Smażony ryż z młodą kalarepką i polską kukurydzą i jajkiem sadzonym
Składniki na smażony ryż z jajkiem sadzonym:
- miska ugotowanego ryżu jaśminowego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 cebuli drobno posiekanej
- kalarepa pokrojona na sposób julienne
- kolba polskiej kukurydzy
- jajko
- łyżka oleju
- marchewka pokrojona na sposób julienne
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z limonki
- łyżka jasnego sezamu
- garść orzeszków ziemnych
- łyżka posiekanego szczypiorku
Jak przygotować smażony ryż z jajkiem sadzonym:
Kukurydzę ugotuj w całości na sposób al dente. Szalotkę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pociętą kalarepę i marchewkę, i chwilę podsmażaj. Następnie odetnij nożem ziarenka z kukurydzy i dodaj do warzyw. Następnie dopraw sosem sojowym i chwilę podsmażaj. Dodaj ryż i całość wymieszaj. Obok na patelni usmaż jajko sadzone. Do ryżu dodaj szczypiorek i dopraw sokiem z limonki. Ryż przełóż na talerz, dodaj orzeszki ziemne utłuczone w moździerzu wraz z sezamem i udekoruj jajkiem sadzonym.
Azjatyckie placuszki z warzywami z sosem i sałatką ogórkową
Składniki na azjatyckie placki z warzywami:
- szklanka mąki
- jajko lub 2 małe
- 1/2 szklanki wody
- ziemniak pocięty w cienkie słupki lub starty na tarce o dużych oczkach
- 1/2 marchewki pociętej w cienkie słupki lub startej na tarce o grubych oczkach
- 1/2 cukinii pociętej w cienkie słupki lub startej na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
Sos:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki startego imbiru na tarce
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżeczka sezamu
- łyżka posiekanego szczypiorku
- papryczka chili posiekana
- sok z limonki
Sałatka ogórkowa:
- 3 ogórki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka chili w płatkach
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżka sezamu
- łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować azjatyckie placki z warzywami:
Placki: pokrój warzywa na cienkie słupki lub zetrzyj na tarce lub pokrój na mandolinie i potnij w słupki. W osobnej misce połącz jajka, mąkę oraz wodę. Gdy nie będzie grudek, dodaj warzywa. Jeśli puszczą wodę, najpierw odciśnij je za pomocą rąk. Warzywa wymieszaj z ciastem i smaż w formie placuszków z obu stron, aż będą w środku upieczone, a na zewnątrz złote i chrupiące. Podawaj z sosem i sałatką z ogórków.
Sos: wymieszaj wszystkie składniki i wstaw na 10 minut do lodówki.
Sałatka: ogórka pokrój w plastry, dopraw solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Następnie odsącz z wody. W misce wymieszaj ocet, chili w płatkach, miód, sos sojowy oraz olej sezamowy. Na wok wlej olej, dodaj ogórki, smaż minutę, a następnie dodaj sos, wymieszaj i przełóż na półmisek. Następnie posyp sezamem.
Ramen na polskim rosole
Składniki na ramen:
Rosół:
- korzeń selera
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- por
- 1/4 kapusty włoskiej
- 2 golonki z indyka
- szponder
- 3 udka z kurczaka
- cebula
- główka czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- marchewka pokrojona w julienne
- por pocięty w cienkie plastry (tylko zielona część)
- posiekane ząbki czosnku
- posiekany szczypiorek
- posiekana kolendra
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
- ugotowany makaron soba (może być ryżowy, lub sojowy)
- czerwona cebula drobno posiekana
- imbir starty na tarce na drobnych oczkach
- papryczki chili drobno posiekane
- sezam czarny lub biały
Dodatkowo na sos:
- sos rybny
- sos sojowy
- sok z limonki
- olej sezamowy
Jak przygotować ramen:
Rosół: mięso umyj i wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 min. w 220 st. C. Następnie dodaj warzywa, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki - piecz dodatkowe 20 minut. Następnie włóż warzywa i mięso do przygotowanej gorącej wody, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2 godziny.
Sos: wymieszaj 5 łyżek sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 krople oleju sezamowego i sok z limonki.
Do głębokiej miski włóż kilka strąków marchewki, kilka talarków z pora, ząbek czosnku, 1/4 czerwonej cebuli w piórkach, trochę kolendry, szczypiorku, dodaj garść makaronu, odrobinę startego imbiru, papryczkę chili i trochę sezamu. Zalej całość rosołem i na koniec dodaj 2 łyżki sosu oraz 2 połówki jajka.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego
Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka
Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Daria Ładocha