Na przeziębienie pyszne dania z białych warzyw

Zima to okres przeziębień, dlatego warto w tym czasie sięgać po białe warzywa, które są naturalnym antybiotykiem. W Dzień Dobry TVN szef kuchni Tomasz Grabski przygotował sałatkę z karmelizowanych białych warzyw, kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem i alzacką tartę cebulową.

Sałatka z karmelizowanych warzyw

Składniki :

  • 150 g pietruszki
  • 100 g topinambur
  • 80 g cebuli dymki
  • 100 g korzenia selera
  • 150 g ziemniaków
  • 3 łyżki miodu
  • sól morska do smaku
  • tymianek do smaku
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cytryna
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • grzanki z chleba razowego

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyj. Zachowując skórkę, pokrój w cząstki. Dopraw miodem, tymiankiem, dodaj oliwy z oliwek i sól morską. Piecz w piekarniku pod grillem do skarmelizowania. Ciepłe warzywa przełóż na talerz wyłożony sałatą, polej oliwą i cytryną. Podawaj z gorącymi grzankami.

Tomasz Urbanek/East News

Kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem

Składniki:

  • 400 g ryżu Arborio
  • 120 g szalotki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • 1 kalafior
  • 150 g masła
  • 1/4 wanilia
  • 120 g parmezanu
  • ok. 3 l wywaru z warzyw

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną szalotkę i ryż. Podsmaż delikatnie, na końcu dodając małe kawałki kalafiora. Następnie podlej winem, odparuj. Gotuj na wolnym ogniu, stale podlewając bulionem. Gdy ryż będzie prawie gotowy, dodaj masło i parmezan, i odstaw na chwilę. Podawaj ze smażonym na maśle kalafiorem i kiełkami.

Tomasz Urbanek/East News

Flammkuchen - alzacka tarta cebulowa

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli morskiej
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 280 ml wody
  • 1/2 paczki suszonych drożdży

Farsz:

  • 400 g cebuli białej
  • 100 g szpeku lub wędzonego boczku
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Przesianą przez sito mąkę z solą połącz z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieć ciasto na końcu dodając oliwę z oliwek, wyrabiaj aż będzie gładkie. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę karmelizuj na patelni, boczek przesmaż osobno. Na blaszkę przełóż cienko rozwałkowane ciasto, przesmaruj kwaśną śmietaną i posyp gałką. Przełóż podsmażoną cebulę i kawałki boczku piecz piekarniku w 200 st. C do zarumienienia. Podawaj z miksem sałat i sosem vinaigrette.

Tomasz Urbanek/East News

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!