Pasta z grochu - taramasalata z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Taramasalata to popularna pasta grecka, tradycyjnie wykonywana z ikry i podawana jako przystawka. Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował jej wegańską wersję. Sprawdź, jak przygotować pastę z grochu.  

Pasta z grochu - taramasalata - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka grochu łuskanego (namoczony 6h w wodzie),
    • 3 ząbki czosnku,
      • 1 czerwona cebula,
        • ½ łyżeczki kuminu mielonego,
          • 1 liść laurowy,
            • 3 gałązki świeżego oregano,
              • 1 łyżeczka soli,
                • ½ łyżeczki kurkumy,
                  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                    • 3 łyżki oliwy z oliwek + chlust do obsmażania cebuli.

                      Do serwowania:

                      • wędzona papryka w proszku,
                        • oliwa z oliwek,
                          • kiełki pora,
                            • bagietka.

                              Pasta z grochu - taramasalata - sposób przygotowania

                              1. Do garnka z grubym dnem wlewamy chlust oliwy z oliwek i dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
                                1. Obsmażamy do miękkości ok. 5 minut.
                                  1. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a po 30 sekundach odsączony groch.
                                    1. Całość mieszamy, dodajemy liść laurowy, kumin, świeże oregano oraz sól.
                                      1. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
                                        1. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy ok. 25 minut (aż groch zacznie się rozpadać).
                                          1. Następnie lekko odcedzamy z nadmiaru wody, usuwamy liść laurowy i wkładamy do blendera. W trakcie blenderowania dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, kurkumę oraz sok z cytryny.
                                            1. Przelewamy do miseczki lekko studzimy ( w trakcie studzenia pasta stanie się gęstsza)
                                              1. Serwujemy na cieniutkich kromkach z bagietki, lekko oprószamy papryką, skrapiamy oliwą z oliwek oraz dekorujemy kiełkami pora lub rzeżuchą.

                                                Zobacz także:

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości