- Mrożony sernik na patyku hitem wakacji 2025 nad Bałtykiem. Jak smakuje i w jaki sposób zrobić go samodzielnie w domu?
- Spis deserów, które tworzą smak polskiego wybrzeża.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Mrożony sernik na patyku – nowy król słodkości nad Bałtykiem
Deser, który zyskał w mediach społecznościowych miano "cukrowego final bossa", to nic innego jak porcja sernika w formie lodowego batonika. Podawany na patyku, zanurzony w czekoladzie i udekorowany orzechami, owocami lub posypkami, przypomina lody premium – ale z ciastem w roli głównej. Jego popularność rośnie z dnia na dzień, a kolejki do stoiska w Brzeźnie nie maleją.
Blogerzy chwalą nie tylko smak, ale też teksturę – połączenie zmrożonego sernika z chrupiącą polewą daje efekt, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Deser dostępny jest w różnych wariantach: pistacjowo-malinowym, waniliowym, czekoladowym czy z dodatkiem owoców liofilizowanych.
- Jako podstawkę wziąłem sernik pistacjowo-malinowy, który byłby kozakiem nawet solo, tymczasem w wersji zmrożonej +100 - opisuje bloger PigOut.
- Mózg nie potrafi ogarnąć, co się dzieje. Wrzuca błąd 404 i każe zresetować system, bo myśli, że jesz lody o jakiejś nowej, nieznanej mu fakturze. Do tego ta szybko stygnąca czeksa [czekolada - przyp. red.]. Do swojej wersji wybrałem białą. Była gruba jak w najdroższym Magnumie, czyli na bogato i mniam, a efekty dźwiękowe towarzyszące jej pękaniu podczas gryzienia to totalnie mój nr 1 na ASMRowym Spotifaju. Dalej miałem posypkę z orzeszków w karmelu, czyli kolejna rzecz, która sama w sobie generuje: "OMG, jakie to wspaniałe", tymczasem łączymy ją z innymi WOW składnikami - dodaje na Facebooku.
Jak zrobić mrożony sernik na patyku w domu?
Nad morzem koszt jednej porcji mrożonego sernika na patyku może sięgać kilkunastu/kilkudziesięciu złotych. W domowych warunkach mamy szansę przygotować ten deser znacznie taniej – i równie efektownie.
Składniki:
- 750 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego);
- 4 jajka;
- ¾ szklanki cukru;
- ¾ szklanki mleka w proszku;
- 200 ml śmietanki 30%;
- budyń waniliowy w proszku;
- łyżka mąki ziemniaczanej;
- łyżka cukru z wanilią;
- dodatki: owoce, ciasteczka, orzechy, posypki.
Składniki na spód:
- 170 g mąki;
- jajko;
- 30 g cukru pudru;
- 60 g masła;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę:
- 400 g białej lub mlecznej czekolady;
- 2 łyżki mleka.
Przygotowanie:
- Spód: zagnieć ciasto z podanych składników, schłodź i podpiecz przez 10 minut w 180°C;
- Masa serowa: ubij jajka z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wylej na podpieczony spód, a następnie piecz przez 60 minut w 160°C;
- Chłodzenie: po ostudzeniu schłodź sernik przez noc w lodówce, pokrój na prostokąty i wbij patyczki;
- Zamrażanie: włóż serniczki do zamrażarki na 4 godziny;
- Dekoracja: zanurz w roztopionej czekoladzie, udekoruj dodatkami i schłodź przed podaniem.
Dalsza część tekstu poniżej.
Kultowe smaki Bałtyku – co jeszcze warto zjeść?
Choć mrożony sernik na patyku to nowość, nadmorskie klasyki wciąż mają się dobrze. Wśród wakacyjnych hitów niezmiennie królują:
- gofry z bitą śmietaną i owocami – najczęściej z truskawkami lub borówkami, podawane na ciepło;
- lody rzemieślnicze – często w nietypowych smakach jak słony karmel, lawenda czy ogórek (przepis na domowe lody ogórkowe znajdziesz TUTAJ);
- wata cukrowa – nieodłączny element spacerów po molo, szczególnie wśród najmłodszych;
- smażona flądra z frytkami – klasyk nadmorskich barów, podawany z surówką i cytryną;
- krówki z nadmorskich straganów – ciągnące, pachnące mlekiem, często sprzedawane w ozdobnych pudełkach;
- kołacz - węgierski deser w formie słodkiej rurki z ciasta drożdżowego, pieczonej na wałku, posypywany cukrem, cynamonem, wiórkami kokosowymi lub orzechami, czasem nadziewany kremem lub polewany czekoladą.
Oprócz wymienionych przysmaków w ostatnich sezonach pojawiły się nowe hity kulinarne, które szturmem zdobywają serca turystów. Wśród nich są:
- slushie/granita - orzeźwiający napój o ziarnistej, lodowej konsystencji, który powstaje z mrożonego soku owocowego często w smakach takich jak arbuz, truskawka, cytryna czy guma balonowa (przepis na domowe koktajle znajdziesz TUTAJ);
- rachatłukum - turecka galaretka obtoczona w cukrze pudrze lub wiórkach kokosowych, aromatyzowana wodą różaną, cytryną lub pomarańczą;
- sucuk o smaku granatu - egzotyczna przekąska z orzechów włoskich nawleczonych na nić i zanurzonych w gęstym syropie z granatu, ma formę pałeczek o intensywnie słodkim smaku i gumowej konsystencji;
- churros - hiszpańskie precelki smażone na głębokim oleju, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, podawane z cukrem pudrem, cynamonem lub zanurzane w czekoladzie [przepis znajdziesz TUTAJ].
Zobacz także:
- Przepis na francuskie ciasteczka canelé
- Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie
- Biszkopt – przepis na biszkopt bez zakalca
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Grazyna Palaszewska/Getty Images, Facebook/PigOut