Kurkuma - właściwości naturalnego antybiotyku
Kurkuma to inaczej ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. Jest przyprawą, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Jej właściwości docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.
Pomarańczowy korzeń ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. To właśnie kurkuma, a konkretnie jeden z jej składników - kurkumina - nadaje charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor potrawom curry.
Jest jest dość dobrze znaną substancją – istnieje łącznie 12, 5 tys. opublikowanych badań naukowych na jej temat. Stanowi niezwykle silny antyoksydant, przez co może być pomocna w prewencji nie tylko przedwczesnego starzenia się, ale też wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych.
Żebyśmy nie "rdzewieli" od wewnątrz. Nadmiar wolnych rodników z procesu utleniania powoduje, że się starzejemy
- tłumaczy obrazowo Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Rola kurkuminy wzbudza coraz większe zainteresowanie w zakresie profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych, zapalnych, sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych.
Jest naturalnym antybiotykiem, bo ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe
- zachwala nasza ekspertka.
Kurkuma w kuchni
Kurkumę można dodać praktycznie do każdej potrawy (jeśli tylko przeszkodą nie będzie jej silnie żółty kolor): zup, bulionu warzywnego, ryżu, gulaszy, potraw z ryb, drobiu, a nawet do owsianki czy wypieków. Można też stosować ją do marynat i sosów.
Podstawową zasadą przyrządzania potraw z kurkumą jest jej dodawanie na sam koniec gotowania. Jeśli korzeń zostanie poddany obróbce termicznej dłuższej niż 15 minut, wówczas traci aż 85% swoich cennych właściwości zdrowotnych.
Szoty odpornościowe z kurkumą - przepisy
Eliksir zdrowia z kurkumą
Składniki:
- szklanka przegotowanej wody
- 2-4 cienkie plasterki imbiru
- ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
- plasterki lub sok z ¼ cytryny
- ewentualnie odrobina miodu
- szczypta pieprzu np. cayenne lub czarnego
Przygotowanie:
Plasterki imbiru zalać wrzątkiem i zostawić do naciągnięcia pod przykryciem. Można też imbir pogotować, wtedy herbatka będzie bardziej rozgrzewająca. Do ostudzonego naparu dodać kurkumę, łyżeczkę miodu, szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Herbatkę można też urozmaicić ¼ łyżeczki cynamonu, który będzie dodatkowo regulował glikemię w organizmie. Zamiast imbiru można też użyć liści świeżej mięty.
Sok - moc pomarańczowych polifenoli
Składniki:
- 500 g marchwi
- 1 duża pomarańcza (ok. 250-300 g)
- 1 duże jabłko
- ¼ cytryny bez skórki
- 2-3 cm kawałek świeżego korzenia kurkumy
Przygotowanie:
Wycisnąć sok na wyciskarce wolno obrotowej. Spożywać od razu lub do 24 h, przechować w lodówce w szklanym opakowaniu.
Bananowe smoothies dla najmłodszych
Składniki:
- 2 banany
- ½ łyżeczki kurkumy
- 400 ml mleka roślinnego np. ryżowego lub owsianego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 cm korzenia imbiru
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki anyżu
Przygotowanie:
Można dodać 1 łyżkę karobu dla czekoladowego smaku i wyglądu.
Składniki zmiksować na gładki krem w kielichu blendera przez kilka minut. Gdyby był za gęsty, rozcieńczyć zimną wodą.
Brokuły (antynowotworowe) pod mocarnym dressingiem
Składniki:
- Brokuły (1 szt. – 500 g) ugotowane na parze
Dressing:
- ½ łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1-2 łyżki zimnej wody
- sok z ½ cytryny
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Brokuły ugotować na parze. Składniki dressingu dobrze wymieszać i polać nim brokuły. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i posypać.
Tak można potraktować każde warzywo ugotowane na parze: kalafior, marchewki lub mieszankę warzyw.
Pyszne curry z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior – duże różyczki
- 1 cebula – posiekana
- 2 ząbki czosnku – rozgniecione
- kawałek czerwonej papryczki chilli
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 pomidory, mogą być z kartonika – duża kostka
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie) lub sok z cytryny
- czarny pieprz, sól
Przygotowanie:
Zmiksować blenderem cebulę, czosnek chilli i kurkumę na gładką pastę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko pastę, dodać różyczki kalafiora, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotować, aż kalafior będzie al dente.
Dodać pomidory, pastę z tamaryndowca, szczyptę kurkumy, ewentualnie szczyptę cukru (gdyby potrawa była za kwaśna), czarny pieprz i sól. Całą potrawę krótko poddusić.
Kurkuma w kosmetyce
Przyprawę wykorzystuje się do barwienia szminek, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. Olejek z kurkumy często stanowi składnik perfum o orientalnej nucie. Na bazie kurkumy można również przygotować maseczkę o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych, która jest przeznaczona do cery tłustej i trądzikowej. To także sprawdzony sposób na przebarwienia.
Zobacz też:
- Zioła na wątrobę i trzustkę, które warto stosować
- Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
- Maseczka z kurkumy na przebarwienia i niedoskonałości skór
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Kornelia Westergaard