Co można zrobić, aby dziecko rzadziej chorowało? W jaki sposób wzmocnić jego odporność? O tym Dzień Dobry TVN opowiedział Marcin Korczyk, farmaceuta, "Pan Tabletka".
"Bardzo się boję"
W Holandii wykryto nowy wariant wirusa HIV. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z uniwersytetu w Oxfordzie, szczep zainfekował już co najmniej 109 osób.
Światowy Dzień AIDS obchodzony jest 1 grudnia już od 1988 roku. Inicjatywę tę podjęła Światowa Organizacja Zdrowia WHO. Głównym celem kampanii jest zwrócenie uwagi na problem zarażeń AIDS, a także solidaryzowanie się z osobami, które ta choroba dotknęła. Tegoroczne hasło brzmi: "Koniec nierówności. Koniec AIDS. Koniec pandemii".
Akcja masowego szczepienia przeciwko COVID-19 trwa. Ruszają kolejne rejestracje. Natomiast nowe badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że leki immunosupresyjne stosowane w leczeniu chorób immunologicznych mogą zmniejszać efektywność szczepienia.
Hashimoto to choroba autoimunnologiczna, z którą zmaga się coraz więcej ludzi. Oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego może wywoływać zarówno objawy fizyczne, jak i psychologiczne. Jaki ma wpływ na przebieg COVID-19? To sprawdzali naukowcy z Łodzi.
Bakterie żyjące w jelitach są kluczowe dla naszego zdrowia. Jelita są miejscem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym, więc leki oraz przetworzona żywność mają wpływ na ich kondycję. Jak wspomagać swoją odporność i zadbać o dietę, by sprzyjała rozwojowi dobrej flory bakteryjnej? Kilku rad udzielił nam Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.
Krótsze dni, niższe temperatury i deszcz. Pogoda za oknem przypomina, jak ważne jest budowanie odporności. W cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy metody na zabezpieczenie zdrowia. Co dobrego daje nam sfermentowany miód, czyli pierzga? To wyjaśniała nam dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Tran to wyciąg z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera witaminę D i kwasy omega 3, które są kluczowe dla naszej odporności. O zdrowotnych właściwościach tranu w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała pediatra Aneta Górska-Kot. Jak zaznaczyła pani doktor, tran mogą przyjmować dzieci i to już od 6 miesiąca życia. W jakich ilościach można przyjmować tran? Mówi się, że ryby zawierają różne zanieczyszczenia np. metale ciężkie. Czy istnieje ryzyko, że rtęć przedostanie się do tranu?
Według najnowszych badań, dzieci spędzają mniej czasu na świeżym powietrzu niż więźniowie. Osadzeni wychodzą z celi na godzinę dziennie. Dlaczego tak ważne jest, by dzieciaki spędzały na dworze jak najwięcej czasu? Co daje im świeże powietrze? Jak zachęcić dziecko do częstszych zabaw na placu zabaw? Rozmawialiśmy o tym z naszymi gośćmi. Na kanapach Dzień Dobry TVN zasiedli: Karolina Malinowska, mama trójki dzieci i Paweł Zawitkowski, fizjoterapeuta.
Zdrowa i zbilansowana dieta oraz ruch to podstawa. Czy codzienną dietę powinniśmy wzbogacić dodatkowo o suplementy? Czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Komu są one potrzebne? Jak je dobierać? Rozmawialiśmy na ten temat z Iwoną Wawer z Krajowej Rady Suplementów i Odżywek oraz Renatą Jurgiel, internistką.
W Chinach pojawiła się bakteria, której gen jest odporny na antybiotyki. Czy grozi nam epidemia? Dlaczego antybiotyki już nie działają? Jakie są tego przyczyny i, jaka jest dla nich alternatywa? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Sylwię Borską, biologa medycznego i Tadeusza Zielonkę, pulmonologa.
Jesień to pora częstszych przeziębień. Jaka jest zależność między odpornością a dietą? Co powinno znaleźć się w naszym codziennym menu, byśmy mogli wzmocnić organizm? O tym w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetyk Zuzanną Antecką.