Kucharka przyrządziła tartę z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim, pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara, duszone jabłka i gruszki z żurawiną, cynamonem i sokiem malinowym, podane na serku wiejskim z orzechami, a także sałatkę z gruszką, kozim serem, burakiem i orzechami w miodowo-cytrynowym dressingu. Przepisy poniżej.
Tarta z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (ok. 275 g, schłodzony, nie mrożony),
- 2 gruszki (twardsze, np. konferencje),
- 120 g sera gorgonzola lub lazur,
- 200 g pora – tylko biała część, podsmażona na maśle,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- łyżka miodu,
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Rozwiń ciasto francuskie i przełóż do formy na tartę (lub na blaszkę wyłożoną papierem). Nakłuj widelcem, by nie wyrosło zbyt mocno. W misce wymieszaj śmietankę, jajka, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Na cieście rozłóż pora, kawałki gorgonzoli i cienkie plasterki gruszki (możesz ułożyć je wachlarzowo). Zalej całość masą jajeczną. Piecz w 190 stopniach przez ok. 25 minut, aż masa się zetnie i lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika polej delikatnie miodem i posyp orzechami włoskimi.
Pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara
Składniki na kurczaka:
- 6 udek z kurczaka (ze skórą),
- 2 jabłka (np. Szara Reneta, Ligol lub Jonagold),
- 2 gruszki (twardsze, np. Konferencja),
- czerwona cebula,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- kilka gałązek tymianku lub rozmarynu.
Składniki na kruszonkę:
- 60 g zimnego masła,
- 80 g mąki pszennej,
- 80 g startego sera cheddar (może być dojrzewający),
- szczypta soli,
- opcjonalnie: łyżeczka musztardy dijon lub szczypta słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Udka dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Obsmaż je na patelni z oliwą z obu stron, aż skóra się zarumieni. Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Wymieszaj je z miodem, odrobiną oliwy i listkami tymianku. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż owoce i cebulę, a na wierzchu połóż podsmażone udka.
W misce rozetrzyj zimne masło z mąką i startym cheddarem. Dodaj sól i ewentualnie musztardę dijon. Powinny powstać drobne, tłuste okruchy. Całość posyp powstałą kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 30–35 minut, aż kruszonka się zezłoci, a mięso będzie miękkie i soczyste. Po wyjęciu możesz skropić danie delikatnie miodem lub sokiem z cytryny dla kontrastu smaków.
Duszone jabłka i gruszki z żurawiną, cynamonem i sokiem malinowym, podane na serku wiejskim z orzechami
Składniki:
- 3 jabłka (np. Ligol, Szara Reneta lub Jonagold),
- 2 gruszki (np. Konferencja),
- garść suszonej żurawiny (ok. 50 g),
- łyżka miodu (lub do smaku),
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2–3 goździki,
- łyżeczka masła klarowanego lub zwykłego,
- szczypta soli (dla podbicia smaku).
Do podania:
- 400 g serka wiejskiego,
- garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan,
- kilka listków świeżej mięty lub tymianku cytrynowego,
- kromki chleba żytniego lub orkiszowego.
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki pokrój w kostkę (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Na patelni rozgrzej masło, dodaj owoce i szczyptę soli. Smaż przez 2–3 minuty na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Dodaj cynamon, goździki, żurawinę i ocet balsamiczny. Wymieszaj, żeby owoce pokryły się przyprawami. Na talerz lub do miseczki nałóż porcję serka wiejskiego, na wierzch połóż ciepłe owoce i posyp orzechami. Udekoruj listkami mięty lub tymianku cytrynowego.
Sałatka z gruszką, kozim serem, burakiem i orzechami w miodowo-cytrynowym dressingu
Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki (np. Konferencja),
- 2 gotowane buraki (vacuum – chłodne, gotowe do krojenia),
- 150 g sera koziego,
- garść rukoli,
- garść mieszanki sałat (np. baby szpinak, roszponka),
- garść orzechów włoskich i pekan,
- 1–2 łyżki żurawiny namoczonej w wodzie,
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski,
- awokado,
- kilka plasterków czerwonej cebuli lub szalotki,
- łyżeczka świeżego tymianku.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżka soku z cytryny (lub pomarańczy),
- sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Gruszki i buraki pokrój w cienkie plasterki lub półksiężyce. Cebulę pokrój bardzo cienko i ewentualnie skrop cytryną. Awokado pokrój w plastry. W słoiczku wymieszaj oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie potrząśnij, aż powstanie emulsja. Na dużym półmisku lub w misce rozłóż rukolę i mieszankę sałat. Na wierzchu ułóż buraki, gruszki, cebulę, awokado i suszone pomidory. Posyp pokruszonym kozim serem, orzechami i żurawiną. Polej dressingiem tuż przed podaniem i udekoruj świeżym tymiankiem.
Zobacz także:
- Tarta z jabłkami – nasze propozycje
- Soczyste, gruszkowe inspiracje. Na słodko i na słono
- Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News