Ciasto Królowej Elżbiety II - przepis
Składniki na ciasto:
- 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania formy,
- 230 g herbatników maślanych,
- 115 g masła,
- 115 g cukru kryształu,
- 115 g ciemnej czekolady,
- jajko.
Składniki na ganach czekoladowy do oblania:
- 200 g ciemnej czekolady,
- 200 g śmietanki 30%,
- czekolada do posypania lub polania.
Przygotowanie:
Za pomocą miękkiego masła wysmarować okrągłą foremkę o średnicy 20 cm i przykleić do niej pergamin. Masło ucierać z cukrem na puszysty krem, gdy zmieni barwę na jaśniejszą dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać całe jajko i ubijać jeszcze przez kilka minut. Do masy czekoladowej wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać całość. Przelać do foremki i dokładnie ugnieść we wszystkich szczelinach. Ze śmietanki i czekolady przygotować ganach (zagotować śmietanę i dodać kawałki czekolady, rozmieszać do rozpuszczenia się składników). Gotowym kremem czekoladowym oblać torcik i wstawić do lodówki na ok 3 godz. do zastygnięcia. Na końcu opcjonalnie można udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Tarta jabłkowa Eltona Johna - przepis
Składniki na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki uniwersalnej,
- łyżka cukru,
- 1/8 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Składniki na nadzienie:
- 1,5 szklanki pokrojonych w plasterki lub posiekanych obranych kwaśnych jabłek,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka mąki uniwersalnej.
Do posmarowania przed pieczeniem:
- łyżeczka cukru,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- duże jajko,
- łyżka wody.
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć mąkę, cukier i sól; pokroić masło w kostkę. Stopniowo dodawać wanilię, mieszać widelcem, aż ciasto utworzy kulę. Przykryć i przechować w lodówce około 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na 20 cm placek. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Połączyć składniki nadzienia; rozłożyć na cieście, tak aby zachować odległość 4 cm od krawędzi. Zawinąć brzeg ciasta nad nadzieniem, pozostawiając środek odkryty. Połączyć cukier i cynamon; posypać nadzienie. Ubić jajko i wodę; posmarować skórkę ciasta. Piec, aż skórka będzie złocista, 25-30 minut. Za pomocą pergaminu przesunąć tartę na metalową kratkę. Opcjonalnie polać karmelem.
Ulubiony sernik Kim Kardashian - przepis
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g serka śmietankowego,
- 4 jajka,
- 50 g cukru,
- laska wanilii.
Składniki spodu:
- 100 g masła,
- 60 g cukru,
- 187 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
Masło, mąkę oraz cukier zagnieść na kruszonkę. Piec na złoty kolor w piekarniku w temp. 175 stopni. W misie robota kuchennego połączyć serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier oraz wanilię. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać przestudzoną do masy serowej. Następnie pojedynczo dodać jajka i wymieszać do połączenia składników. Foremkę o średnicy 18 cm wyłożyć obficie kruszonką, a następnie wylać masę serową i piec 80 min w temp. 150 stopni. Podawać z lodami waniliowymi.
Tort czekoladowy z wiśniami Beaty Kozidrak - przepis
Składniki:
- 7 jajek,
- szklanka drobnego cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu lub nalewki),
- 3 łyżeczki cynamonu,
- słoiczek konfitury wiśniowej,
- 2 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
Dno formy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie, tym lepiej. Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, wymieszać. Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mieszankę mąki, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie szpatułką. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny. Biszkopt przekroić go na trzy blaty. Mascarpone ocieplić w temperaturze pokojowej. Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą. Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao. Położyć ostatni krążek i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą.
Zobacz także:
- Poznaj desery idealne do kawy - sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek
- Budyniowe Love - przepisy na desery pełne słodkości i miłości, które możesz dzielić z bliskimi
- Torcik Pianka, panna cotta borówkowa, czyli łatwe i pyszne wielkanocne desery z galaretką
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News