Gdy myślimy - kuchnia włoska , desery nie kojarzą się nam z nią w pierwszej kolejności. Pierwsza myśl to pizza. To jednak właśnie Włochom zawdzięczamy doskonałą lekkość tiramisu, świeżość panna cotty i słodycz crème brûlée.
Włoskie desery – przepisy na zimne słodycze
Włoskie desery na zimno to przede wszystkim tiramisu i panna cotta. Jeden i drugi deser występuje w niezliczonych wersjach.
1) Włoskie desery - tiramisu
Włoskie desery na zimno mają bardzo delikatną i lekką konsystencję. W przeciwieństwie do słodkości popularnych w innych krajach Europy, tutaj nie ma mowy o ciężkim kremie lub przesłodzonej masie. Ma być słodko i świeżo jednocześnie. Przepisy na włoskie desery są proste, zawierają mało składników, ale każdy z nich ma ogromne znaczenie. Nie inaczej jest w przypadku tiramisu. Potrzebujesz:
· 250 g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych, zależy od formy),
· 500 g serka mascarpone,
· 5 jajek (rozmiar S),
· 50 g cukru,
· 90 ml Amaretto,
· 250 ml zaparzonego espresso,
· kakao,
· sól.
Zaczynasz od espresso. Studzisz je i dodajesz Amaretto. Przelewasz je do naczynia, w którym wygodnie będzie maczać w nim biszkopty. Oddzielasz żółtka od białek. Żółtka ucierasz z cukrem, zwalniasz obroty i dodajesz powoli mascarpone. Białka ubijasz na sztywną pianę. Dodajesz ją do masy z żółtek, cukru i mascarpone. Delikatnie, bez użycia miksera, mieszasz całą masę. Biszkopty maczasz w kawie z Amaretto i ciasno układasz obok siebie w naczyniu. Na biszkopty wykładasz pół masy i przekładasz kolejną porcją biszkoptów. Przykrywasz drugą częścią masy. Wstawiasz do lodówki na minimum 5 godzin. Włoskie desery mają to do siebie, że można je podawać na wiele sposób. Tiramisu możesz przygotować w małych pucharkach albo też wyłożyć biszkoptami typową blaszkę do ciasta. Potem możesz pokroić je w kwadraty.
2) Włoskie desery - panna cotta
Desery włoskie na zimno wyróżniają się lekką konsystencją, ale na tym tle panna cotta pozostaje absolutnym liderem. To bardzo delikatny, kremowy deser ze śmietanki, którego cechą charakterystyczną jest nieco „trzęsąca się” konsystencja. Do przygotowania panna cotty potrzebujesz:
· 500 ml śmietanki 30% (płynnej),
· 50 g cukru,
· laskę wanilii,
· 1,5 łyżeczki żelatyny.
Z laski wanilii wyciągasz ziarenka. Żelatynę namaczasz w 2 łyżkach zimnej wody. Śmietanę wlewasz do garnka, dodajesz cukier i wanilię (ziarenka również). Doprowadzasz płyn do wrzenia, po czym gotujesz na jak najmniejszym ogniu. Mieszasz cały czas, inaczej śmietana zacznie przywierać do garnka. Gotujesz 10 minut, po czym wyciągasz wanilię. Śmietanę mieszasz z żelatyną. Wybierasz wygodne małe filiżanki lub miseczki i napełniasz ją śmietaną. Wstawiasz je na noc do lodówki. Deser wyjmujesz, wkładając foremkę z deserem do miski z gorącą wodą. Obracasz filiżankę na talerz i wyjmujesz deser. Ten włoski deser najczęściej podaje się z musem z owoców: truskawek, malin, jagód, mango . Wystarczy 300 g wybranych owoców zmiksować z cukrem pudrem.
Przepisy na włoskie desery – ciepły crème brûlée?
Włoskie desery najczęściej podawane są na zimno. Oprócz tiramisu i panna cotty spotkamy semifredo, cannoli, wszelkiego rodzaju musy. Na tym tle crème brûlée jest czymś wyjątkowym. I nie tylko dlatego, że to francuski deser (tyle że równie mocno rozpowszechniony we Włoszech). Z pewnością ze względu na podobieństwo składników z panna cottą. Jego cechą charakterystyczną jest jednak przypalony wierzch, który deser uzyskuje tuż przed podaniem. Co ważniejsze, ten deser jest tak samo francuski, jak i włoski. Żeby go przygotować, potrzebujesz:
· 300 ml śmietany 36% (kremówki),
· laskę wanilii,
· 4 żółtka,
· 3 łyżki cukru (drobnoziarnistego),
· 3 łyżki cukru do skarmelizowania.
Zeskrobujesz ziarenka z laski, wkładasz do garnka, dolewasz śmietankę. Wszystko razem doprowadzasz do wrzenia. Czekasz, aż masa ostygnie. W tym czasie ucierasz żółtka z cukrem, stopniowo dodajesz chłodną śmietankę. Masę cedzisz, aby pozbyć się grudek, następnie przelewasz do mniejszych lub większych foremek, koniecznie żaroodpornych. Zapiekasz przez około 45 minut w 100 stopniach Celsujsza. Wstawiasz do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej – całą noc). I teraz najważniejsze. Przed podaniem wierzch włoskiego deseru osuszasz ręcznikiem papierowym. Posypujesz cienko cukrem, inaczej karmel nie będzie odpowiednio kruchy. Karmelizujesz. Najlepiej używać do tego specjalnego palnika.
Desery włoskie – przepisy i ich modyfikacje
Włoskie desery kuszą . Nie tylko smakiem, ale i możliwością łatwej ich modyfikacji. Tiramisu możemy na przykład spotkać w wersji truskawkowej, z wiśniami, z dynią. Panna cottę niektórzy podają z nutellą, a inni traktują jako wsad do słodkiej tarty. Takim eksperymentom opiera się chyba tylko crème brûlée.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN