To nowy przysmak, który króluje nad Bałtykiem. "Na bogato i mniam"

morze, plaża, Bałtyk, sernik na patyku
Mrożony sernik na patyku - nowy przysmak nad Bałtykiem
Źródło: Grazyna Palaszewska/Getty Images, Facebook/PigOut
Nadbałtyckie deptaki od lat pachną goframi, smażoną rybą i watą cukrową. Ale tego lata turystyczne gusta zaskoczyły nawet najbardziej doświadczonych sprzedawców. W Gdańsku Brzeźnie pojawił się deser, który w błyskawicznym tempie zdobywa serca plażowiczów – mrożony sernik na patyku. Łączy w sobie kremową konsystencję klasycznego sernika, chrupiącą czekoladową polewę i dowolne dodatki, które można komponować według własnych upodobań. Czy to początek nowej nadmorskiej tradycji?
Kluczowe fakty:
  • Mrożony sernik na patyku hitem wakacji 2025 nad Bałtykiem. Jak smakuje i w jaki sposób zrobić go samodzielnie w domu?
  • Spis deserów, które tworzą smak polskiego wybrzeża.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy wielkanocny deser
Polski sernik najlepszy na świecie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Mrożony sernik na patyku – nowy król słodkości nad Bałtykiem

Deser, który zyskał w mediach społecznościowych miano "cukrowego final bossa", to nic innego jak porcja sernika w formie lodowego batonika. Podawany na patyku, zanurzony w czekoladzie i udekorowany orzechami, owocami lub posypkami, przypomina lody premium – ale z ciastem w roli głównej. Jego popularność rośnie z dnia na dzień, a kolejki do stoiska w Brzeźnie nie maleją.

Blogerzy chwalą nie tylko smak, ale też teksturę – połączenie zmrożonego sernika z chrupiącą polewą daje efekt, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Deser dostępny jest w różnych wariantach: pistacjowo-malinowym, waniliowym, czekoladowym czy z dodatkiem owoców liofilizowanych.

- Jako podstawkę wziąłem sernik pistacjowo-malinowy, który byłby kozakiem nawet solo, tymczasem w wersji zmrożonej +100 - opisuje bloger PigOut.

- Mózg nie potrafi ogarnąć, co się dzieje. Wrzuca błąd 404 i każe zresetować system, bo myśli, że jesz lody o jakiejś nowej, nieznanej mu fakturze. Do tego ta szybko stygnąca czeksa [czekolada - przyp. red.]. Do swojej wersji wybrałem białą. Była gruba jak w najdroższym Magnumie, czyli na bogato i mniam, a efekty dźwiękowe towarzyszące jej pękaniu podczas gryzienia to totalnie mój nr 1 na ASMRowym Spotifaju. Dalej miałem posypkę z orzeszków w karmelu, czyli kolejna rzecz, która sama w sobie generuje: "OMG, jakie to wspaniałe", tymczasem łączymy ją z innymi WOW składnikami - dodaje na Facebooku.

Jak zrobić mrożony sernik na patyku w domu?

Nad morzem koszt jednej porcji mrożonego sernika na patyku może sięgać kilkunastu/kilkudziesięciu złotych. W domowych warunkach mamy szansę przygotować ten deser znacznie taniej – i równie efektownie.

Składniki:

  • 750 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego);
  • 4 jajka;
  • ¾ szklanki cukru;
  • ¾ szklanki mleka w proszku;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • budyń waniliowy w proszku;
  • łyżka mąki ziemniaczanej;
  • łyżka cukru z wanilią;
  • dodatki: owoce, ciasteczka, orzechy, posypki.

Składniki na spód:

  • 170 g mąki;
  • jajko;
  • 30 g cukru pudru;
  • 60 g masła;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę:

  • 400 g białej lub mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

  • Spód: zagnieć ciasto z podanych składników, schłodź i podpiecz przez 10 minut w 180°C;
  • Masa serowa: ubij jajka z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wylej na podpieczony spód, a następnie piecz przez 60 minut w 160°C;
  • Chłodzenie: po ostudzeniu schłodź sernik przez noc w lodówce, pokrój na prostokąty i wbij patyczki;
  • Zamrażanie: włóż serniczki do zamrażarki na 4 godziny;
  • Dekoracja: zanurz w roztopionej czekoladzie, udekoruj dodatkami i schłodź przed podaniem.

Dalsza część tekstu poniżej.

Kultowe smaki Bałtyku – co jeszcze warto zjeść?

Choć mrożony sernik na patyku to nowość, nadmorskie klasyki wciąż mają się dobrze. Wśród wakacyjnych hitów niezmiennie królują:

  • gofry z bitą śmietaną i owocami – najczęściej z truskawkami lub borówkami, podawane na ciepło;
  • lody rzemieślnicze – często w nietypowych smakach jak słony karmel, lawenda czy ogórek (przepis na domowe lody ogórkowe znajdziesz TUTAJ);
  • wata cukrowa – nieodłączny element spacerów po molo, szczególnie wśród najmłodszych;
  • smażona flądra z frytkami – klasyk nadmorskich barów, podawany z surówką i cytryną;
  • krówki z nadmorskich straganów – ciągnące, pachnące mlekiem, często sprzedawane w ozdobnych pudełkach;
  • kołacz - węgierski deser w formie słodkiej rurki z ciasta drożdżowego, pieczonej na wałku, posypywany cukrem, cynamonem, wiórkami kokosowymi lub orzechami, czasem nadziewany kremem lub polewany czekoladą.

Oprócz wymienionych przysmaków w ostatnich sezonach pojawiły się nowe hity kulinarne, które szturmem zdobywają serca turystów. Wśród nich są:

  • slushie/granita - orzeźwiający napój o ziarnistej, lodowej konsystencji, który powstaje z mrożonego soku owocowego często w smakach takich jak arbuz, truskawka, cytryna czy guma balonowa (przepis na domowe koktajle znajdziesz TUTAJ);
  • rachatłukum - turecka galaretka obtoczona w cukrze pudrze lub wiórkach kokosowych, aromatyzowana wodą różaną, cytryną lub pomarańczą;
  • sucuk o smaku granatu - egzotyczna przekąska z orzechów włoskich nawleczonych na nić i zanurzonych w gęstym syropie z granatu, ma formę pałeczek o intensywnie słodkim smaku i gumowej konsystencji;
  • churros - hiszpańskie precelki smażone na głębokim oleju, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, podawane z cukrem pudrem, cynamonem lub zanurzane w czekoladzie [przepis znajdziesz TUTAJ].

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości