Przepisy z zimowymi warzywami

W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw. Na stole pojawiły się: krokiety z ziemniaków, sałatka z sera feta i warzyw; pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki; archew, ciecierzyca, żurawina i polędwiczka wieprzowa oraz buraki w cieście. Smacznego!

Krokiety z ziemniaków, sałatka z sera feta i warzyw

Składniki:

1 kg ziemniaków gotowanych

4 żółtka

sól

pieprz

skórka z cytryny

bułka tarta

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z żółtkami, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Porcjujemy na małe krokiety, panierujemy w bułce i smażymy na złoty kolor.

Składniki:

300 g twardego sera fety

2 pomidory

200 g kukurydzy z puszki

50 g oliwek czarnych bez pestek

2 cebule czerwone

200 g fasolki szparagowej mrożonej

kolendra świeża

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy, łączymy razem, dodajemy ser feta pokrojony w drobną kostkę i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego, ocet winny do smaku.

Pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki

Składniki:

4 piesi kurczaka

4 korzenie pietruszki

2 pory

200 g pieczarek

100 g masła klarowanego

100 ml wina białego

300 ml śmietany 36%

4 żółtka

sól

czarny pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy dokładnie solą oraz pieprzem. Na patelni na maśle przesmażamy kurczaka i wyjmujemy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia dodajemy pokrojoną w grubsze kawałki pietruszkę, por oraz pieczarki, przesmażamy razem, podlewamy winem białym, odparowujemy. Do warzyw dodajemy kurczaka, jeszcze raz sprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami. Wstawiamy do zapieczenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Marchew, ciecierzyca, żurawina i polędwiczka wieprzowa

Składniki:

4 marchewki

1 op. ciecierzycy w puszce

100 g żurawiny suszonej

2 czerwone cebule

sól

pieprz czarny

2 łyżki masła klarowanego

2 pomarańcze

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej

natka pietruszki

oregano

3 polędwiczki wieprzowe

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojoną w grubsze kawałki marchew, cebulę. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy. Podlewamy delikatnie wodą. Kiedy marchew jest już prawie miękka, dodajemy żurawinę, ciecierzyce. Doprawiamy skórką z cytryny, solą, pieprzem, papryką wędzoną. Polędwiczkę sprawiamy pieprzem i przesmażamy z każdej strony, dociągamy w piecu. Podajemy lekko posoloną na warzywach.

Buraki w cieście

Składniki:

1 op. buraków mrożonych puree

250 g mąki pszennej

100 g orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczanej

50 g kakao

150 g cukru

3 jajka

100 ml oleju

100 ml maślanki

300 g sera mascarpone

150 g wiśni w syropie

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki łączymy razem, dodajemy puree buraczane i na koniec wszystkie mokre składniki. Mieszamy i wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przybieramy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem wanilinowym i wiśniami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości