Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski o daniach z krewetkami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królowe mórz, czyli krewetki w roli głównej. Zobacz, jak przygotować makaron bezglutenowy, szaszłyki, sałatkę i grzanki według przepisów Piotra Kucharskiego.

Makaron z krewetkami, kaparami i orzeszkami piniowymi

Składniki na makaron z krewetkami:

  • 1 opakowanie makaronu bezglutenowego,
    • 5 ząbków czosnku,
      • 1 mała papryczka chilli,
        • oliwa z oliwek,
          • 3 łyżki kaparów,
            • 400 g krewetek argentyńskich,
              • 100 g orzeszków piniowych,
                • sól i pieprz.

                  Jak przygotować makaron z krewetkami?

                  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na dużą patelnię wylać około 100 ml oliwy z oliwek i podsmażyć posiekany czosnek, papryczkę i kapary. Na osobnej suchej patelni podsmażyć orzeszki piniowe.

                  Gdy makaron jest już ugotowany, odcedzić go, a do sosu dodać krewetki i podsmażyć przez chwilę. Makaron dodać do sosu i całość smażyć 2-3 minuty. Makaron ułożyć na talerzach i posypać podprażonymi orzeszkami piniowymi.

                  Bartosz Krupa/East News

                  Szaszłyki z krewetek z sałatą rzymską

                  Składniki na szaszłyki z krewetkami:

                  • 16 krewetek argentyńskich,
                    • sok i skórka z jednej cytryny,
                      • 2 ząbki czosnku,
                        • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
                          • sól i pieprz,
                            • 16 pomidorków czereśniowych,
                              • 4 mini sałaty rzymskie,
                                • oliwa z oliwek.

                                  Składniki na sos do szaszłyków z krewetkami:

                                  • 2 łyżki śmietany kwaśniej,
                                    • 1 łyżka majonezu,
                                      • pęczek posiekanego drobnego szczypiorku,
                                        • sól i pieprz.

                                          Jak przygotować szaszłyki z krewetkami?

                                          1. Krewetki zamarynować z posiekanym czosnku, soku i skórce z cytryny i posiekanym tymianku, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do zamarynowania. Następnie nabić po cztery sztuki, naprzemiennie z pomidorkami czereśniowymi na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać patelnię grillową i opiec szaszłyki z każdej strony po 2-3 minuty. Obok ułożyć sałaty rzymskie przekrojone na połowę i delikatnie je opiec.
                                            1. Śmietanę wymieszać z majonezem i posiekany drobno szczypiorkiem. Sosem polać sałaty, na których ułożyć szaszłyki.

                                              Sałatka z jajkami przepiórczymi i krewetkami

                                              Składniki na sałatkę z krewetkami:

                                              • 3 duże garście młodych liści szpinaku,
                                                • 1 małą sałata rzymska,
                                                  • 1 czerwona cebula,
                                                    • 1 brzoskwinia,
                                                      • 300 g krewetek argentyńskich,
                                                        • 10 przepiórczych jajek.

                                                          Składniki na sos do sałatki z krewetkami:

                                                          • 3 przepiórcze żółtko,
                                                            • 1 łyżeczka kaparów,
                                                              • 2 łyżki octu winnego,
                                                                • 100 ml oliwy z oliwek,
                                                                  • sól i pieprz.

                                                                    Jak przygotować sałatkę z krewetkami?

                                                                    1. Szpinak wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, brzoskwinią pokrojoną w zapałki i porwaną na małe kawałki sałatą. W wysokim naczyniu połączyć składniki sosu i zblendować na gładki sos. Polać nim sałatę i wymieszać.
                                                                      1. Krewetki usmażyć na oliwie z oliwek z solą i pieprzem. Jajka przepiórcze ugotować na miękko. Sałatę rozłożyć na kilka talerzy, na wierzch nałożyć krewetki i jajka. Solidnie przyprawić pieprzem.

                                                                        Bartosz Krupa/East News

                                                                        Grzanki z awokado, krewetkami i orzeszkami piniowymi

                                                                        Składniki na grzanki z krewetkami:

                                                                        • 4 kromki jasnego pieczywa na zakwasie,
                                                                          • oliwa z oliwek,
                                                                            • 2 dojrzałe awokado,
                                                                              • 200 g krewetek Argentyńskich,
                                                                                • 1 pomidor malinowy,
                                                                                  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
                                                                                    • 1 łyżeczka kaparów,
                                                                                      • mały pęczek pietruszki,
                                                                                        • sól i pieprz.

                                                                                          Jak przygotować grzanki z krewetkami?

                                                                                          1. Pieczywo skropić oliwą z oliwek i opiec każdą na patelni. Awokado obrać i pokroić na cienkie plasterki i równo rozłożyć na pieczywie.
                                                                                            1. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni, następnie posiekać razem z łyżeczką kaparów i natką pietruszki. Krewetki podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dorzucić pokrojonego pomidora malinowego. Wyłożyć na pieczywie, na górę nałożyć posiekane orzeszki piniowe.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść krewetki?

                                                                                              Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości