Krowie mleko ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie brakuje głosów, że popularny składnik diety jest szkodliwy dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że dzięki jego właściwościom Europejczycy mogą poszczycić się wyższym wzrostem niż mieszkańcy Azji, Australii czy obu Ameryk. Dowodzą tego wyniki badań naukowych.
Krowie mleko ludzie piją od ponad 11 000 lat. Dyskusja na temat jego właściwości i wpływu na ludzki organizm dopiero się rozpoczyna. Co wiemy na temat mleka, zmian jakie zaszły w jego produkcji na przestrzeni lat i tego jakie mleko najlepiej pić, aby długo cieszyć się zdrowiem? Sprawdźcie.
Agnieszka i Jarosław zamieszkali pod Krakowem i choć tego nie planowali – zaczęli hodować kozy. Obecnie wytwarzają mleczne produkty, które następnie rozprowadzają. Dlaczego warto kupować produkty kozie i kto szczególnie powinien po nie sięgać? Na te pytania odpowiedziała obecna w studio Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Agata Rubik podzieliła się na Instagramie swoim problemem z trądzikiem. Okazało się, że modelka bardzo długo nie wiedziała o tym, że cierpi na nietolerancję laktozy. Jak rozpoznać tę dolegliwość? Jakie mogą być jej przyczyny i skutki? O tym rozmawialiśmy z Agatą Rubik oraz dietetyczką Jagodą Wolską.
Roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych cieszą się coraz większą popularnością. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, innym razem kierujemy się modą lub zaleceniami specjalistów, którzy coraz częściej radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?
Dziennikarz postanowił odpocząć od miejskiego zgiełku i udał się na Podlasie. Kuba dotarł aż do wsi Koryciny, nieopodal Siemiatycz. Ile czasu zajął mu dojazd z Warszawy? Co go tu zachwyciło? Jaką magiczną miksturę przygotował Jakub Porada? Czy udało mu się wydoić krowę? I dlaczego trafił na listę wrogów Pani Maciory?
Mleko, które możemy obecnie kupić w sklepach jest jest produktem wysoko przetworzonym. Nienasycone konserwantami mleko to te prosto od krowy. Dla nas dorosłych to niezapomniany smak dzieciństwa. Czy nasze dzieci potrafiłyby rozpoznać smak świeżego, zdrowego mleka? Postanowiliśmy to sprawdzić. Dzieci próbowały czterych rodzajów mleka, w tym sojowego, koziego, krowiego, ale z kartonu, na koniec wypiły mleko świeże. Czy potrafiły je wskazać? Jak oceniły jego smak?