Jedzenie pałeczkami – instrukcja krok po kroku

Zupa ostra z tofu
Fot. d3sign / Getty Images
Osobie, która całe życie posługuje się wyłącznie nożem i widelcem, jedzenie pałeczkami może wydawać się niemożliwą do wyćwiczenia sztuką. Tymczasem wystarczy podążać za kilkoma prostymi wskazówkami, by zjeść ulubione sushi czy ramen w tradycyjnym azjatyckim stylu. Sprawdź, jak nauczyć się jeść pałeczkami.
  • Czym są azjatyckie pałeczki?
  • Jedzenie pałeczkami – instrukcja. Jak posługiwać się azjatyckimi sztućcami?
  • Jedzenie pałeczkami a savoir vivre. Jakich błędów nie popełniać w azjatyckiej restauracji?

Zobacz też:

Kuchnia tajska blogerki Darii Ładochy

Azjatyckie potrawy zyskują w Polsce na coraz większej popularności. Na naszym stole często gości kurczak w sosie słodko-kwaśnym, krewetki w tempurze lub pierożki wonton. Chętnie chodzimy do restauracji serwujących japońskie sushi czy tajskie pad thai. Mało kto jednak wie, jak poprawnie jeść tego typu potrawy. Właściwa technika spożywania azjatyckich dań to jedzenie pałeczkami . Te dalekowschodnie odpowiedniki znanych nam dobrze sztućców pochodzą prawdopodobnie z Chin , ale bardzo szybko rozpowszechniły się w całej Azji. Dziś popularne są na całym świecie i choć przez znaczną część użytkowników uważane są po prostu za rodzaj sztućców, niektórzy postrzegają je jako urozmaicenie spożywania posiłków. Bez względu na to, z jakiego powodu ich używamy, warto, abyśmy robili to zgodnie z etykietą.

Czym są azjatyckie pałeczki?

Azjatycka alternatywa dla widelca to nic innego jak dwa mierzące ok. 20 centymetrów patyczki .

Ich najpopularniejsza wersja to pałeczki drewniane . Jednakże w sklepach znaleźć można ich odpowiedniki wykonane z różnorodnych tworzyw: bambusa, porcelany, kości słoniowej lub metalu, a nawet złota czy srebra . Niektóre ich modele są również dodatkowo zdobione, malowane i rzeźbione. Spotykane na całym świecie patyczki służą do jedzenia, aczkolwiek w krajach azjatyckich spotkać można ich dłuższą, około 40-centymetrową wersję, służącą do gotowania i smażenia. Jedzenie pałeczkami to nie tylko wieloletnia azjatycka tradycja, ale i sposób na… zdrowsze jedzenie. Używanie ich zmusza nas do chwytania mniejszych kawałków i wolniejszego spożywania posiłku . Dzięki temu niemożliwe jest „pochłanianie” posiłku oraz łapczywe przeżuwanie.

Jedzenie pałeczkami – instrukcja. Jak posługiwać się azjatyckimi sztućcami?

Każdy początkujący amator azjatyckich dań powinien uzbroić się w cierpliwość. Prawdopodobnie nie ma na świecie osoby, która bezproblemowo posiadła sztukę jedzenia pałeczkami już przy pierwszym ich użyciu. Początkowo patyczki co rusz wyślizgują się z dłoni, a chwycenie nimi czegokolwiek wydaje się wręcz niemożliwe. Warto więc zaznajomić się z czteroma podstawowymi krokami, pomagającymi w zjedzeniu azjatyckiego dania w prawdziwie dalekowschodnim stylu. Oto instrukcja jedzenia pałeczkami:

1. Jeżeli używamy jednorazowych, drewnianych pałeczek, należy wyciągnąć je z opakowania i oddzielić jedną od drugiej . Pałeczki są ze sobą połączone, by wiadomo było, że jeszcze nikt przed nami ich nie używał.

2. Jedną z pałeczek używamy jako podstawę . Wkładamy ją między kciuk a palec wskazujący. Podtrzymujemy palcami serdecznym i środkowym. Ta pałeczka przez cały posiłek pozostaje nieruchoma.

3. Drugą pałeczkę umieszczamy równolegle do pierwszej , ale przytrzymujemy ją końcówkami kciuka i palca wskazującego tak, by swobodnie nią poruszać.

4. Kawałki jedzenia chwytamy przy pomocy górnej pałeczki , przytrzymując je pałeczką dolną.

Nie zrażajmy się jednak, gdy początkowo posługiwanie się pałeczkami sprawi nam problem. W tym przypadku powiedzenie „trening czyni mistrza” jak najbardziej się sprawdza. Trudne będzie zwłaszcza jedzenie pałeczkami zupy , co – ku zaskoczeniu Europejczyków – w Azji jest bardzo często praktykowane. Wówczas bulion wypijamy prosto z miski lub nabieramy go za pomocą małej, porcelanowej łyżki, a pozostałą zawartość zjadamy pałeczkami.

Jedzenie pałeczkami a savoir vivre. Jakich błędów nie popełniać w azjatyckiej restauracji?

Bez względu na to, czy wybieramy się na randkę do tajskiej restauracji, na lunch z biznesowymi partnerami z Azji czy na obiad podczas wakacji w Wietnamie, warto pamiętać o „pałeczkowym” savoir-vivrze. Istnieje wiele reguł, których należy przestrzegać przy azjatyckim stole. Przede wszystkim pamiętajmy, by nie gestykulować, gdy trzymamy w dłoni zestaw pałeczek . Wymachiwanie nimi nad jedzeniem uznawane jest za niezwykle niegrzeczne. Nigdy nie oblizujmy pałeczek lub nie trzymajmy ich w ustach, nie jedząc . Za bardzo nietaktowny, a często praktykowany przez Europejczyków gest uznawane jest wbijanie pałeczek w potrawę. Nawet jeśli ryzykujemy upuszczeniem kawałka potrawy, lepiej próbować podnieść go w tradycyjny sposób, niż poprzez wbijanie pałeczki, niczym widelca. Po posiłku nie zapomnijmy o położeniu pałeczek na serwetce obok naczynia. Nietaktem jest pozostawienie ich w miseczce lub na niej. Przy spożywaniu posiłku wspólnie z zaprzyjaźnioną azjatycką rodziną lub pochodzącymi z Azji znajomymi warto pamiętać, że ich sposób jedzenia znacznie różni się od znanego nam. Mimo że przy stole siedzi kilka osób, posiłki często spożywa się w ciszy , a na pewno nie przy żywej, głośnej rozmowie. Dania należy jeść powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Szybkie, łapczywe jedzenie uznawane jest bowiem za bardzo niegrzeczne. Nie bójmy się jednak wpadek! Nasi azjatyccy przyjaciele z pewnością będą tolerancyjni, podobnie jak my, kiedy oni stykają się z nieznanymi im polskimi zwyczajami.

Zobacz film: Kuchnia tajska, źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości