Jakie słodkości uwielbiają Elton John i Kim Kardashian? Przepisy Bartka Boratyna na desery gwiazd

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ulubione desery gwiazd i celebrytów
Ulubione desery gwiazd i celebrytów
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy wiesz jakie słodycze uwielbiają jeść gwiazdy? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn przygotował ukochane desery sławnych i bogatych. Sprawdź przepisy na ciasto Królowej Elżbiety II, tartę z jabłkami jedzoną bardzo często przez Eltona Johna, ulubiony sernik Kim Kardashian i tort czekoladowy z wiśniami Beaty Kozidrak.

Ciasto Królowej Elżbiety II - przepis

Ciasto Królowej Elżbiety II
Ciasto Królowej Elżbiety II
Ciasto Królowej Elżbiety II
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki na ciasto:

  • 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania formy,
    • 230 g herbatników maślanych,
      • 115 g masła,
        • 115 g cukru kryształu,
          • 115 g ciemnej czekolady,
            • jajko.

              Składniki na ganach czekoladowy do oblania:

              • 200 g ciemnej czekolady,
                • 200 g śmietanki 30%,
                  • czekolada do posypania lub polania.

                    Przygotowanie:

                    Za pomocą miękkiego masła wysmarować okrągłą foremkę o średnicy 20 cm i przykleić do niej pergamin. Masło ucierać z cukrem na puszysty krem, gdy zmieni barwę na jaśniejszą dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać całe jajko i ubijać jeszcze przez kilka minut. Do masy czekoladowej wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać całość. Przelać do foremki i dokładnie ugnieść we wszystkich szczelinach. Ze śmietanki i czekolady przygotować ganach (zagotować śmietanę i dodać kawałki czekolady, rozmieszać do rozpuszczenia się składników). Gotowym kremem czekoladowym oblać torcik i wstawić do lodówki na ok 3 godz. do zastygnięcia. Na końcu opcjonalnie można udekorować rozpuszczoną czekoladą.

                    Tarta jabłkowa Eltona Johna - przepis

                    Tarta jabłkowa Eltona Johna
                    Tarta jabłkowa Eltona Johna
                    Tarta jabłkowa Eltona Johna
                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                    Składniki na ciasto:

                    • 2/3 szklanki mąki uniwersalnej,
                      • łyżka cukru,
                        • 1/8 łyżeczki soli,
                          • 1/4 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę,
                            • łyżeczka ekstraktu waniliowego,

                              Składniki na nadzienie:

                              • 1,5 szklanki pokrojonych w plasterki lub posiekanych obranych kwaśnych jabłek,
                                • 3 łyżki cukru,
                                  • łyżka mąki uniwersalnej.

                                    Do posmarowania przed pieczeniem:

                                    • łyżeczka cukru,
                                      • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
                                        • duże jajko,
                                          • łyżka wody.

                                            Przygotowanie:

                                            W dużej misce połączyć mąkę, cukier i sól; pokroić masło w kostkę. Stopniowo dodawać wanilię, mieszać widelcem, aż ciasto utworzy kulę. Przykryć i przechować w lodówce około 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na 20 cm placek. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Połączyć składniki nadzienia; rozłożyć na cieście, tak aby zachować odległość 4 cm od krawędzi. Zawinąć brzeg ciasta nad nadzieniem, pozostawiając środek odkryty. Połączyć cukier i cynamon; posypać nadzienie. Ubić jajko i wodę; posmarować skórkę ciasta. Piec, aż skórka będzie złocista, 25-30 minut. Za pomocą pergaminu przesunąć tartę na metalową kratkę. Opcjonalnie polać karmelem.

                                            Ulubiony sernik Kim Kardashian - przepis

                                            Ulubiony sernik Kim Kardashian
                                            Ulubiony sernik Kim Kardashian
                                            Ulubiony sernik Kim Kardashian
                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                            Składniki:

                                            • 500 g serka mascarpone,
                                              • 200 g serka śmietankowego,
                                                • 4 jajka,
                                                  • 50 g cukru,
                                                    • laska wanilii.

                                                      Składniki spodu:

                                                      • 100 g masła,
                                                        • 60 g cukru,
                                                          • 187 g mąki pszennej.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Masło, mąkę oraz cukier zagnieść na kruszonkę. Piec na złoty kolor w piekarniku w temp. 175 stopni. W misie robota kuchennego połączyć serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier oraz wanilię. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać przestudzoną do masy serowej. Następnie pojedynczo dodać jajka i wymieszać do połączenia składników. Foremkę o średnicy 18 cm wyłożyć obficie kruszonką, a następnie wylać masę serową i piec 80 min w temp. 150 stopni. Podawać z lodami waniliowymi.

                                                            Tort czekoladowy z wiśniami Beaty Kozidrak - przepis

                                                            Składniki:

                                                            • 7 jajek,
                                                              • szklanka drobnego cukru,
                                                                • szklanka mąki pszennej,
                                                                  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
                                                                    • 1/3 szklanki kakao,
                                                                      • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                        • 300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu lub nalewki),
                                                                          • 3 łyżeczki cynamonu,
                                                                            • słoiczek konfitury wiśniowej,
                                                                              • 2 łyżki gorzkiego kakao.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Dno formy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie, tym lepiej. Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, wymieszać. Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mieszankę mąki, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie szpatułką. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny. Biszkopt przekroić go na trzy blaty. Mascarpone ocieplić w temperaturze pokojowej. Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki.

                                                                                Przygotowanie musu czekoladowego:

                                                                                Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą. Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao. Położyć ostatni krążek i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana