Azjatyckie dania po polsku: ryż z jajkiem sadzonym, placuszki z warzywami i ramen na rosole

Azja po polsku
Dania kuchni azjatyckiej po polsku? To możliwe. Udowodniła to Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała smażony ryż z młodą kalarepką i polską kukurydzą i jajkiem sadzonym, azjatyckie placuszki z warzywami z sosem i sałatką ogórkową, a także ramen na polskim rosole.

Smażony ryż z młodą kalarepką i polską kukurydzą i jajkiem sadzonym

Składniki na smażony ryż z jajkiem sadzonym:

  • miska ugotowanego ryżu jaśminowego
    • 2 ząbki czosnku posiekane
      • 1/2 cebuli drobno posiekanej
        • kalarepa pokrojona na sposób julienne
          • kolba polskiej kukurydzy
            • jajko
              • łyżka oleju
                • marchewka pokrojona na sposób julienne
                  • 2 łyżki sosu sojowego
                    • sok z limonki
                      • łyżka jasnego sezamu
                        • garść orzeszków ziemnych
                          • łyżka posiekanego szczypiorku

                            Jak przygotować smażony ryż z jajkiem sadzonym:

                            Kukurydzę ugotuj w całości na sposób al dente. Szalotkę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pociętą kalarepę i marchewkę, i chwilę podsmażaj. Następnie odetnij nożem ziarenka z kukurydzy i dodaj do warzyw. Następnie dopraw sosem sojowym i chwilę podsmażaj. Dodaj ryż i całość wymieszaj. Obok na patelni usmaż jajko sadzone. Do ryżu dodaj szczypiorek i dopraw sokiem z limonki. Ryż przełóż na talerz, dodaj orzeszki ziemne utłuczone w moździerzu wraz z sezamem i udekoruj jajkiem sadzonym.

                            Azjatyckie placuszki z warzywami z sosem i sałatką ogórkową

                            Składniki na azjatyckie placki z warzywami:

                            • szklanka mąki
                              • jajko lub 2 małe
                                • 1/2 szklanki wody
                                  • ziemniak pocięty w cienkie słupki lub starty na tarce o dużych oczkach
                                    • 1/2 marchewki pociętej w cienkie słupki lub startej na tarce o grubych oczkach
                                      • 1/2 cukinii pociętej w cienkie słupki lub startej na tarce o grubych oczkach
                                        • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
                                          • łyżeczka czosnku granulowanego
                                            • sól i pieprz do smaku
                                              • olej do smażenia
                                                • 1/2 łyżeczki kuminu
                                                  • 1/4 łyżeczki curry
                                                    • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
                                                      • 1/2 łyżeczki garam masala (opcjonalnie)

                                                        Sos:

                                                        • 1/2 szklanki sosu sojowego
                                                          • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
                                                            • 1/2 łyżeczki startego imbiru na tarce
                                                              • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
                                                                • łyżeczka sezamu
                                                                  • łyżka posiekanego szczypiorku
                                                                    • papryczka chili posiekana
                                                                      • sok z limonki

                                                                        Sałatka ogórkowa:

                                                                        • 3 ogórki
                                                                          • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
                                                                            • 1/2 łyżeczki soli
                                                                              • łyżeczka octu jabłkowego
                                                                                • łyżka sosu sojowego
                                                                                  • łyżeczka chili w płatkach
                                                                                    • łyżka miodu
                                                                                      • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
                                                                                        • łyżka sezamu
                                                                                          • łyżka oleju rzepakowego

                                                                                            Jak przygotować azjatyckie placki z warzywami:

                                                                                            Placki: pokrój warzywa na cienkie słupki lub zetrzyj na tarce lub pokrój na mandolinie i potnij w słupki. W osobnej misce połącz jajka, mąkę oraz wodę. Gdy nie będzie grudek, dodaj warzywa. Jeśli puszczą wodę, najpierw odciśnij je za pomocą rąk. Warzywa wymieszaj z ciastem i smaż w formie placuszków z obu stron, aż będą w środku upieczone, a na zewnątrz złote i chrupiące. Podawaj z sosem i sałatką z ogórków.

                                                                                            Sos: wymieszaj wszystkie składniki i wstaw na 10 minut do lodówki.

                                                                                            Sałatka: ogórka pokrój w plastry, dopraw solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki. Następnie odsącz z wody. W misce wymieszaj ocet, chili w płatkach, miód, sos sojowy oraz olej sezamowy. Na wok wlej olej, dodaj ogórki, smaż minutę, a następnie dodaj sos, wymieszaj i przełóż na półmisek. Następnie posyp sezamem.

                                                                                            Ramen na polskim rosole

                                                                                            Składniki na ramen:

                                                                                            Rosół:

                                                                                            • korzeń selera
                                                                                              • 2 pietruszki
                                                                                                • 3 marchewki
                                                                                                  • por
                                                                                                    • 1/4 kapusty włoskiej
                                                                                                      • 2 golonki z indyka
                                                                                                        • szponder
                                                                                                          • 3 udka z kurczaka
                                                                                                            • cebula
                                                                                                              • główka czosnku
                                                                                                                • ziele angielskie
                                                                                                                  • liście laurowe
                                                                                                                    • sól
                                                                                                                      • pieprz

                                                                                                                        Dodatkowo:

                                                                                                                        • marchewka pokrojona w julienne
                                                                                                                          • por pocięty w cienkie plastry (tylko zielona część)
                                                                                                                            • posiekane ząbki czosnku
                                                                                                                              • posiekany szczypiorek
                                                                                                                                • posiekana kolendra
                                                                                                                                  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
                                                                                                                                    • ugotowany makaron soba (może być ryżowy, lub sojowy)
                                                                                                                                      • czerwona cebula drobno posiekana
                                                                                                                                        • imbir starty na tarce na drobnych oczkach
                                                                                                                                          • papryczki chili drobno posiekane
                                                                                                                                            • sezam czarny lub biały

                                                                                                                                              Dodatkowo na sos:

                                                                                                                                              • sos rybny
                                                                                                                                                • sos sojowy
                                                                                                                                                  • sok z limonki
                                                                                                                                                    • olej sezamowy

                                                                                                                                                      Jak przygotować ramen:

                                                                                                                                                      Rosół: mięso umyj i wstaw do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 min. w 220 st. C. Następnie dodaj warzywa, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki - piecz dodatkowe 20 minut. Następnie włóż warzywa i mięso do przygotowanej gorącej wody, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2 godziny.

                                                                                                                                                      Sos: wymieszaj 5 łyżek sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 krople oleju sezamowego i sok z limonki.

                                                                                                                                                      Do głębokiej miski włóż kilka strąków marchewki, kilka talarków z pora, ząbek czosnku, 1/4 czerwonej cebuli w piórkach, trochę kolendry, szczypiorku, dodaj garść makaronu, odrobinę startego imbiru, papryczkę chili i trochę sezamu. Zalej całość rosołem i na koniec dodaj 2 łyżki sosu oraz 2 połówki jajka.

                                                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                                      Przepis na błyskawiczny ramen z Tiktoka

                                                                                                                                                      Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania

                                                                                                                                                      Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości