Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami z przepisu Bartka Durdy

Owoce w półmisku
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Julia Kołodziej
Bartek Durda to kucharz pasjonat, który we Francji spędził prawie 20 lat. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różne dania z kuchni francuskiej, w tym gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami. Sprawdź, jak zrobić tę potrawę.

Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 gruszki,
    • ok 120 g sera gorgonzola,
      • garść orzechów włoskich,
        • sok z połowy cytryny,
          • 6 łyżeczek miodu,
            • pieprz.

              Sposób przygotowania gruszek zapiekanych z serem gorgonzola i orzechami

              1. Gruszki myjemy i suszymy, obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy łyżeczką środek tj. gniazdo.
                1. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na dno każdej połówki dajemy po łyżeczce miodu.
                  1. Ser ugniatamy widelcem i dodajmy pokruszone orzechy, doprawiamy do smaku pierzem.
                    1. Tak uzyskaną masą wypełniamy gruszki.
                      1. Owoce układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25-30 min w pierniku nagrzanym do 180 st. C.
                        1. Gdy ser się rozpuści wyjmujemy i podajemy z sałatą z młodych liści i lekkim dressingiem.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Bartek Durda

                          Źródło zdjęcia głównego: Julia Kołodziej

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana