Pyszne desery ze słonecznej Hiszpanii. Daj się oczarować ich smakiem

Pyszne desery ze słonecznej Hiszpanii. Daj się oczarować ich smakiem
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Dziś w kuchni słodka fiesta
Dziś w kuchni słodka fiesta
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy masz ochotę na odrobinę słodyczy rodem z gorącej Hiszpanii? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na klasyczne hiszpańskie desery, które oczarują cię prostotą i intensywnym smakiem, zaprezentowali Ignacio i Dominika. Będą idealne do niedzielnej kawy z przyjaciółką.

Duet przyrządził w naszej kuchni gazpacho, flan, crema catalana oraz tartę de Santiago. Przepisy znajdziesz poniżej.

Gazpacho

Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • kilogram pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ogórek (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • ocet.

Przygotowanie:

Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój na mniejsze kawałki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Ogórek obierz i dodaj pokrojony (opcjonalnie). Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce albo zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przetrzyj całość przez sito, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Dodaj oliwę, ocet, sól i dobrze wymieszaj.

Wstaw gazpacho do lodówki na minimum 2 godziny - najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Podawaj z grzankami, jajkiem na twardo, posiekanymi warzywami lub kroplą oliwy na wierzchu.

Flan

Składniki:

  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu,
  • 6 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu,
  • 200 g cukru (2 łyżeczki; jeśli wolisz mniej słodki, dodaj mniej)
  • 750 ml pełnotłustego mleka.

Składniki na karmel:

  • 5 łyżek białego cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotuj mleko i dodaj ubite jajka. Gdy tylko zacznie wrzeć, natychmiast zdejmij z ognia, nie przerywając mieszania. Do rondla lub patelni wsyp cukier, dodaj wodę - nie mieszaj - i podgrzewaj do momentu karmelizacji. Ściągnij z ognia, gdy tylko zbrązowieje, uważając, by się nie spalił. Wlej karmel do foremek. Następnie do foremek wlej płynny flan.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wystudź w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Schładzaj następnie w lodówce.

Crema catalana

Crema catalana
Crema catalana
Crema catalana
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 75 g cukru białego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 15 g skrobi kukurydzianej,
  • skórka z jednej cytryny,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

Do rondla wlej mleko, dodaj laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewaj. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i przestudź. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem i skrobią kukurydzianą. Dodaj masę jajeczną do mleka, mieszaj i ponownie podgrzewaj. Gdy masa zgęstnieje, wlej ją do miseczek i schładzaj przez 2 godziny w lodówce.

Przed podaniem posyp cukrem trzcinowym i przypal palnikiem, aż do uzyskania złocistej warstwy. Do dekoracji można użyć laski cynamonu lub świeżych owoców.

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago
Tarta de Santiago
Tarta de Santiago
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 300 g cukru,
  • 300 g mielonych migdałów,
  • 4 jajka (rozmiar L),
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 50 g cukru pudru do dekoracji.

Dodatkowo: wydrukowany i wycięty krzyż św. Jakuba.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). W misce połącz mielone migdały z cukrem. Dodawaj jajka pojedynczo, mieszając delikatnie trzepaczką lub łopatką - nie ubijaj. Dodaj startą skórkę z cytryny (lub koniak, jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj formę do tarty (24-30 cm): posmaruj masłem i oprósz mąką albo wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj powierzchnię. Następnie piecz tartę przez 30–35 minut, aż ciasto lekko się zarumieni, a patyczek będzie suchy. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w formie.

Dekoracja: Po ostudzeniu połóż na cieście szablon z krzyżem św. Jakuba, oprósz wierzch cukrem pudrem i zdejmij szablon, by odsłonić charakterystyczny wzór.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości