Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka

ramen
Lisovskaya Natalia/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Ramen to klasyczna potrawa kuchni japońskiej, która w ostatnich latach zyskała olbrzymią popularność w wielu częściach świata, w tym w Polsce. Kolejne sposoby na jej przygotowanie stają się hitem. Podobnie z prostym przepisem poniżej.

Aplikacja TikTok jest pełna kulinarnych eksperymentów i ciekawych propozycji. Ramen to klasyczna, japońska potrawa, której różne wersje również trafiają na TikTok. Ostatnio hitem stała się prosta, szybka receptura. Film pokazujący cały proces został obejrzany już ponad 3 miliony razy. Przygotowanie tego ramenu nie zajmie więcej niż 20 minut.

Domowy ramen z TikToka - prosty przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ramen,
    • 1 jajko,
      • 1 łyżka masła,
        • 1 łyżka cukru brązowego,
          • 1 ząbek czosnku,
            • 0,5 łyżeczki suszonej papryki,
              • 2 łyżki wody,
                • 1 cebula dymka.

                  Przygotowanie:

                  1. Makaron ramen gotować w wodzie około 5 minut. Po tym czasie odcedzić, ale zostawić około 200 ml wody, w której się gotował.
                    1. Patelnię rozgrzać, roztopić na niej masło. Dodać paprykę, pokrojoną cebulę, wodę, na końcu cukier brązowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
                      1. Na patelnię dodać makaron. Ponownie wymieszać.
                        1. Następnie wbić jajko i wymieszać z makaronem. Dolać wodę po makaronie. Całość wymieszać i przelać do miski.

                          Zobacz także inne triki japońskiej kuchni:

                          Zobacz wideo: Jak zrobić ramen?

                          Dzień Dobry TVN

                          Autor: Diana Ryściuk

                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości