białek,
  • 125 g cukru kryształu,
  • barwnik spożywczy.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g białej czekolady,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • liofilizowane owoce w proszku.

Dodatkowo będą potrzebne rękawy cukiernicze.

Jak przygotować makaroniki w domu?

Przygotowujemy mąkę migdałową, czyli migdały w płatkach blendujemy do uzyskania sypkiej konsystencji, przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach.

Gdy mąka migdałowa jest gotowa i mamy niewiele z niej odpadu, dodajemy do niej cukier puder oraz ulubiony barwnik w proszku lub żelu.

Ubijamy białka w temperaturze pokojowej z cukrem kryształem do uzyskania gładkiej bezy, chcemy, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Do bezy możemy również dodać opcjonalnie barwnik, aby uzyskać intensywniejszy kolor.

W trzech partiach dodajemy bezę i delikatnie wtłaczamy ją w ciasto do powstania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na makaroniki nie może być zbyt lejące, ponieważ się rozleje ani zbyt sztywne, ponieważ wyjdą nam z niego bezy. Musi być również odpowiednio lśniące. To najtrudniejszy element przepisu.

Ciasto szprycujemy na papierze do pieczenia (5x4x5x4 szt.) i odstawiamy do wysuszenia na ok. 20 min.

Pieczemy w temp. 145 stopni przez 18-20 min. Musimy dobrze poznać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas.

Czekoladę w misce zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy ulubione owoce liofilizowane w proszku lub olejek smakowy. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie. Odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Gotowy ganache delikatnie ubijamy w robocie kuchennym lub mikserem, a gdy będzie sztywny, przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy nim makaroniki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości