Zdrowe odżywianie

Olej z czarnuszki - właściwości i przykłady zastosowania

x-news

Świat jest pełen leczniczych roślin, które powstały nie tylko po to, by cieszyć oko, ale i by pomagać ludziom. Ciekawym przykładem rośliny leczniczej jest czarnuszka, z której produkuje się olej. Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Kto może korzystać z leczniczych właściwości oleju z czarnuszki? Jak go stosować? Czym wyróżnia się olej z czarnuszki na tle innych olejów?

Czarnuszka – co to takiego?

By przekonać się, czym tak naprawdę jest olej z czarnuszki, warto dowiedzieć się czegoś więcej o samej roślinie. Czarnuszka siewna ( Nigella sativa ) to roślina z rodziny jaskrowatych. W warunkach naturalnych występuje głównie na terenie Iraku i Turcji , ale obecnie jej zasięg znacznie się poszerzył i można ją spotkać także w rejonie Morza Śródziemnego. Ponadto w wielu krajach świata czarnuszka jest gatunkiem powszechnie uprawianym.

Dobroczynne właściwości czarnuszki znane były już w starożytności, o czym świadczą jej nasiona znalezione w grobie Tutanchamona. Czarnuszka jest używana jako roślina lecznicza i przyprawowa. Surowcem w przypadku tej rośliny są jej nasiona, z których wytłacza się olej.

Zobacz więcej w serwisie zdrowie.tvn.pl: Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze

W czasach, gdy coraz częściej słyszy się o nowotworach, rośnie zapotrzebowanie na skuteczne formy zwalczania tych chorób. Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwnowotworowe . Skuteczność w hamowaniu wytwarzania komórek nowotworowych została potwierdzona badaniami na zwierzętach. Oczywiście, by móc korzystać z dobrodziejstw oleju z czarnuszki, potrzebny jest olej tłoczony na zimno, ponieważ tylko taki wykazuje lecznicze właściwości.

Olej z czarnuszki może być także pomocny w leczeniu schorzeń żołądka. Pomaga przy jego nieżycie, refluksie, grypie żołądkowej, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Warto wiedzieć, że jego stosowanie może przyczynić się także do zwalczania bakterii, która ma silny związek z powstawaniem wrzodów – Helicobacter pylori oraz przywry Schistosoma mansoni . Ponadto olej z czarnuszki przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu , a tym samym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz cukrzycę typu 2. Także alergicy mogą skorzystać z właściwości oleju z czarnuszki, który łagodzi objawy alergii od kataru alergicznego przez astmę oskrzelową po egzemę atopową. Jak zatem widać, olej z czarnuszki może być cennym środkiem pomocniczym przy różnego rodzaju alergiach. Stosowanie oleju z czarnuszki wspomaga odporność. Olej wykazuje też właściwości żółciopędne i moczopędne. Oprócz tego wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie, poprawia trawienie i może także regulować cykl miesiączkowy.

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Nasiona czarnuszki składają się w 40% z tłuszczu. Olej z czarnuszki to w 85% nienasycone kwasy tłuszczowe , takie jak kwas linolowy (omega-6) oraz kwas oleinowy (omega-9). Dodatkowo olej z czarnuszki to prawdziwe bogactwo witaminy E, beta-karotenu oraz biotyny i steroli. Oprócz tego zawiera on także wiele cennych mikroelementów i przeciwutleniaczy. Na uwagę zasługuje zwłaszcza zawartość związku o nazwie tymochinon, któremu olej czarnuszki zawdzięcza swoje przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości. Dodatkowym atutem jest także wspomaganie ochrony wątroby.

Olej z czarnuszki – właściwości kosmetyczne

Olej z czarnuszki wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie. Jest on stosowany także w kosmetyce. Olej z czarnuszki pomaga przy poparzeniach słonecznych, a jeśli zostanie zaaplikowany wystarczająco wcześnie, to może nawet przed nimi uchronić. Główną zaletą oleju z czarnuszki, w przypadku zewnętrznego stosowania, są jego nawilżające właściwości. Olej z czarnuszki sprawia, że rany goja się szybciej, a dodatkowo wspomaga walkę z łupieżem, liszajami i trądzikiem.

Jak stosować olej z czarnuszki?

W celach leczniczych zaleca się stosowanie dwóch łyżeczek oleju w ciągu dnia, spożywanych przed posiłkiem (w przypadku osób dorosłych). Dzieciom powinno podawać się ¼ łyżeczki dwa razy w ciągu dnia. Olej z czarnuszki trzeba przechowywać w temperaturze od 5 do 10℃ przez maksymalnie 3 miesiące od jego otwarcia.

Czarnuszka i olej z czarnuszki – inne przykłady zastosowania

Olej z czarnuszki ma zastosowanie także w kuchni. Jest dodatkiem m.in. do likierów. Ma on mocny, korzenny smak i zapach, który zawdzięcza zawartym w nasionach olejkom eterycznym. Dla zachowania jego zdrowotnych właściwości należy używać go wyłącznie na zimno. Będzie ciekawym dodatkiem do zupy i sałatki, a także twarogu, kaszy. W kuchni używane są także nasiona, które często dodaje się do serów i pieczywa, kiszonej kapusty lub ogórków.

Warto wiedzieć, że sama czarnuszka może być uprawiana jako roślina ozdobna. Z jej kwiatów komponuje się piękne bukiety i wiązanki. Olej z czarnuszki jest także dodatkiem do perfum.

Zobacz także:

Jak dbać o cerę dojrzałą? Jakich składników szukać w kremie i innych kosmetykach?

Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł

Makarony świata wg Beaty Pawlikowskiej

Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0