- Sałatka z rukolą i gruszką – pomysł na zdrowe danie
- Sałatka z rukolą i gruszką przepis
- Sałatka z gruszką, rukolą i serem pleśniowym
- Sałatka z rukolą, gruszką i granatem
Zobacz też: Kuchnia zawijana według Polana
Prosta, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa sałatka z gruszką i rukolą zachwyci swoim smakiem nie tylko Ciebie, ale także członków Twojej rodziny. Jest ona niecodziennym połączeniem sałaty z owocem, które w swojej prostocie urzeknie nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Sałatka z rukolą i gruszką – pomysł na zdrowe danie
W dzisiejszych czasach na każdym kroku słyszymy o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie. To ono odpowiada za dobre samopoczucie w ciągu dnia, uodparnia na stres i choroby oraz zapewnia zdrowy wygląd naszej skórze. Wszyscy słyszeli zasadę „jesteś tym, co jesz”. Aby dbać o nasz organizm od środka, niezbędne jest dostarczenie mu wartości odżywczych i witamin, a te wszystkie elementy zapewni nam sałatka z rukolą i gruszką . Rukola posiada w sobie witaminy K, A oraz C, bogata jest w ważne składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i żelazo. Chroni także przed nowotworami. Znajdujący się w niej sulforafan ma zdolności hamowania raka czerniaka, przełyku, gruczołu krokowego i trzustki. Sałatka z rukolą i gruszką jest źródłem zdrowia również ze względu na obecność w niej owocu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, czyli minerał, który wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zawarty jest w nich także bor, który poprawia pracę mózgu. Jedzenie gruszek może zapobiec rozwojowi się nadciśnienia. Sałatka z rukolą i gruszką jest pysznym sposobem na wykorzystanie wymienionych walorów zdrowotnych.
Sałatka z rukolą i gruszką przepis
Sałatka z rukolą i gruszką jest smacznym pomysłem na zdrowy posiłek, do jej przygotowania będą potrzebne (składniki na trzy porcje):
· 4 sztuki gruszki,
· opakowanie świeżej rukoli,
· ⅓ szklanki orzechów laskowych,
· ⅓ szklanki suszonej żurawiny,
· 4 łyżki oliwy z oliwek,
· 2 łyżki musztardy,
· łyżeczka miodu,
· sok z cytryny – do smaku,
· pieprz – do smaku.
Sałatka z rukolą i gruszką jest bardzo prosta w przygotowaniu . Pierwszym krokiem jest oczywiście umycie gruszki, obranie jej, pokrojenie w ósemki i oczyszczenie z gniazd nasiennych. Następnie należy uprażyć orzechy na suchej patelni, wyjąć ręcznik papierowy i potrzeć o je o siebie. Zapewni to oczyszczenie orzechów z ciemnych skorupek. Drugim krokiem jest wyłożenie sałatki w misce lub na talerzu. Na spód naczynia należy położyć rukolę, dodać gruszkę i wsypać orzechy i żurawinę. Czym byłaby sałatka z rukolą i gruszką bez odpowiedniego sosu? Ostatnim krokiem jest zatem przygotowanie dressingu. W osobnej miseczce należy wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, musztardę, miód i sok z cytryny. Można pokropić nim także całość i posypać pieprzem – gotowe.
Sałatka z gruszką, rukolą i serem pleśniowym
Aby sałatka z rukolą i gruszką była nieco bardziej urozmaicona, możesz dodać do niej ser. W tym przypadku, oprócz podstawowych składników będziesz potrzebować także 150 g winogron (najlepiej czerwonych), 100 g gorgonzoli i 100 g łuskanych orzechów włoskich. Kolejność dodawania składników jest taka sama jak w wersji podstawowej, dorzucamy tylko ser pleśniowy i winogrona. Jeśli chcemy, aby dressing był bardziej dopasowany do sałatki, możemy dodać do niego jedną łyżkę octu z pestek z winogron. Sałatka z gruszką, rukolą i serem pleśniowym to smaczne urozmaicenie jej podstawowej wersji.
Sałatka z rukolą, gruszką i granatem
Sałatka z rukolą, gruszką i granatem jest świetną alternatywą dla osób, które nie mogą lub nie lubią jeść orzechów. Podstawowe składniki pozostają takie same, lecz orzechy wymieniamy na owoc granatu. Jeśli chcemy, możemy dodać ser pleśniowy, który w tym daniu komponuje się dobrze ze wszystkimi składnikami. Sałatka z rukolą i gruszką i gorgonzolą jest przepyszna, a kiedy dorzucimy do niej owoc granatu, pod ogromnym wrażeniem będą nawet najbardziej wymagający smakosze.
Sałatka z rukolą i gruszką to naprawdę pyszny i smaczny sposób na urozmaicenie swojej kuchni . Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a składniki możemy zmieniać i dostosowywać do siebie i swoich gości. Zawiera bardzo dużo witamin, które przydadzą się w chłodne i zimne dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN