Makaroniki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 275 g cukru pudru,
- 200 g mąki migdałowej,
- 150 g białek,
- 125 g cukru kryształu,
- barwnik spożywczy.
Składniki na nadzienie:
- 250 g białej czekolady,
- 200 g śmietanki 30%,
- liofilizowane owoce w proszku.
Dodatkowo będą potrzebne rękawy cukiernicze.
Jak przygotować makaroniki w domu?
Przygotowujemy mąkę migdałową, czyli migdały w płatkach blendujemy do uzyskania sypkiej konsystencji, przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach.
Gdy mąka migdałowa jest gotowa i mamy niewiele z niej odpadu, dodajemy do niej cukier puder oraz ulubiony barwnik w proszku lub żelu.
Ubijamy białka w temperaturze pokojowej z cukrem kryształem do uzyskania gładkiej bezy, chcemy, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Do bezy możemy również dodać opcjonalnie barwnik, aby uzyskać intensywniejszy kolor.
W trzech partiach dodajemy bezę i delikatnie wtłaczamy ją w ciasto do powstania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na makaroniki nie może być zbyt lejące, ponieważ się rozleje ani zbyt sztywne, ponieważ wyjdą nam z niego bezy. Musi być również odpowiednio lśniące. To najtrudniejszy element przepisu.
Ciasto szprycujemy na papierze do pieczenia (5x4x5x4 szt.) i odstawiamy do wysuszenia na ok. 20 min.
Pieczemy w temp. 145 stopni przez 18-20 min. Musimy dobrze poznać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas.
Czekoladę w misce zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy ulubione owoce liofilizowane w proszku lub olejek smakowy. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie. Odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Gotowy ganache delikatnie ubijamy w robocie kuchennym lub mikserem, a gdy będzie sztywny, przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy nim makaroniki.
Zobacz także:
- Makaroniki słodką przekąską na sylwestra. Cukiernik: "Będą idealne do toastu"
- Jak zrobić makaroniki francuskie? To proste!
- Były żołnierz wypieka makaroniki. "To jest wszystko ręcznie wykonywane"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: lacaosa/Getty Images