Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościł Jędrzej Lewandowski, właściciel pizzerii, która została najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu stowarzyszenia AVPN. Sprawdź, jak przyrządzić pizzę według jego przepisu. Można ją podawać w różnych wariantach, z różnorodnymi, pysznymi dodatkami.
Pizzeria Zielona Górka z Pabianic, której właścicielem jest Jędrzej Lewandowski, została najlepszą pizzerią neapolitańską świata w rankingu stowarzyszenia AVPN. Nagrodę otrzymała w styczniu 2025 roku, podczas targów Sigep w Rimini.
AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy, to organizacja non-profit, która powstała w 1984 roku w Neapolu. Jej misją jest promocja i ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy".
Poniżej znajdziesz przepis na pizzę neapolitańską, która serwowana jest w restauracji uznanej za najlepszą pizzerię oferującą ten rodzaj pizzy na świecie.
Pizza neapolitańska - przepis na ciasto
Składniki:
- litr wody,
- 1,7 kg mąki,
- 1 g świeżych drożdży,
- 50 g soli morskiej.
Przygotowanie:
Chłodną wodę wlewamy do miski. Następnie dodajemy sól i rozpuszczamy ją w wodzie. Potem wrzucamy garść mąki i mieszamy. Później dodajemy drożdże i stopniowo przez 5 minut dodajemy mąkę (ale nie całą) do wody. Następnie wymieszane ciasto wyciągamy na blat, ugniatamy stopniowo podsypując resztą mąki. Pracujemy z ciastem do momentu, aż przestanie być lepkie - ok 15-20 minut. Później odkładamy ciasto pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie formujemy kulki, każda po ok. 250 g. Odkładamy kulki w pojemnikach do wyrośnięcia na następny dzień. Kolejnego dnia formujemy pizzę, dodajemy wybrane dodatki i wypiekamy w jak najwyższej temperaturze - najlepiej ok. 480 stopni.
Dodatki do pizzy - różne rodzaje
Nasz gość wykonał w studiu kilka rodzajów pizzy. Oto składniki, które do nich dodał:
- Margherita: pomidory, bazylia, mozzarella, oliwa extra vergine
- Marinara: pomidory, czosnek, oregano, oliwa
- Mastunicola: smalec, pieprz, bazylia, pecorino romano
- Cacio e Pepe: wędzona mozzarella, fior do latte, pieprz, oliwa, bazylia
- Diavola: pomidory, salami ventricina, bufala, bazylia, oliwa
- Capricciosa (uproszczona): pomidory, mozzarella, szynka, pieczarki
- Salsiccia e Friarielli: wędzona mozzarella, biała kiełbasa, Friarielli (rodzaj zieleniny), oliwa
Zobacz także:
- Najlepsza pizzeria na świecie znajduje się w polskim mieście. "W życiu nie liczyłem na takie wyróżnienie"
- Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?
- Poznaj neapolitańskie przysmaki, które rozpieszczą Twoje podniebienie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jędrzej Lewandowski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News