Sałatka z kozim serem i gruszką
Składniki:
- mix sałat
- 2 dojrzałe i miękkie gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g rolady koziej świeżej
- 50 g orzechów włoskich
- 1 pełna łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gruszki pokroić w grubszą kostkę, ser kozi tak samo, orzechy włoskie lekko posiekać.
- Do miski ułożyć sałatę, ser, gruszki, posypać orzechami.
Sos do sałatki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
Składniki łączymy ze sobą i polewamy sałatę.
Makaron z gorgonzolą i gruszkami
Składniki:
- 150 g makaronu farfalle
- 75 g gorgonzoli
- 2 dojrzałe gruszki
- radicchio lub dwie cykorie
- orzechy włoskie
- czerwony ocet winny
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron, odcedź, zachowaj trochę wody z gotowania. Ser rozpuść w misce nad gotującym się makaronem aż będzie ciągnący.
- Pokrój radicchio na plastry i połóż na nieprzywierającej patelni i przypiekaj około 5 min - w połowie czasu obracając.
- Obierz gruszki, pokrój na cienkie plastry wzdłuż (najlepiej z ćwiartek), dodaj je na patelnie i posyp połową orzechów pokruszonych. Zmniejsz ogień , wlej trochę wody z makaronu, przykryj i poczekaj aż gruszki lekko się skarmelizują.
- Dodaj na patelnie makaron, półpłynny ser, trochę octu. Podgrzej całość, spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.
Pijane gruszki z czekoladą
Składniki:
- 40 g orzechów laskowych obranych
- 400 g gruszek w lekkim syropie
- 50 ml armaniaku/koniaku
- 50 g gorzkiej czekolady
- lody waniliowe
Przygotowanie:
- Upraż orzechy na patelni i przesyp do moździerza, na patelni umieść gruszki z syropem, jak się podgrzeją wlej armianiak. Flambiruj. Płyn zgęstnieje tworząc syrop.
- Pokruszone orzechy ułóż na talerzu, na nich umieć gałkę lodów waniliowych, gruszki ułóż wgłębieniem do góry. Polej rozpuszczona czekoladą.
Gruszki duszone w białym winie z kardamonem
Sładniki:
- 500 ml wytrawnego białego wina
- cytryna
- 150 g drobnego cukru
- kardamon w całości
- szafran
- 4 twarde gruszki
- śmietana deserowa
- sól
Przygotowanie:
- Wino i sok z cytryny wlewamy do rondla, wsypujemy cukier, kardamon, szafran i sól. Jak zacznie wrzeć wkładamy gruszki, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu - gruszki wyjmujemy, redukujemy mocno sos.
- Podajemy w temperaturze pokojowej w towarzystwie śmietany.
Kotleciki z gruszkami
Składniki:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 5 łyżek komosy ryżowej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki nasion fenkułu
- suszona szałwia
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
Przygotowanie:
- Mięso mielone przekładamy do miski, gruszki trzemy na grubych oczkach i dokładamy do mięsa, wbijamy jajko, łączymy ze sobą.
- Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i 3 łyżki komosy ryżowej. Doprawiamy szałwią, solą, pieprzem.
- Formujemy kotlety i smażymy.
Sos (chutney gruszkowy)
Składniki:
- czerwona cebula
- gruszka
- białe wino
Przygotowanie:
- Siekamy czerwoną cebulę i obraną gruszkę.
- Dusimy na patelni, podlewamy białym winem i mocno redukujemy.
- Sos przecieramy przez sitko.
Zobacz także:
- Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
- Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno
- Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: Magda Waś
podziel się: