Domowe mleko roślinne z migdałów. Prosty przepis

Domowe mleko migdałowe w butelce, migdały dookoła
Domowe mleko migdałowe
Źródło: Brent Hofacker/Getty Images
Roślinne napoje stanowiące alternatywę dla mleka zwierzęcego stają się coraz powszechniejsze. W sklepach dostępne są różne wersje mleka roślinnego. Niektóre z nich, np. migdałowe, można spróbować przygotować samodzielnie. Sprawdź przepis.

Czy roślinne mleko to rzeczywiście mleko?

W świetle obowiązujących w Polsce przepisów mleko roślinne nie jest mlekiem, ponieważ uznawana za nie jest jedynie wydzielina gruczołów mlecznych ssaków. Między innymi dlatego na kartonach z tymi produktami zwykle pojawiają się napisy „napój roślinny/sojowy/ryżowy/migdałowy/owsiany” itd. Mleko roślinne to nazwa potoczna, która przyjęła się, ponieważ odpowiedniki mają podobny kolor, konsystencję i zastępują odzwierzęce mleko osobom, które z niego rezygnują.

Obecnie w sklepach dostępne są różne napoje roślinne, o różnych wariantach smakowych, np. z dodatkiem cukru, wanilii, kakao, itd. Część z nich można samodzielnie przygotować w domu. Przykładem jest domowe mleko migdałowe, na które przepis umieściliśmy poniżej.

Właściwości migdałów i mleka migdałowego

Warto jeszcze wspomnieć o właściwościach odżywczych migdałów. Są bogatym źródłem białka i wapnia, witamin i minerałów: miedzi, magnezu, cynku, ryboflawiny, kwasu foliowego, witamin B i E. Polecane jest szczególnie dla dzieci i nie tylko z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi.

Poza tym mleko migdałowe posiada również właściwości zmniejszające apetyt. Nie zawiera tłuszczów nasyconych, za to ma zdrowe tłuszcze, błonnik i wartościowe kwasy tłuszczowe omega.

Przepis na domowe mleko migdałowe

  1. Migdały namoczyć w dużej ilości zimnej wody przez co najmniej 12 godzin. Dzięki moczeniu skórki migdałów stają się miękkie, są łatwiej trawione przez organizm, a także można łatwiej je usunąć.
    1. Namoczone migdały odcedzić, umieścić w blenderze lub melakserze, dodać zimną wodę w proporcji 1:4, czyli na szklankę migdałów 4 szklanki wody i dokładnie zmiksować.
      1. Po zmiksowaniu przecedzić przez sitko wyłożone gazą, zawinąć gazę i dokładnie odcisnąć.
        1. Otrzymany napój można trzymać w lodówce maksymalnie przez 3 dni. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Można również wzbogacać smak wybranymi dodatkami, np. ksylitolem, cukrem, cynamonem, wanilią itd.

          Zobacz także:

          Autor: Diana Ryściuk

          Źródło zdjęcia głównego: Brent Hofacker/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana