Krokiety w wielu odsłonach. Przepisy Mariety Mareckiej

Krokiety Mariety Mareckiej w kuchni Dzień Dobry TVN
Spróbuj przepisów Mariety Mareckiej na klasyczne krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem, oraz zapiekane biszkoptowe krokiety z pomarańczami i mascarpone waniliowym. Które będą najsmaczniejsze?

Skąd się wzięły krokiety? Nazwa pochodzi od od francuskiego czasownika croquer (chrupać). Jednak sam pomysł na krokiety pochodzi prawdopodobnie nie z państwa na Loarą, lecz ze starożytnego Rzymu. Mieszkańcy tamtych rejonów obtaczali mięso i warzywa ciastem, tworząc tzw. rissoles , czyli małe, opiekane kotleciki. Przygotuj perfekcyjne krokiety według sprawdzonych przepisów.

Klasyczne krokiety z kapustą i grzybami

Ilość porcji: 8 szt.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6-8 grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Do panierowania:

  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 30 minut, kapustę zalewamy wodą spod grzybów, dodajemy ziele, listki laurowe i gotujemy 40 minut do miękkości. Grzyby kroimy drobniej i razem z cebulą przesmażamy na maśle, następnie dodajemy mocno odsączoną kapustę i przesmażamy chwilę doprawiając solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia i w tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę, jajo, mleko, sól i wodę miksujemy, aż uzyskamy gładkie, gęste ciasto. Odstawiamy na 15-30 minut i smażymy placki o średnicy ok. 20 cm. Na środek każdego naleśnika nakładamy po sporej porcji farszu, zwijamy, panierujemy w rozkłóconym jaju i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Tomasz Urbanek/East News

Krokiety z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem

Ilość porcji: 6-8 szt.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 625-650 ml wody
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 1 op. mrożonego, siekanego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • duża szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g startego sera Gruyere

Do panierowania:

  • 1-2 jaja
  • 2-3 łyżki mleka
  • 250-300 g panko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę zalewamy szklanką wody i odstawiamy na noc, najlepiej do lodówki. Następnego dnia, dolewamy część pozostałej wody, doprawiamy całość solą i miksujemy blenderem. Ciasto powinno być odrobinę bardziej lejące niż na klasyczne naleśniki, regulujemy jego gęstość dolewając ewentualnie wodę lub jeśli wyjdzie zbyt rzadkie możemy dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej. Na mocno rozgrzanej patelni smażmy cienkie naleśniki, po usmażeniu przykrywamy je ściereczką, żeby nie wyschły i pozostały elastyczne. Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy starte oba rodzaje sera, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy dokładnie i układamy po sporej łyżce farszu na środek każdego naleśnika. Zwijamy i panierujemy w jajku rozkłóconym z mlekiem i obtaczamy w panko. Smażmy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Tomasz Urbanek/East News

Zapiekane, biszkoptowe krokiety z pomarańczami i mascarpone waniliowym

Ilość porcji: 6-7 szt.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Farsz:

  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 60 ml likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek, wlewamy je wraz z mlekiem i masłem do miski, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników, dolewamy powoli wodę gazowaną i miksujemy jeszcze chwilę. Białka ubijamy na sztywno i na trzy partie dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie za pomocą łopatki. Odstawiamy ciasto na 10 minut i smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki. Najlepsze do smażenia tych naleśników będzie masło klarowane, przed nalaniem kolejnych chochli ciasta smarujemy patelnię cienką warstwą masła klarowanego. Z jednej, wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą filetujemy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy naleśniki przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier i powoli go rozpuszczamy uważając na to by go nie spalić i pamiętając o tym, że karmelu nie mieszamy. Jak tylko karmel się rozpuści, ściągamy patelnię z ognia, wlewamy do niej sok z pomarańczy, likier, dodajemy skórkę i masło. Ponownie wstawiamy na gaz i podgrzewamy krótko mieszając, w momencie jak już masło się rozpuści i całość ładnie połączy wkładamy fileciki z pomarańczy na 2-3 minuty następnie ściągamy z gazu. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, następnie rozsmarowujemy cienką warstwę serka na każdym naleśniku, nakładamy fileciki z pomarańczy i składamy naleśnik jak krokiety. Układamy w lekko natłuszczonej masłem formie i skrapiamy płynem spod pomarańczy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na kilka minut aż całość się zarumieni.

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też:

Krokiety Mariety Mareckiej 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości