Pasta z grochu - taramasalata z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Taramasalata to popularna pasta grecka, tradycyjnie wykonywana z ikry i podawana jako przystawka. Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował jej wegańską wersję. Sprawdź, jak przygotować pastę z grochu.  

Pasta z grochu - taramasalata - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka grochu łuskanego (namoczony 6h w wodzie),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ łyżeczki kuminu mielonego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 gałązki świeżego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + chlust do obsmażania cebuli.

Do serwowania:

  • wędzona papryka w proszku,
  • oliwa z oliwek,
  • kiełki pora,
  • bagietka.

Pasta z grochu - taramasalata - sposób przygotowania

  1. Do garnka z grubym dnem wlewamy chlust oliwy z oliwek i dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Obsmażamy do miękkości ok. 5 minut.
  3. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 30 sekundach odsączony groch.
  4. Całość mieszamy, dodajemy liść laurowy, kumin, świeże oregano oraz sól.
  5. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy ok. 25 minut (aż groch zacznie się rozpadać).
  7. Następnie lekko odcedzamy z nadmiaru wody, usuwamy liść laurowy i wkładamy do blendera. W trakcie blenderowania dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, kurkumę oraz sok z cytryny.
  8. Przelewamy do miseczki lekko studzimy ( w trakcie studzenia pasta stanie się gęstsza)
  9. Serwujemy na cieniutkich kromkach z bagietki, lekko oprószamy papryką, skrapiamy oliwą z oliwek oraz dekorujemy kiełkami pora lub rzeżuchą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!