Roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych cieszą się coraz większą popularnością. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, innym razem kierujemy się modą lub zaleceniami specjalistów, którzy coraz częściej radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.
Mleko, które możemy obecnie kupić w sklepach jest jest produktem wysoko przetworzonym. Nienasycone konserwantami mleko to te prosto od krowy. Dla nas dorosłych to niezapomniany smak dzieciństwa. Czy nasze dzieci potrafiłyby rozpoznać smak świeżego, zdrowego mleka? Postanowiliśmy to sprawdzić. Dzieci próbowały czterych rodzajów mleka, w tym sojowego, koziego, krowiego, ale z kartonu, na koniec wypiły mleko świeże. Czy potrafiły je wskazać? Jak oceniły jego smak?