Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij od pożywnego śniadania. Skorzystaj z przepisów na poprawiające odporność dania idealne na jesienny i zimowy poranek. Wystarczy, że dodasz do ulubionych potraw kilka składników, które sprawią, że posiłek stanie się bombą witaminową.

Owsianka "na bogato" dla 2 osób

Składniki na owsiankę

  • 70 g (7 łyżek) płatków owsianych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków lub anyżu
  • 200 ml zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko – jeśli z dobrego źródła to ze skórką, kroimy w średnią kostkę
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny – sparzonej
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki rodzynek – sparzonych
  • 1 mały banan – półplasterki
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki orzechów włoskich - posiekanych
  • 2 łyżeczki orzechów laskowych – posiekanych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego – mielonego
  • maliny lub borówka amerykańska do dekoracji

Przygotowanie owsianki

Suszone owoce parzymy wrzątkiem, aby je oczyścić i nawilżyć. W suchym garnku podprażamy płatki owsiane, co spowoduje, że owsianka będzie miała zwartą konsystencję, a potrawa da nam więcej energii. Dodajemy mielone przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, goździki lub anyż, wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli oraz żurawinę i jabłko pokrojone w średnią kotkę. Następnie dodajemy kurkumę, banana pokrojonego w plasterki i odrobinę tłuszczu, aby przewodził smak i wzmocnił działanie kurkuminy zawartej w kurkumie. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i gotujemy 5 minut. Lekko studzimy. Część siekanych orzechów oraz mielonego siemienia lnianego dodajemy do środka owsianki, a część używamy do posypania. Dekorujemy dostępnymi owocami jagodowymi i listkiem mięty.

Zielone smoothie "Power Shower"

Składniki na zielone smoothie – około 500 ml

  • 1 duże jabłko – bez skórki i gniazda nasiennego
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 40 g - mały pęczek natki pietruszki
  • 40 g – 2 liście jarmużu
  • sok z 1/3 cytryny
  • woda do rozcieńczenia
  • ewentualnie odrobina miodu do posłodzenia

Przygotowanie zielonego smoothie

Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny na wyciskarce do cytrusów. Jeśli mamy wyciskarkę wolnoobrotową wyciskamy na niej sok z jabłka, jarmużu i pietruszki. Jeśli nie posiadamy, wrzucamy do blendera kielichowego: jabłko bez skórki pokrojone w średnią kotkę, posiekaną nać pietruszki, liście jarmużu oraz trochę zimnej wody. Krótko miksujemy, łączymy z wyciśniętym sokiem z cytrusów. Jeśli smoothie będzie za mało słodkie dla dzieci, to można dodać odrobinę miodu (naturalnego, niepogrzanego to temperatury powyżej 40 C).

Smoothie można nalać do szklanej butelki o pojemności 200 ml i spakować dziecku do szkoły zamiast napojów gazowanych. Na pewno przetrzyma 2-3 godziny w tornistrze.

Racuszki orkiszowe z jabłkami i borówkami z musem malinowym na śniadanie lub do szkoły

Składniki na racuszki orkiszowe dla 4 osób

  • 140 mąki orkiszowej typ 1050 lub pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • 140 ml mleka sojowego lub krowiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonej wanilii
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina wody
  • 2 jabłka – jeśli z dobrego źródła to ze skórką
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • mała garść borówek amerykańskich
  • oliwa z oliwek do smażenia

Składniki na polewę do racuchów orkiszowych

  • 125 g świeżych malin
  • 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 12%
  • 2 łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu

Przygotowanie racuchów orkiszowych

Mąkę mieszamy rózgą lub mikserem z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy owoce i dobrze mieszamy. Smażymy małe racuszki na patelni z użyciem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Maliny miksujemy blenderem z użyciem mleka kokosowego lub śmietany, słodząc lekko polewę.

Muffinki na wytrawnie – idealne na II śniadanie lub do szkoły

Składniki na wytrawne muffinki – ok. 12 sztuk

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów nerkowca lub włoskich
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 90 g masła - rozpuszczone

Nadzienie do muffinek - wersja I

  • 2 marchewki lub mały kawałek dyni – starte na grubych oczkach
  • 1 cukinia – starta na grubych oczkach
  • oliwa z oliwek do podduszenia warzyw

Nadzienie do muffinek - wersja II

  • 300 g pieczarek - pokrojonych w kostkę i podduszonych
  • 2 duże cebule - pokrojone w drobną kostkę i zeszklone
  • oliwa z oliwek do podduszenia warzyw

Przygotowanie wytrawnych muffinek

Warzywa do nadzienia krótko podsmażamy na oliwie z oliwek.

Mąkę mieszamy z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Łączymy obie masy i dodajemy warzywa oraz orzechy. Napełniamy foremki i pieczemy w 200 stopniach C przez 15 – 20 min.

Zobacz też:

Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

Autor: Jola Marat

Źródło: Kornelia Westergaard

podziel się:

Pozostałe wiadomości