Wegańska kuchnia Alicji Rokickiej. Sprawdź, jak zrobić domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo 

Makaron z pomidorami
Fot/ Getty Images/Joonirang
Źródło: iStockphoto
Pyszny, domowy włoski makaron ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami to kwintesencja smaku kuchni włoskiej. W Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka przygotowała domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo. To włoskie i wegańskie danie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom włoskich makaronów.

Domowa pasta pici - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g semoliny
  • 240 ml wody
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na blat i zrób wgłębienie. Dodaj sól.
  2. Dodawaj powoli wodę, zagarniając mąkę do środka i mieszając z wodą. Wyrabiaj około 20 minut. Ciasto powinno być zwarte i lekko sprężyste. Nie powinno się sypać. Na początku może być trudniej, ale z czasem wyrabiania ciasto mięknie, zawiązują się łańcuchy glutenowe.
  3. Zawiń gotową kulkę z ciasta w folię i zostaw na 30 minut.
  4. Gotowy makaron przenieś na blat oprószony semoliną. Można go suszyć na słońcu

Pasta di pomodoro crudo - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 pomidory
  • Oliwa
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowany makaron wymieszać z pokrojonymi pomidorami.
  2. Doprawić oliwą i czosnkiem 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości