Marynata do wołowiny po chińsku – jak ją przygotować?

Danie chińskie z wołowiną
LauriPatterson/Getty Images
Źródło: E+
Wołowina po chińsku jest wyjątkowo smaczna dzięki zastosowanej marynacie, której głównym składnikiem jest sos sojowy. Marynata do wołowiny po chińsku może zawierać również alkohol, ocet lub sok z cytryny. To dzięki nim mięso staje się kruche.

Do marynaty do wołowiny po chińsku można dodać sos chilli. Wołowina na ostro po chińsku nie jest jednak propozycją dla wszystkich. Łagodniejszy smak chińszczyzny z wołowiną uzyskuje się po dodaniu sporej ilości warzyw.

Marynata do wołowiny po chińsku

W kuchni chińskiej najpopularniejszymi gatunkami mięsa są wieprzowina i wołowina. Jadany w Chinach ryż nierzadko jest dodatkiem do polędwiczek wołowych, które swoją soczystość i aromat zawdzięczają specjalnej marynacie. Dania z wołowiną w roli głównej wymagają pewnych umiejętności kulinarnych, ponieważ użyte w nich mięso po obróbce termicznej często jest suche, włókniste i twarde. Problem ten znika, gdy wołowinę namacza się w marynacie . Co ważne, nie zawsze ma ona ten sam skład, przez co wołowina po chińsku za każdym razem może smakować inaczej.

Do przygotowania marynaty do mięsa używa się sosu sojowego, który w kuchni chińskiej stosowany jest równie często jak w krajach europejskich sól. Jednak z uwagi na niższą zawartość sodu, jest on zdrowszym produktem. Chińszczyzna z wołowiną stanie się wyjątkowo delikatna, gdy do marynaty doda się alkohol. Zmiękcza on wołowinę. Należy jednak pamiętać, że im wyższy procent alkoholu, tym krótszy powinien być czas marynowania. Marynata do wołowiny po chińsku może zostać przygotowana na bazie białego wina lub z dodatkiem wódki bądź sherry. Istnieje również przepis na wołowinę po chińsku, w którym zamiast alkoholu występuje ocet ryżowy. Sprawia on, że mięso staje się miękkie i bardziej kruche.

Aby wołowina po chińsku była ostra, do marynaty dodaje się sos chilli, płatki suszonego chilli albo pół świeżej papryczki chilli. Dodając któryś z wymienionych dodatków, warto zachować ostrożność, ponieważ mogą one sprawić, że wołowina na ostro po chińsku będzie zbyt pikantna dla europejskiego podniebienia.

Przepis na chińszczyznę z wołowiną – najważniejsze składniki

Wołowina po chińsku jest smaczna nie tylko dzięki marynacie, przepis na nią uwzględnia również wiele dodatków, które sprawiają, że danie to staje się kompletne. Wołowina po chińsku często przygotowywana jest z makaronem. Może być to chiński makaron pszenny Chow Mein, który gotowy jest po 3 minutach obróbki termicznej. Równie smaczny może być makaron sojowy lub ryżowy z wołowiną po chińsku. Znany jest też przepis na wołowinę po chińsku z ryżem.

Danie chińskie z wołowiną może zawierać też marchewkę, cebulę, por, kapustę pekińską czy czerwoną paprykę. Wołowina po chińsku z warzywami przygotowywana jest też z pędami bambusa, które są nieodzownym elementem kuchni orientalnej. Dziś z dostępnością pędów nie ma problemu, można je kupić w każdym dużym markecie. Sprzedawane są w puszce. Wołowina z warzywami po chińsku może zyskać również wtedy, gdy doda się do niej grzyby mun.

Wołowina po chińsku z woka

Na smak potrawy mają wpływ nie tylko zastosowane składniki, ale też technika obróbki cieplnej. Wołowina po chińsku z warzywami i ryżem, czy też wołowina z makaronem po chińsku przygotowana w woku jest bardzo aromatyczna. Smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, którą zapewnia wok, sprawia, że warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i bardzo szybko uwalnia się aromat przypraw.

Wołowina po chińsku z warzywami - przepis

Do przygotowania marynaty dla 500 g polędwicy wołowej (porcja dla 3 – 4 osób) potrzebne są:

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół świeżej papryczki chilli,
  • 1-2 łyżeczki wódki,
  • sok z połowy cytryny.

Pozostałe składniki dania:

  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 200 g pędów bambusa,
  • 4 liście kapusty pekińskiej,
  • garść grzybków mun,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • sos sojowy do smaku,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli,
  • 200 g ryżu,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować wołowinę po chińsku?

Mięso zmrozić i pokroić na cienkie plasterki. Połączyć wszystkie składniki marynaty, przy czym chilli posiekać, a czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Grzyby mun namoczyć we wrzątku.

Cebulę pokroić w piórka, marchewkę i paprykę w słupki, por w plasterki, kapustę pekińską w paski, grzyby mun w cienkie paseczki, a czosnek w plasterki. Do woka wlać łyżkę oleju, gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucić do niego czosnek. Należy pamiętać, że w trakcie smażenia w woku trzeba intensywnie mieszać, aby składniki się nie przypaliły. Co 1–2 minuty do woka dodawać kolejno grzyby mun, marchewkę, cebulę, por, paprykę, kapustę pekińską i odsączone pędy bambusa. Na koniec wsypać cukier, imbir, wlać ocet i zamieszać. Warzywa przełożyć do innego naczynia.

Do czystego woka wlać łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje, usmażyć na nim wołowinę. Do gotowego mięsa dodać usmażone warzywa i sos chilli (gdyby danie było za gęste, można dolać odrobinę wody), dokładnie połączyć wszystkie składniki. Podawać z ryżem.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Warto jeść azjatyckie dania!

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości