Milena Nosek, dietetyczka kliniczna, zwróciła uwagę, że producenci często umieszczają na opakowaniach hasła takie jak "bez glutenu", "bez cukru", "z mniejszą zawartością tłuszczu", co jednak nie zawsze oznacza, że produkt jest zdrowy. Wiele tak zwanych fit przekąsek to tak naprawdę ziemniaczki smażone w tłuszczu. Warto więc zwracać uwagę na skład produktu, a nie tylko na kuszące hasła na opakowaniu. O czym jeszcze należy pamiętać podczas zakupów?
Jak zrobić drożdżowe paluchy z kiełbasą białą, placek a’la foccacia z pieczarkami w śmietanie, szynką na maśle i boczkiem, a także szaszłyki z mini kiełbasek ze śliwką, boczkiem i zieloną papryką?
Sos serowy do nachos to jeden z ulubionych dipów, który możemy zjeść w kinie podczas seansu filmowego. Warto również w domu wykorzystać przepis na sos serowy. Nachos, tortilla, frytki – dip idealnie pasuje do wielu przekąsek. Jest świetnym dodatkiem do imprezowego poczęstunku.
Święta kojarzą się nam nie tylko z pierniczkami, ale i z bakaliami. Orzechy, suszone morele, czy śliwki. To własne w tym okresie produkty te najczęściej goszczą w naszych domach. Czy wszystkie są jednak tak zdrowe, jak przekonują nas do tego producenci? O właściwościach bakalii i o tym, na co zwracać uwagę w sklepie opowiedziała nam Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Kiedy brakuje nam czasu, zwykle nie mamy możliwości, by przygotować posiłek. Chętnie wtedy sięgamy po przekąski, a czasem - zdrowsze alternatywy. Z pomocą przychodzi nam Żabka, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Karol Maciesz i Laura Wielich uwielbiają gotować. Chętnie spędzają wspólnie czas w kuchni i wzajemnie się inspirują, odkrywając nowe smaki. W Dzień Dobry TVN pokazali autorskie pomysły na przekąski, które idealnie sprawdzą się na piknik.
Co podać na przejęcie karnawałowe? Poznaj przepisy zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef i zaskocz znajomych. Zobacz, jak przygotować ceviche z mlekiem tygrysim i batatem, arancini serowe z cytrynowym aioli, tartę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, smażone pierogi z farszem z ziemniaków i orzechy z miodem i chili.
Czym żywią się nasze pociechy, gdy tego nie widzimy? Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo gotowych dań i przekąsek. Niestety większość z nich nie należy do najzdrowszych, a dzieci, nie zwracając na to uwagi, kupują to, co mają pod ręką. Zatem oblegane są automaty, sklepiki szkolne czy sklepy pod domem. Tam zaś wybór jest prosty i tani - hot-dog, drożdżówki, czipsy, słodzone napoje, żelki i cukierki.
Szukasz pomysłu na sylwestrowe przekąski? Nie wiesz, co podać swoim dzieciakom, żeby zjadły ze smakiem? Na ratunek przybywa niezastąpiony Grzegorz Zawierucha, który w kuchni DDTVN przygotuje sylwestrowe smakołyki. Cukierki z łososia i sera żółtego, serowe rózgi lub ptak z "serowym afro", lub serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi mogą gościć na waszych stołach. Co będzie potrzebne do ich przygotowania?
Mikołajki to dobra okazja, żeby przygotować pyszne i rozgrzewające dania. W naszej kuchni powstają dwukolorowe ciasto mikołajkowe, kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym, chrupiąca pizza z patelni, sernikowe przekąski oraz indyjskie racuchy ze szpinakiem. Przyrządzają je Grzegorz Zawierucha, zwycięzca MasterChef 8 i Maciej Regulski, który wygrał 10. edycję programu. Wypróbujcie ich niezwykłe przepisy.