Włoska kuchnia na wegańsko, czyli panzanella z przepisu Alicji Rokickiej

Włosko i bezmięsnie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem. 

Panzanella - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kawałek czerstwego chleba lub focacci
    • 2–3 dojrzałe pomidory
      • ogórek gruntowy
        • czerwona cebula
          • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
            • 1/4 szklanki oliwy
              • sól i pieprz
                • garść świeżej bazylii

                  Sposób przygotowania Panzanelli

                  1. Kromki chleba lub focacci umieść w płaskim naczyniu i zalej wodą. Zostaw na około 10 minut. Odciśnij w dłoniach, następnie pokrusz na drobne kawałki. Wsyp do miski.
                    1. Pokrój ogórka i cebulę w cienkie półksiężyce lub kostkę. Włóż do miski z chlebem. Pomidora pokrój na 2-centymetrową kostkę. Dodaj do reszty składników. Bazylię potargaj w dłoniach i dodaj do miski. Posól i popieprz.
                      1. Dodaj oliwę i ocet i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Przenieś do lodówki na około 20–30 minut.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Alicja Rokicka

                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana