Kurczak po chińsku niejedno ma imię. Podajemy przepisy na dwa dania chińskie z kurczakiem. To doskonałe pomysły na orientalny obiad, które warto znać. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy na pierś z kurczaka po chińsku. Który przyrządzisz dziś na obiad?
Kurczak po chińsku z ryżem
A może ryż z kurczakiem po chińsku ? Kurczak po chińsku z ryżem w pysznej odsłonie z dodatkiem grzybów, papryki i orientalnych przypraw zachwyci każdego fana chińszczyzny. Kurczak z warzywami po chińsku to treściwa potrawa, którą przygotujesz w pół godziny. Przepis jest prosty, ale efektowny. Chińszczyzna z kurczakiem i warzywami to jest to.
Składniki na 2 porcje:
· 200 gramów ryżu basmati,
· pierś z kurczaka,
· papryka czerwona,
· papryka żółta,
· 1 cm korzenia świeżego imbiru,
· 2 garście grzybów mun,
· 8 pieczarek,
· pędy bambusa w zalewie,
· 3 małe cebule,
· 3 ząbki czosnku,
· sos sojowy,
· płaska łyżeczka miodu,
· papryka ostra mielona,
· curry,
· kurkuma,
· łyżka koncentratu pomidorowego,
· świeża kolendra,
· pieprz i sól.
Przygotowanie:
W przepisie na kurczaka po chińsku bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Pierś z kurczaka oczyść, umyj chłodną wodą i osusz. Pokrój mięso w dużą kostką i zalej marynatą przygotowaną z 2 łyżek sosu sojowego, łyżeczki miodu i wyciśniętego czosnku. Zostaw mięso w marynacie przynajmniej na 30 minut, najlepiej w lodówce.
W tym czasie zajmij się warzywami. Pokrój pieczarki na ćwiartki, paprykę żółtą i czerwoną w cienkie słupki, a cebulę w talarki (tak by uzyskać piękne krążki). Kurczak po chińsku z warzywami mrożonymi będzie smakował równie dobrze, więc możesz też użyć mrożonki.
Do smażenia kurczaka po chińsku najlepiej wykorzystać wok i metodę stir-fry , czyli azjatycki patent na smażenie warzyw i mięs w bardzo rozgrzanym tłuszczu, dzięki czemu z wierzchu są przypieczone, a w środku soczyste. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć kurczaka razem z marynatą.
Kiedy mięso delikatnie się przysmaży, dodaj starty ząbek czosnku i imbir, a następnie kolejno cebulę, paprykę i pieczarki. Wszystko razem podsmażaj, potrząsając wokiem od czasu do czasu. Po kilku minutach dodaj grzyby mun, bambus i wszystkie przyprawy. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko razem wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę.
Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Dobrym pomysłem jest ugotowanie go z odrobiną czosnku. Danie chińskie z kurczakiem, ryżem i warzywami jest już gotowe do podania. Jeśli chcesz trzymać się tradycyjnej chińskiej receptury, podaj ryż obok mięsa z warzywami. Kurczaka słodko-kwaśnego po chińsku warto serwować z odrobiną świeżej kolendry. Smacznego.
Dobra rada: Kurczak po chińsku z makaronem będzie smakował równie wyśmienicie. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dorzuć do woka pod koniec smażenia mięsa i warzyw.
Kurczak w cieście po chińsku
Składniki na 2 duże porcje:
· pierś z kurczaka,
· 2 łyżeczki sosu sojowego,
· 1 łyżka oleju sezamowego,
· 2 jajka,
· 3 ząbki czosnku,
· 3 czubate łyżki mąki pszennej,
· 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· sól, pieprz,
· słodka papryka w proszku,
· ostra papryka w proszku,
· pół litra oleju do smażenia,
· sos słodko-kwaśny,
· ryż.
Przygotowanie:
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia piersi z kurczaka. Następnie pokrój ją w kostkę o boku 3 cm i włóż do marynaty przygotowanej z 3 wyciśniętych ząbków czosnku, 2 łyżeczek sosu sojowego, łyżki oleju sezamowego oraz odrobiny słodkiej i ostrej papryki w proszku. Tak zamarynowanego kurczaka odłóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.
W tym czasie przygotuj ciasto, w którym będzie smażony chrupiący kurczak po chińsku . Dokładnie zmiksuj w miseczce 2 jajka, mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj odrobinę wody, tak by masa miała konsystencję odrobinę gęstszą niż ciasto na naleśniki.
Pora zająć się kurczakiem. Mięso podsmaż na oleju, aż się delikatnie zrumieni, po czym przełóż na talerz. Tak przygotowane kostki kurczaka są gotowe do smażenia w cieście. Na głęboką patelnię wlej olej i dobrze rozgrzej. Po kolei zanurzaj w cieście kawałki kurczaka i wkładaj do gorącego oleju. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru, a następnie przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby nadmiar odsączyć nadmiar tłuszczu. Powtarzaj to, aż usmażysz resztę mięsa.
Kurczaka w cieście po chińsku podawaj z sosem słodko-kwaśnym, ryżem oraz surówką. Świetnie się sprawdzi zarówno jako orientalny obiad, jak i przekąska na imprezę. Nie ma nic lepszego niż domowy kurczak chrupiący po chińsku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN