Wzmacniaj odporność kurkumą - naturalnym antybiotykiem. "Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe"

Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.

Kurkuma - właściwości naturalnego antybiotyku

Kurkuma to inaczej ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. Jest przyprawą, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Jej właściwości docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Pomarańczowy korzeń ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. To właśnie kurkuma, a konkretnie jeden z jej składników - kurkumina - nadaje charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor potrawom curry.

Jest jest dość dobrze znaną substancją – istnieje łącznie 12, 5 tys. opublikowanych badań naukowych na jej temat. Stanowi niezwykle silny antyoksydant, przez co może być pomocna w prewencji nie tylko przedwczesnego starzenia się, ale też wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych.

Żebyśmy nie "rdzewieli" od wewnątrz. Nadmiar wolnych rodników z procesu utleniania powoduje, że się starzejemy

- tłumaczy obrazowo Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.

Rola kurkuminy wzbudza coraz większe zainteresowanie w zakresie profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych, zapalnych, sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych.

Jest naturalnym antybiotykiem, bo ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe

- zachwala nasza ekspertka.

Kurkuma w kuchni

Kurkumę można dodać praktycznie do każdej potrawy (jeśli tylko przeszkodą nie będzie jej silnie żółty kolor): zup, bulionu warzywnego, ryżu, gulaszy, potraw z ryb, drobiu, a nawet do owsianki czy wypieków. Można też stosować ją do marynat i sosów.

Podstawową zasadą przyrządzania potraw z kurkumą jest jej dodawanie na sam koniec gotowania. Jeśli korzeń zostanie poddany obróbce termicznej dłuższej niż 15 minut, wówczas traci aż 85% swoich cennych właściwości zdrowotnych.

Szoty odpornościowe z kurkumą - przepisy

Eliksir zdrowia z kurkumą

Składniki:

  • szklanka przegotowanej wody
  • 2-4 cienkie plasterki imbiru
  • ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
  • plasterki lub sok z ¼ cytryny
  • ewentualnie odrobina miodu
  • szczypta pieprzu np. cayenne lub czarnego

Przygotowanie:

Plasterki imbiru zalać wrzątkiem i zostawić do naciągnięcia pod przykryciem. Można też imbir pogotować, wtedy herbatka będzie bardziej rozgrzewająca. Do ostudzonego naparu dodać kurkumę, łyżeczkę miodu, szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Herbatkę można też urozmaicić ¼ łyżeczki cynamonu, który będzie dodatkowo regulował glikemię w organizmie. Zamiast imbiru można też użyć liści świeżej mięty.

Sok - moc pomarańczowych polifenoli

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 1 duża pomarańcza (ok. 250-300 g)
  • 1 duże jabłko
  • ¼ cytryny bez skórki
  • 2-3 cm kawałek świeżego korzenia kurkumy

Przygotowanie:

Wycisnąć sok na wyciskarce wolno obrotowej. Spożywać od razu lub do 24 h, przechować w lodówce w szklanym opakowaniu.

Bananowe smoothies dla najmłodszych

Składniki:

  • 2 banany
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 400 ml mleka roślinnego np. ryżowego lub owsianego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki anyżu

Przygotowanie:

Można dodać 1 łyżkę karobu dla czekoladowego smaku i wyglądu.

Składniki zmiksować na gładki krem w kielichu blendera przez kilka minut. Gdyby był za gęsty, rozcieńczyć zimną wodą.

Brokuły (antynowotworowe) pod mocarnym dressingiem

Składniki:

  • Brokuły (1 szt. – 500 g) ugotowane na parze

Dressing:

  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • sok z ½ cytryny
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Brokuły ugotować na parze. Składniki dressingu dobrze wymieszać i polać nim brokuły. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i posypać.

Tak można potraktować każde warzywo ugotowane na parze: kalafior, marchewki lub mieszankę warzyw.

Pyszne curry z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior – duże różyczki
  • 1 cebula – posiekana
  • 2 ząbki czosnku – rozgniecione
  • kawałek czerwonej papryczki chilli
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pomidory, mogą być z kartonika – duża kostka
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca (opcjonalnie) lub sok z cytryny
  • czarny pieprz, sól

Przygotowanie:

Zmiksować blenderem cebulę, czosnek chilli i kurkumę na gładką pastę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko pastę, dodać różyczki kalafiora, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotować, aż kalafior będzie al dente.

Dodać pomidory, pastę z tamaryndowca, szczyptę kurkumy, ewentualnie szczyptę cukru (gdyby potrawa była za kwaśna), czarny pieprz i sól. Całą potrawę krótko poddusić.

Kurkuma w kosmetyce

Przyprawę wykorzystuje się do barwienia szminek, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. Olejek z kurkumy często stanowi składnik perfum o orientalnej nucie. Na bazie kurkumy można również przygotować maseczkę o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych, która jest przeznaczona do cery tłustej i trądzikowej. To także sprawdzony sposób na przebarwienia.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Kornelia Westergaard

podziel się:

Pozostałe wiadomości