Jak ochłodzić się latem smakami lipca? Wakacyjne, lekkie i zdrowe dania z przepisów Bartka Boratyna

Przepisy Bartka Boratyna
Lato na talerzu – lekko, zdrowo i sezonowo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gdy powietrze pachnie wakacjami, w naszej kuchni pojawiają się smaki, które chłodzą, cieszą i dają wytchnienie. Dziś zaprosimy lato na stół – w formie dań, które koją, pobudzają zmysły i przypominają, że wakacje to stan ducha. Chłodnik z żółtych pomidorów i kawałków soczystego arbuza, bruschetta z bobem, letnia sałatka z ogórkami oraz krucha tarta z kremem patissiere i poziomkami - przepisy Bartka Boratyna pobudzają zmysły.

Chłodnik z pomidorów

Składniki:

  • 2 litry kefiru;
  • 8 dorodnych żółtych pomidorów;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 250 g białego sera;
  • dymka (2 sztuki wystarczą);
  • połowa żółtego arbuza;
  • świeża mięta;
  • grzanki;
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. To ważny etap, bo skórki się mocno wyczuwa. Kefir wlewamy do blendera, dodajemy połowę pomidorów, czosnek, oliwę i sól. Blendujemy na jednolitą masę. Pomidory, które nam zostały kroimy w kostkę. Do głębokich talerzy wkładamy kawałek białego sera, dodajemy pomidory i siekaną dymkę. Smażymy grzanki na oliwie. Chłodnik z pomidorów wlewamy do misek, dekorujemy żółtym arbuzem i opcjonalnie świeżą miętą.

chłodnik
Chłodnik z pomidorów z przepisu Bartka Boratyna
chłodnik
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Bruschetta z bobem

Składniki:

  • 1 kg świeżego bobu;
  • 2 cebule;
  • czosnek;
  • 500 g kiełbasy hiszpańskiej chorizo;
  • chleb w stylu włoskim;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Bób przed gotowaniem dokładnie płuczemy .W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bób i gotujemy na średnim ogniu. Po kilku minutach gotowania bób będzie miękki - nie dłużej jednak niż 20 minut. W tym czasie cebulę, czosnek oraz kiełbasę drobno kroimy; następnie na patelni podsmażamy (odlać nadmiar tłuszczu).

Ugotowany bób po wystygnięciu obieramy ze skórki i dodajemy do podsmażonej kiełbaski z cebulką i czosnkiem. Chleb w stylu włoskim kroimy w grubsze plastry, grillujemy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i wykładamy na niewymieszany bób z dodatkami.

bruschetta z bobem
Bruschetta z bobem z przepisu Bartka Boratyna
bruschetta z bobem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Letnia sałatka z ogórkiem i fetą

Składniki:

  • 4 duże ogórki;
  • 400 g sera feta pokrojonego w kostkę;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 łyżeczki soku z cytryny;
  • 2 świeże nacie pietruszki;
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Mieszamy pokrojonego ogórka z kostkami fety w dużej misce. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy całość bardzo delikatnie, aby nie rozgnieść fety. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce przed podaniem.

letnia sałatka z ogórkiem i fetą
Letnia sałatka z ogórkiem i fetą z przepisu Bartka Boratyna
letnia sałatka z ogórkiem i fetą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Tarta z kremem budyniowym i świeżymi poziomkami

Składniki na kruche ciasto do tarty:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 200 g masła;
  • 2 żółtka;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 szczypta soli.

Składniki na budyniowy krem patissiere do tarty:

  • 6 żółtek;
  • 600 ml mleka;
  • 100 g cukru;
  • 60 g skrobi kukurydzianej;
  • 600 g świeżych poziomek.

Sposób przygotowania:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na wielkość foremki. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu studzimy W rondlu gotujemy mleko z cukrem i laską wanilii. W misce mieszamy żółtka wraz ze skrobią kukurydzianą.

Gdy mleko się zagotuje, hartujemy żółtka ze skronią niewielką ilością gorącego mleka i całość wlewamy do gotującego się płynu. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa będzie gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby trochę przestygła – wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na kremie nie powstała twarda powierzchnia (jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito). Na kruchy spód wykładamy krem, na wierzchu układamy świeże poziomki i posypujemy cukrem pudrem. Tartę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

tarta z kremem budyniowym i poziomkami
Tarta z kremem budyniowym i poziomkami z przepisu Bartka Boratyna
tarta z kremem budyniowym i poziomkami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości