Materiał promocyjny

Letnia i świeża kuchnia Mateusza Gesslera. Poznaj przepisy na risotto, krewetki i szparagi

Lato na talerzu
Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.

Risotto cytrynowe

Składniki na risotto cytrynowe

Składniki główne:

  • 250 g ryżu arborio
    • 1 ekologiczna cytryna
      • 100 ml białego wytrawnego wina
        • 800 ml bulionu lub wywaru warzywnego
          • ok. 70 g parmezanu

            Dodatkowo:

            • 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
              • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
                • opcjonalnie: pół łyżeczki suszonego rozmarynu

                  Przygotowanie risotta cytrynowego:

                  1. W sporym rondlu rozgrzej łyżkę Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek. Wrzuć ryż i chwilę przesmażaj - aż nasionka staną się nieco szkliste, a ryż się podgrzeje.
                    1. Wlej wino i - co jakiś czas mieszając – poczekaj, aż odparuje. Następnie zacznij wlewać ciepły bulion lub wywar, na przykład za pomocą chochli. Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu, dolewaj kolejną. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie al dente (będzie stawiał lekki opór, gdy będziesz go gryżć, ale będzie ugotowany).
                      1. Następnie dodaj do niego skórkę startą z umytej cytryny i sokiem z połowy cytryny. Dodaj również parmezan. Risotto dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie również rozmarynem. Podawaj od razu, jako samodzielne danie lub dodatek do ryby.

                        Krewetki z gotowanym bobem i miętą

                        Składniki na gotowany bób z miętą:

                        • 1/2 ogórka
                          • sok wyciśnięty z połowy cytryny
                            • niewielka ilość oliwy z oliwek
                              • Lurpak Premium Miks Klasyczny
                                • 1 mały bochenek chleba żytniego

                                  Przygotowanie gotowanego bobu z miętą:

                                  1. Umyty bób gotuj w małej ilości osolonej wody przez 5 minut. Gdy będzie gotowy, przełóż go na sitko i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia, a następnie wyłuskaj bób z wierzchniej skórki.
                                    1. Tak przygotowany bób umieść w misce z krewetkami, miętą, ogórkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
                                      1. Pokrój mały bochenek chleba żytniego na kromki i posmaruj każdą Lurpakiem Premium Miks Klasycznym. Na każdą kanapkę nałóż łyżkę dipu krewetkowego i skrop sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast.

                                        Szparagi smażone w woku z soją i imbirem

                                        Składniki na szparagi smażone w woku z soją i imbirem

                                        • 400 g szparagów
                                          • 2–3 ząbki czosnku
                                            • 50 g imbiru
                                              • 50 g masła Lurpak®
                                                • 2 łyżki sosu ostrygowego
                                                  • 2 łyżki sosu sojowego

                                                    Przygotowanie szparagów smażonych w woku z soją i imbirem

                                                    1. Oczyść szparagi, odcinając 3 cm ich zdrewniałych końcówek.
                                                      1. Pokrój czosnek na drobne, cienkie plasterki.
                                                        1. Obierz imbir i pokrój go na cienkie plasterki, a następnie na cienkie paski.
                                                          1. Zrumień masło z czosnkiem i imbirem w woku; gdy czosnek będzie zrumieniony, dodaj szparagi i smaż je przez 1 minutę, następnie dodaj sos z ostryg i sos sojowy, a na końcu dokładnie wszystko razem wymieszaj.
                                                            1. Podawaj szparagi z sosem w małym półmisku lub na talerzu.

                                                              Zobacz także:

                                                              Przepis na idealne ogórki małosolne. Przygotuj je z Piotrem Kucharskim

                                                              Przekąski do oglądania meczu. Tym zaskoczysz swoich męskich znajomych

                                                              Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                              Autor: Magdalena Zamkutowicz

                                                              Źródło: Mateusz Gessler

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości