- Mrożony sernik na patyku hitem wakacji 2025 nad Bałtykiem. Jak smakuje i w jaki sposób zrobić go samodzielnie w domu?
- Spis deserów, które tworzą smak polskiego wybrzeża.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Mrożony sernik na patyku – nowy król słodkości nad Bałtykiem
Deser, który zyskał w mediach społecznościowych miano "cukrowego final bossa", to nic innego jak porcja sernika w formie lodowego batonika. Podawany na patyku, zanurzony w czekoladzie i udekorowany orzechami, owocami lub posypkami, przypomina lody premium – ale z ciastem w roli głównej. Jego popularność rośnie z dnia na dzień, a kolejki do stoiska w Brzeźnie nie maleją.
Blogerzy chwalą nie tylko smak, ale też teksturę – połączenie zmrożonego sernika z chrupiącą polewą daje efekt, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Deser dostępny jest w różnych wariantach: pistacjowo-malinowym, waniliowym, czekoladowym czy z dodatkiem owoców liofilizowanych.
- Jako podstawkę wziąłem sernik pistacjowo-malinowy, który byłby kozakiem nawet solo, tymczasem w wersji zmrożonej +100 - opisuje bloger PigOut.
- Mózg nie potrafi ogarnąć, co się dzieje. Wrzuca błąd 404 i każe zresetować system, bo myśli, że jesz lody o jakiejś nowej, nieznanej mu fakturze. Do tego ta szybko stygnąca czeksa [czekolada - przyp. red.]. Do swojej wersji wybrałem białą. Była gruba jak w najdroższym Magnumie, czyli na bogato i mniam, a efekty dźwiękowe towarzyszące jej pękaniu podczas gryzienia to totalnie mój nr 1 na ASMRowym Spotifaju. Dalej miałem posypkę z orzeszków w karmelu, czyli kolejna rzecz, która sama w sobie generuje: "OMG, jakie to wspaniałe", tymczasem łączymy ją z innymi WOW składnikami - dodaje na Facebooku.
Jak zrobić mrożony sernik na patyku w domu?
Nad morzem koszt jednej porcji mrożonego sernika na patyku może sięgać kilkunastu/kilkudziesięciu złotych. W domowych warunkach mamy szansę przygotować ten deser znacznie taniej – i równie efektownie.
Składniki:
- 750 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego);
- 4 jajka;
- ¾ szklanki cukru;
- ¾ szklanki mleka w proszku;
- 200 ml śmietanki 30%;
- budyń waniliowy w proszku;
- łyżka mąki ziemniaczanej;
- łyżka cukru z wanilią;
- dodatki: owoce, ciasteczka, orzechy, posypki.
Składniki na spód:
- 170 g mąki;
- jajko;
- 30 g cukru pudru;
- 60 g masła;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę:
- 400 g białej lub mlecznej czekolady;
- 2 łyżki mleka.
Przygotowanie:
- Spód: zagnieć ciasto z podanych składników, schłodź i podpiecz przez 10 minut w 180°C;
- Masa serowa: ubij jajka z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wylej na podpieczony spód, a następnie piecz przez 60 minut w 160°C;
- Chłodzenie: po ostudzeniu schłodź sernik przez noc w lodówce, pokrój na prostokąty i wbij patyczki;
- Zamrażanie: włóż serniczki do zamrażarki na 4 godziny;
- Dekoracja: zanurz w roztopionej czekoladzie, udekoruj dodatkami i schłodź przed podaniem.
Dalsza część tekstu poniżej.
Nad morzem pojawił się nowy gracz. Nowy szef banieczki deserowej. Nowy Final Boss na cukrowym afterku. Czy to gofry...
Posted by PigOut on Wednesday, July 9, 2025
Kultowe smaki Bałtyku – co jeszcze warto zjeść?
Choć mrożony sernik na patyku to nowość, nadmorskie klasyki wciąż mają się dobrze. Wśród wakacyjnych hitów niezmiennie królują:
- gofry z bitą śmietaną i owocami – najczęściej z truskawkami lub borówkami, podawane na ciepło;
- lody rzemieślnicze – często w nietypowych smakach jak słony karmel, lawenda czy ogórek (przepis na domowe lody ogórkowe znajdziesz TUTAJ);
- wata cukrowa – nieodłączny element spacerów po molo, szczególnie wśród najmłodszych;
- smażona flądra z frytkami – klasyk nadmorskich barów, podawany z surówką i cytryną;
- krówki z nadmorskich straganów – ciągnące, pachnące mlekiem, często sprzedawane w ozdobnych pudełkach;
- kołacz - węgierski deser w formie słodkiej rurki z ciasta drożdżowego, pieczonej na wałku, posypywany cukrem, cynamonem, wiórkami kokosowymi lub orzechami, czasem nadziewany kremem lub polewany czekoladą.
Oprócz wymienionych przysmaków w ostatnich sezonach pojawiły się nowe hity kulinarne, które szturmem zdobywają serca turystów. Wśród nich są:
- slushie/granita - orzeźwiający napój o ziarnistej, lodowej konsystencji, który powstaje z mrożonego soku owocowego często w smakach takich jak arbuz, truskawka, cytryna czy guma balonowa (przepis na domowe koktajle znajdziesz TUTAJ);
- rachatłukum - turecka galaretka obtoczona w cukrze pudrze lub wiórkach kokosowych, aromatyzowana wodą różaną, cytryną lub pomarańczą;
- sucuk o smaku granatu - egzotyczna przekąska z orzechów włoskich nawleczonych na nić i zanurzonych w gęstym syropie z granatu, ma formę pałeczek o intensywnie słodkim smaku i gumowej konsystencji;
- churros - hiszpańskie precelki smażone na głębokim oleju, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, podawane z cukrem pudrem, cynamonem lub zanurzane w czekoladzie [przepis znajdziesz TUTAJ].
Zobacz także:
- Przepis na francuskie ciasteczka canelé
- Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie
- Biszkopt – przepis na biszkopt bez zakalca
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Grazyna Palaszewska/Getty Images, Facebook/PigOut