Jego pizzerię uznano najlepszym lokalem serwującym pizzę neapolitańską. W kuchni DDTVN zdradził swój przepis [ZOBACZ WIDEO]

Przepis na pizzę neapolitańską według Jędrzeja Lewandowskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza, która podbiła świat
Pizza, która podbiła świat
Najlepszy pizzaiolo
Najlepszy pizzaiolo
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościł Jędrzej Lewandowski, właściciel pizzerii, która została najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu stowarzyszenia AVPN. Sprawdź, jak przyrządzić pizzę według jego przepisu. Można ją podawać w różnych wariantach, z różnorodnymi, pysznymi dodatkami.

Pizzeria Zielona Górka z Pabianic, której właścicielem jest Jędrzej Lewandowski, została najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu stowarzyszenia AVPN. Nagrodę otrzymała w styczniu 2025 roku, podczas targów Sigep w Rimini. 

AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy, to organizacja non-profit, która powstała w 1984 roku w Neapolu. Jej misją jest promocja i ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy".

Poniżej znajdziesz przepis na pizzę neapolitańską, która serwowana jest w restauracji uznanej za najlepszą pizzerię oferującą ten rodzaj pizzy na świecie.

Zespół pizzerii Zielona Górka z Pabianic w kuchni Dzień Dobry TVN
Zespół pizzerii Zielona Górka z Pabianic w kuchni Dzień Dobry TVN
Zespół pizzerii Zielona Górka z Pabianic w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pizza neapolitańska - przepis na ciasto

Składniki:

  • litr wody,
  • 1,7 kg mąki,
  • 1 g świeżych drożdży,
  • 50 g soli morskiej.

Przygotowanie:

Chłodną wodę wlewamy do miski. Następnie dodajemy sól i rozpuszczamy ją w wodzie. Potem wrzucamy garść mąki i mieszamy. Później dodajemy drożdże i stopniowo przez 5 minut dodajemy mąkę (ale nie całą) do wody. Następnie wymieszane ciasto wyciągamy na blat, ugniatamy stopniowo podsypując resztą mąki. Pracujemy z ciastem do momentu, aż przestanie być lepkie - ok 15-20 minut. Później odkładamy ciasto pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie formujemy kulki, każda po ok. 250 g. Odkładamy kulki w pojemnikach do wyrośnięcia na następny dzień. Kolejnego dnia formujemy pizzę, dodajemy wybrane dodatki i wypiekamy w jak najwyższej temperaturze - najlepiej ok. 480 stopni.

Dodatki do pizzy - różne rodzaje

Nasz gość wykonał w studiu kilka rodzajów pizzy. Oto składniki, które do nich dodał:

  • Margherita: pomidory, bazylia, mozzarella, oliwa extra vergine
  • Marinara: pomidory, czosnek, oregano, oliwa
  • Mastunicola: smalec, pieprz, bazylia, pecorino romano
  • Cacio e Pepe: wędzona mozzarella, fior do latte, pieprz, oliwa, bazylia
  • Diavola: pomidory, salami ventricina, bufala, bazylia, oliwa
  • Capricciosa (uproszczona): pomidory, mozzarella, szynka, pieczarki
  • Salsiccia e Friarielli: wędzona mozzarella, biała kiełbasa, Friarielli (rodzaj zieleniny), oliwa
Pizza
Pizza
Pizza
Źródło: Michał Woźniak/East News
Pizza Salsiccia e Friarielli
Pizza Salsiccia e Friarielli
Pizza Salsiccia e Friarielli
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości