Halloweenowe przekąski dla najmłodszych
Do naszego programu zawitała Katarzyna Bukowska, która pokazała, jak przygotować pyszne halloweenowe przekąski. Wśród nich znalazły się m.in. jajka-pajęczyny, paluchy wiedźmy, mini pizzę w kształcie pajęczyn, dyniowe papryki oraz straszne kanapki.
Kasia krok po kroku opowiedziała, jak przygotować każdą z przekąsek, zdradzając praktyczne wskazówki i triki, które sprawiają, że halloweenowe smakołyki są nie tylko efektowne, ale i smaczne.
Na zakończenie odbyła się degustacja, w której mali widzowie mieli okazję spróbować kreatywnych przysmaków.
Przepis na jajka pajęczyny
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- niebieski lub fioletowy barwnik w żelu lub płynie
- 1 miękkie awokado
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- 6 czarnych oliwek bez pestki
Jajka gotujemy na twardo, a następnie uderzamy lekko łyżką w kilku miejscach. Układamy je w zimnej wodzie z barwnikiem spożywczym (lepiej go dodać więcej), przykrywamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia ostrożnie je obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miksujemy lub ucieramy widelcem na gładką pastę. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem, faszerujemy jajka. Na wierzchu układamy plasterek oliwki i podajemy.
Przepis na paluchy wiedźmy
Składniki:
- 10 paluszków serowych
- 10 plasterków prosciutto
- 5 czarnych oliwek bez pestki
- majonez w tubce
Paluszki serowe owijamy w plasterki prosciutto. Oliwki kroimy na pół, z każdej formujemy paznokieć wiedźmy. Kropelkę majonezu wyciskamy na końcówkę "palucha" i przyklejamy oliwkowy paznokieć.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl
Zobacz także:
- Upiorna noc w stolicy. Oto, co przygotowała Warszawa na Halloween 2025
- Co szykuje się na Halloween w Lublinie? Sprawdź, jakie atrakcje czekają w mieście
- Upiorne atrakcje w Krakowie. Co robić w mieście w Halloween 2025?
Autor: NB
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN