Owsianka "na bogato" dla 2 osób
Składniki na owsiankę
- 70 g (7 łyżek) płatków owsianych
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków lub anyżu
- 200 ml zimnej wody
- szczypta soli
- 1 duże jabłko – jeśli z dobrego źródła to ze skórką, kroimy w średnią kostkę
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny – sparzonej
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki rodzynek – sparzonych
- 1 mały banan – półplasterki
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczki orzechów włoskich - posiekanych
- 2 łyżeczki orzechów laskowych – posiekanych
- 2 łyżeczki siemienia lnianego – mielonego
- maliny lub borówka amerykańska do dekoracji
Przygotowanie owsianki
Suszone owoce parzymy wrzątkiem, aby je oczyścić i nawilżyć. W suchym garnku podprażamy płatki owsiane, co spowoduje, że owsianka będzie miała zwartą konsystencję, a potrawa da nam więcej energii. Dodajemy mielone przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, goździki lub anyż, wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli oraz żurawinę i jabłko pokrojone w średnią kotkę. Następnie dodajemy kurkumę, banana pokrojonego w plasterki i odrobinę tłuszczu, aby przewodził smak i wzmocnił działanie kurkuminy zawartej w kurkumie. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i gotujemy 5 minut. Lekko studzimy. Część siekanych orzechów oraz mielonego siemienia lnianego dodajemy do środka owsianki, a część używamy do posypania. Dekorujemy dostępnymi owocami jagodowymi i listkiem mięty.
Zielone smoothie "Power Shower"
Składniki na zielone smoothie – około 500 ml
- 1 duże jabłko – bez skórki i gniazda nasiennego
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 40 g - mały pęczek natki pietruszki
- 40 g – 2 liście jarmużu
- sok z 1/3 cytryny
- woda do rozcieńczenia
- ewentualnie odrobina miodu do posłodzenia
Przygotowanie zielonego smoothie
Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny na wyciskarce do cytrusów. Jeśli mamy wyciskarkę wolnoobrotową wyciskamy na niej sok z jabłka, jarmużu i pietruszki. Jeśli nie posiadamy, wrzucamy do blendera kielichowego: jabłko bez skórki pokrojone w średnią kotkę, posiekaną nać pietruszki, liście jarmużu oraz trochę zimnej wody. Krótko miksujemy, łączymy z wyciśniętym sokiem z cytrusów. Jeśli smoothie będzie za mało słodkie dla dzieci, to można dodać odrobinę miodu (naturalnego, niepogrzanego to temperatury powyżej 40 C).
Smoothie można nalać do szklanej butelki o pojemności 200 ml i spakować dziecku do szkoły zamiast napojów gazowanych. Na pewno przetrzyma 2-3 godziny w tornistrze.
Racuszki orkiszowe z jabłkami i borówkami z musem malinowym na śniadanie lub do szkoły
Składniki na racuszki orkiszowe dla 4 osób
- 140 mąki orkiszowej typ 1050 lub pszennej
- 4 płaskie łyżeczki cukru lub ksylitolu
- 140 ml mleka sojowego lub krowiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej wanilii
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina wody
- 2 jabłka – jeśli z dobrego źródła to ze skórką
- ¼ łyżeczki kurkumy
- mała garść borówek amerykańskich
- oliwa z oliwek do smażenia
Składniki na polewę do racuchów orkiszowych
- 125 g świeżych malin
- 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 12%
- 2 łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu
Przygotowanie racuchów orkiszowych
Mąkę mieszamy rózgą lub mikserem z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy owoce i dobrze mieszamy. Smażymy małe racuszki na patelni z użyciem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym.
Maliny miksujemy blenderem z użyciem mleka kokosowego lub śmietany, słodząc lekko polewę.
Muffinki na wytrawnie – idealne na II śniadanie lub do szkoły
Składniki na wytrawne muffinki – ok. 12 sztuk
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g orzechów nerkowca lub włoskich
- 2 jajka
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 90 g masła - rozpuszczone
Nadzienie do muffinek - wersja I
- 2 marchewki lub mały kawałek dyni – starte na grubych oczkach
- 1 cukinia – starta na grubych oczkach
- oliwa z oliwek do podduszenia warzyw
Nadzienie do muffinek - wersja II
- 300 g pieczarek - pokrojonych w kostkę i podduszonych
- 2 duże cebule - pokrojone w drobną kostkę i zeszklone
- oliwa z oliwek do podduszenia warzyw
Przygotowanie wytrawnych muffinek
Warzywa do nadzienia krótko podsmażamy na oliwie z oliwek.
Mąkę mieszamy z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Łączymy obie masy i dodajemy warzywa oraz orzechy. Napełniamy foremki i pieczemy w 200 stopniach C przez 15 – 20 min.
Zobacz też:
Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego
Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda
Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
Autor: Jola Marat
Źródło: Kornelia Westergaard