Chłodnik z pomidorów
Składniki:
- 2 litry kefiru;
- 8 dorodnych żółtych pomidorów;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka soli;
- 250 g białego sera;
- dymka (2 sztuki wystarczą);
- połowa żółtego arbuza;
- świeża mięta;
- grzanki;
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. To ważny etap, bo skórki się mocno wyczuwa. Kefir wlewamy do blendera, dodajemy połowę pomidorów, czosnek, oliwę i sól. Blendujemy na jednolitą masę. Pomidory, które nam zostały kroimy w kostkę. Do głębokich talerzy wkładamy kawałek białego sera, dodajemy pomidory i siekaną dymkę. Smażymy grzanki na oliwie. Chłodnik z pomidorów wlewamy do misek, dekorujemy żółtym arbuzem i opcjonalnie świeżą miętą.
Bruschetta z bobem
Składniki:
- 1 kg świeżego bobu;
- 2 cebule;
- czosnek;
- 500 g kiełbasy hiszpańskiej chorizo;
- chleb w stylu włoskim;
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Bób przed gotowaniem dokładnie płuczemy .W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bób i gotujemy na średnim ogniu. Po kilku minutach gotowania bób będzie miękki - nie dłużej jednak niż 20 minut. W tym czasie cebulę, czosnek oraz kiełbasę drobno kroimy; następnie na patelni podsmażamy (odlać nadmiar tłuszczu).
Ugotowany bób po wystygnięciu obieramy ze skórki i dodajemy do podsmażonej kiełbaski z cebulką i czosnkiem. Chleb w stylu włoskim kroimy w grubsze plastry, grillujemy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i wykładamy na niewymieszany bób z dodatkami.
Letnia sałatka z ogórkiem i fetą
Składniki:
- 4 duże ogórki;
- 400 g sera feta pokrojonego w kostkę;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 4 łyżeczki soku z cytryny;
- 2 świeże nacie pietruszki;
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Mieszamy pokrojonego ogórka z kostkami fety w dużej misce. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy całość bardzo delikatnie, aby nie rozgnieść fety. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Tarta z kremem budyniowym i świeżymi poziomkami
Składniki na kruche ciasto do tarty:
- 300 g mąki pszennej;
- 200 g masła;
- 2 żółtka;
- 100 g cukru pudru;
- 1 szczypta soli.
Składniki na budyniowy krem patissiere do tarty:
- 6 żółtek;
- 600 ml mleka;
- 100 g cukru;
- 60 g skrobi kukurydzianej;
- 600 g świeżych poziomek.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na wielkość foremki. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu studzimy W rondlu gotujemy mleko z cukrem i laską wanilii. W misce mieszamy żółtka wraz ze skrobią kukurydzianą.
Gdy mleko się zagotuje, hartujemy żółtka ze skronią niewielką ilością gorącego mleka i całość wlewamy do gotującego się płynu. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa będzie gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby trochę przestygła – wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na kremie nie powstała twarda powierzchnia (jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito). Na kruchy spód wykładamy krem, na wierzchu układamy świeże poziomki i posypujemy cukrem pudrem. Tartę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Zobacz także:
- Kuchnia grecka i jej największe przysmaki
- Greckie specjały według Doroty Wellman
- Greckie ciastka, a'la serniczki? Poznaj Lyhnarakia - λυχναράκια z przepisu Bartka Kieżuna
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News