Buduj odporność z Dzień Dobry TVN
W okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D, cynku, wzmocnienia flory bakteryjnej, ograniczenia rozrostu floty patogennej (eliminacja cukru), ruchu oraz własnego sposobu na odreagowanie napięć i stresów.
Naturalną substancją o silnym działaniu antybiotykowym jest pierzga. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości selenu , który wspomaga detoksykację organizmu i stymuluje układ odpornościowy . To naturalny produkt o dużej zawartości monosacharydy, witaminy K, enzymów i aminokwasów.
One są tak już przerobione, że są najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Stąd pierzga ma tak fantastyczne właściwości immunostymulujące. Ale też doskonale dba o skórę i włosy
- podkreśla Agnieszka Mielczarek, dietetyczka.
Co to jest pierzga?
Pierzga pszczela jest bardzo cennym, a jednocześnie najmniej znanym produktem pszczelim. Niewiele osób wie, czym jest, a także niewielu pszczelarzy zajmuje się jej pozyskiwaniem.
W istocie to przetworzony pyłek kwiatowy, pokarm pszczół.
Jak pszczoła siada na kwiatku, żeby zebrać nektar, łączy go z miodem i własną śliną i transportuje do ula. Tylko pierzgą wszystkie pszczoły się karmią, pozwala im przeżyć zimę
- wyjaśnia dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku, w wyniku której powstaje pierzga.
Jak pszczelarz zbiera miód, zbiera pyłek, to najmniej może zabrać pierzgi - stąd jej wysoka cena
- tłumaczy nasza rozmówczyni.
Pierzga na odporność
Pierzgę gryziemy do tego czasu, aż pozostanie tylko wosk. Wosk również można zjeść.
Już dzienna porcja - pół łyżeczki pierzgi - w znacznym stopniu przyczynia się do wzmocnienia systemu odpornościowego.
Wygląda jak pyłek, tylko jest nierówna, to takie kamyczki dosyć twarde. Żeby ją dobrze przyswoić powinniśmy namoczyć ją na minimum 12 godzin w zimnej wodzie . Powstaje smaczny płyn, którym możemy polać musli czy dodać do koktajlu
- radzi ekspertka.
Warto zwrócić uwagę na cenną pomoc pierzgi w zwalczaniu nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano wspaniałe rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Zalecana dzienna porcja to 10-20 g, 30-45 minut po posiłku.
Pierzgi nie powinni jeść alergicy uczuleni na miód.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Zobacz też:
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości
Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara
Autor: Luiza Bebłot