Wegańska kuchnia Alicji Rokickiej. Sprawdź, jak zrobić domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo 

Makaron z pomidorami
Fot/ Getty Images/Joonirang
Źródło: iStockphoto
Pyszny, domowy włoski makaron ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami to kwintesencja smaku kuchni włoskiej. W Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka przygotowała domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo. To włoskie i wegańskie danie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom włoskich makaronów.

Domowa pasta pici - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g semoliny
    • 240 ml wody
      • 2 łyżeczki soli

        Sposób przygotowania:

        1. Mąkę wysyp na blat i zrób wgłębienie. Dodaj sól.
          1. Dodawaj powoli wodę, zagarniając mąkę do środka i mieszając z wodą. Wyrabiaj około 20 minut. Ciasto powinno być zwarte i lekko sprężyste. Nie powinno się sypać. Na początku może być trudniej, ale z czasem wyrabiania ciasto mięknie, zawiązują się łańcuchy glutenowe.
            1. Zawiń gotową kulkę z ciasta w folię i zostaw na 30 minut.
              1. Gotowy makaron przenieś na blat oprószony semoliną. Można go suszyć na słońcu

                Pasta di pomodoro crudo - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • 3 pomidory
                  • Oliwa
                    • ząbek czosnku

                      Sposób przygotowania:

                      1. Ugotowany makaron wymieszać z pokrojonymi pomidorami.
                        1. Doprawić oliwą i czosnkiem 

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Alicja Rokicka

                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana