Jesienne cuda z sadu. Słodkie i wytrawne przepisy z jabłkami oraz gruszkami

Jesienne cuda z sadu. Słodkie i wytrawne przepisy z jabłkami oraz gruszkami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienne skarby kuchni - jabłka i gruszki
Jesienne skarby kuchni - jabłka i gruszki
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jak połączyć słodycz gruszek z kwaskowatością jabłek w daniach, które sprawdzą się nie tylko na deser, ale i na obiad? Wypróbuj przepisy Darii Ładochy, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Z pewnością umilą całej rodzinie jesienne, chłodne dni.

Kucharka przyrządziła tartę z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim, pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara, duszone jabłka i gruszki z żurawiną, cynamonem i sokiem malinowym, podane na serku wiejskim z orzechami, a także sałatkę z gruszką, kozim serem, burakiem i orzechami w miodowo-cytrynowym dressingu. Przepisy poniżej.

Tarta z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim

Tarta z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim
Tarta z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim
Tarta z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego (ok. 275 g, schłodzony, nie mrożony),
  • 2 gruszki (twardsze, np. konferencje),
  • 120 g sera gorgonzola lub lazur,
  • 200 g pora – tylko biała część, podsmażona na maśle,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • łyżka miodu,
  • garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto francuskie i przełóż do formy na tartę (lub na blaszkę wyłożoną papierem). Nakłuj widelcem, by nie wyrosło zbyt mocno. W misce wymieszaj śmietankę, jajka, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Na cieście rozłóż pora, kawałki gorgonzoli i cienkie plasterki gruszki (możesz ułożyć je wachlarzowo). Zalej całość masą jajeczną. Piecz w 190 stopniach przez ok. 25 minut, aż masa się zetnie i lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika polej delikatnie miodem i posyp orzechami włoskimi.

Pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara

Pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara
Pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara
Pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na kurczaka:

  • 6 udek z kurczaka (ze skórą),
  • 2 jabłka (np. Szara Reneta, Ligol lub Jonagold),
  • 2 gruszki (twardsze, np. Konferencja),
  • czerwona cebula,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • kilka gałązek tymianku lub rozmarynu.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g zimnego masła,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 80 g startego sera cheddar (może być dojrzewający),
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy dijon lub szczypta słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Udka dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Obsmaż je na patelni z oliwą z obu stron, aż skóra się zarumieni. Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Wymieszaj je z miodem, odrobiną oliwy i listkami tymianku. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż owoce i cebulę, a na wierzchu połóż podsmażone udka.

W misce rozetrzyj zimne masło z mąką i startym cheddarem. Dodaj sól i ewentualnie musztardę dijon. Powinny powstać drobne, tłuste okruchy. Całość posyp powstałą kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 30–35 minut, aż kruszonka się zezłoci, a mięso będzie miękkie i soczyste. Po wyjęciu możesz skropić danie delikatnie miodem lub sokiem z cytryny dla kontrastu smaków.

Duszone jabłka i gruszki z żurawiną, cynamonem i sokiem malinowym, podane na serku wiejskim z orzechami

Składniki:

  • 3 jabłka (np. Ligol, Szara Reneta lub Jonagold),
  • 2 gruszki (np. Konferencja),
  • garść suszonej żurawiny (ok. 50 g),
  • łyżka miodu (lub do smaku),
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2–3 goździki,
  • łyżeczka masła klarowanego lub zwykłego,
  • szczypta soli (dla podbicia smaku).

Do podania:

  • 400 g serka wiejskiego,
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan,
  • kilka listków świeżej mięty lub tymianku cytrynowego,
  • kromki chleba żytniego lub orkiszowego.

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki pokrój w kostkę (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Na patelni rozgrzej masło, dodaj owoce i szczyptę soli. Smaż przez 2–3 minuty na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Dodaj cynamon, goździki, żurawinę i ocet balsamiczny. Wymieszaj, żeby owoce pokryły się przyprawami. Na talerz lub do miseczki nałóż porcję serka wiejskiego, na wierzch połóż ciepłe owoce i posyp orzechami. Udekoruj listkami mięty lub tymianku cytrynowego.

Sałatka z gruszką, kozim serem, burakiem i orzechami w miodowo-cytrynowym dressingu

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki (np. Konferencja),
  • 2 gotowane buraki (vacuum – chłodne, gotowe do krojenia),
  • 150 g sera koziego,
  • garść rukoli,
  • garść mieszanki sałat (np. baby szpinak, roszponka),
  • garść orzechów włoskich i pekan,
  • 1–2 łyżki żurawiny namoczonej w wodzie,
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski,
  • awokado,
  • kilka plasterków czerwonej cebuli lub szalotki,
  • łyżeczka świeżego tymianku.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka soku z cytryny (lub pomarańczy),
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Gruszki i buraki pokrój w cienkie plasterki lub półksiężyce. Cebulę pokrój bardzo cienko i ewentualnie skrop cytryną. Awokado pokrój w plastry. W słoiczku wymieszaj oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie potrząśnij, aż powstanie emulsja. Na dużym półmisku lub w misce rozłóż rukolę i mieszankę sałat. Na wierzchu ułóż buraki, gruszki, cebulę, awokado i suszone pomidory. Posyp pokruszonym kozim serem, orzechami i żurawiną. Polej dressingiem tuż przed podaniem i udekoruj świeżym tymiankiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości