Domowa pasta pici - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g semoliny
- 240 ml wody
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na blat i zrób wgłębienie. Dodaj sól.
- Dodawaj powoli wodę, zagarniając mąkę do środka i mieszając z wodą. Wyrabiaj około 20 minut. Ciasto powinno być zwarte i lekko sprężyste. Nie powinno się sypać. Na początku może być trudniej, ale z czasem wyrabiania ciasto mięknie, zawiązują się łańcuchy glutenowe.
- Zawiń gotową kulkę z ciasta w folię i zostaw na 30 minut.
- Gotowy makaron przenieś na blat oprószony semoliną. Można go suszyć na słońcu
Pasta di pomodoro crudo - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 pomidory
- Oliwa
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Ugotowany makaron wymieszać z pokrojonymi pomidorami.
- Doprawić oliwą i czosnkiem
Zobacz także:
- Wegański obiad – przepisy na szybki i pożywny posiłek
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
- Tofu z makaronem - pomysł na pyszne wegetariańskie danie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Alicja Rokicka
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: