Przepisy kulinarne

Rolada ziemniaczana według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował otulone zimowe potrawy, między innymi roladę ziemniaczaną, smażonego pora, a na deser jabłko w cieście.

>>>Zobacz też: Kotlety mielone według Polana

Rolada ziemniaczana

Składniki:

  • Kilka umytych ziemniaków średniej wielkości
  • 200g sera tartego typu bursztyn

Przygotowanie:

Ziemniaki umyte kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie, i nie mam tu na myśli instrumentu do grania a szatkownicę do warzyw. Na papierze pergaminowym, wysypanym połową sera tartego układamy- niczym nachodzące dachówki- ziemniaki. Wierzch posypujemy suto solą, pieprzem i na koniec dojrzewającym tartym serem. Tak przygotowany arkusz ziemniaczany wstawiamy do pieczenia do piekarnika, temp. 170 stopni i czas około 20 minut, ziemniaki i ser powinny się przyrumienić delikatnie. Po upieczeniu ziemniaki odstawiamy na chwilę aby stały się plastyczne i gotowe do owijania.

  • 300g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • Natka pietruszki
  • Kolendra mielona, kminek mielony, sól, pieprz

Na patelni przesmażamy na oleju mięso, uprzednio zmielone w maszynce o grubym oczku. Kiedy mięso odparuje delikatnie się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili marchew. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami i gotujemy do momentu aż potrawa nabierze konsystencji gęstego sosu. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sos musi należeć do tematów ostrych.

  • Kilka brukselek
  • Szczypiorek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki mascarpone
  • Sól, pieprz
  • Koperek
  • 200g sera wędzonego tartego lub w plastrach

Na patelni przesmażamy pokrojoną brukselkę, najlepiej w paski. Dodajemy szczypiorek, musztardę, mascarpone i koper. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Na ziemniaki wykładamy farsz mięsny, następnie brukselkę i układamy lub posypujemy wędzonym serem. Teraz niczym roladę biszkoptową zwijamy ziemniaki i do paki, czyli piekarnika. Zapiekamy około 20 minut.

>>> Zobacz też: Ziemniak przytulony przez "francuza".

Pora na pora

Składniki:

  • 4 ładne, proste pory
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g dobrej wędzonej szynki w plasterkach
  • ok.100 g pieczarek
  • Sól, pieprz, cząber, majeranek
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 300 ml śmietanki 36%
  • Masło klarowane
  • Bułka tarta
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Białe części pora kroimy w batony ok. 10cm i przekrawamy z jednej strony aby zdjąć pierwsze warstwy pora. Środki kroimy drobno i przesmażamy na maśle. Dodajemy kaszę chwilę smażymy i podlewamy gorąca wodą lub bulionem do momentu aż kasza stanie się miękka. Do kaszy gotowej dodajemy przesmażone pieczarki na złoto, ciecierzycę, przyprawy. Wierzchnie warstwy parzymy kilka minut w bulionie, wyjmujemy i napełniamy farszem z kaszy. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, podajemy z sosem z gotowanej śmietany i rozpuszczonego serka topionego.

>>Zobacz też: Przepisy z zimowymi warzywami.

Jabłko w cieście

Składniki:

  • 2 szt. ciasta francuskiego
  • Foremki metalowe do wypiekania rurek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • Cukier kryształ
  • 1kg jabłek szara reneta
  • 1szt jabłko prażone
  • Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy w paski, foremki smarujemy masłem i owijamy paskami ciasto, ale tak, żeby ciasto delikatnie na siebie zachodziło. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z cukrem wanilinowym i wstawiamy do pieczenia, temperatura jak zawsze przy cieście francuskim 200 stopni.

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy jabłka się nam usmażą, podlewamy odrobiną skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Powstały pseudo kisiel studzimy i wypełniamy nim chrupiące rurki. Z cukru i wody przygotowujemy syrop, smarujemy nim upieczone, jabłkowe rurki i posypujemy cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem.

>>> Zobacz też: Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana.

Przepis na pączki. Łatwy i szybki.


Co sądzisz o tym artykule?
6
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0