Materiał promocyjny

Ramen, łosoś w sosie teriyaki i zupa pho. Proste, azjatyckie dania w twojej kuchni

Lubisz kuchnię azjatycką, ale uważasz że jest za trudna? Nic bardziej mylnego! Zobacz przepisy na ramen, filet z łososia w sosie teriyaki i zupę pho.

Więcej: Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?

Ramen z bulionem mięsnym

Składniki:

  • 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
    • 2 litry wody
      • suszone glony prasowane
        • 6 jajek
          • 500 g makaronu ramen (świeży lub suszony)
            • pęczek dymki
              • kawałek imbiru
                • suszone grzyby shitake
                  • łyżka masła klarowanego
                    • olej sezamowy
                      • sos chilli sambal
                        • 2 szt pak choy

                          Przygotowanie:

                          Zalej grzyby wrzątkiem. Odstaw na 15 min do napęcznienia. Po tym czasie odcedź je i posiekaj na cienkie paski. Podsmaż na łyżce masła klarowanego. Odstaw.

                          Pak choy przekrój na pół i krótko podsmaż na patelni. Ugotuj jajko na miękko (5 min). Odstaw. Dymkę posiekaj na ukos. Imbir pokrój na cienkie zapałki. Odstaw.

                          Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź i włóż do miski.

                          Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.

                          Zalej makaron gorącym bulionem. Dodaj przepołowione ugotowane jajko, grzyby shitake, posyp imbirem, dymką. Polej łyżką oleju sezamowego oraz skrop sosem chilli sambal do smaku.

                          Serwuj od razu!

                          Filet z łososia z warzywami w sosie teriyaki z bulionem warzywnym

                          Składniki:

                          • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
                            • 2 filety z łososia ze skórą
                              • 2 marchewki
                                • 1 cukinia
                                  • 1 papryka czerwona
                                    • 2 łyżki sosu teriyaki
                                      • olej sezamowy
                                        • sok z limonki
                                          • świeża kolendra
                                            • świeży imbir

                                              Przygotowanie:

                                              Posmaruj filety z łososia bulionem. Odstaw na 15 min.

                                              Pokrój imbir i warzywa w cienkie zapałki.

                                              Zagotuj 1 litr wody, wymieszaj z jedną łyżką bulionu. Zblanszuj w tym warzywa przez około 3 minuty.

                                              Wyjmij warzywa z wody, osusz i podsmaż na oleju sezamowym na patelni 1 minutę, muszą zostać al dente. Na koniec dodaj sos teriyaki, wymieszaj i odstaw.

                                              Na patelni podsmaż krótko filety z łososia na złoty kolor z obu stron.

                                              Serwuj na talerzu, posyp świeżym imbirem i kolendrą.

                                              Więcej: 

                                              Lekka kuchnia wegetariańska

                                              Szybka pho z bulionem mięsnym

                                              Składniki:

                                              • 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
                                                • 2 litry wody
                                                  • 4 łyżki sosu rybnego
                                                    • 300 g antrykotu sezonowanego bez kości
                                                      • 2 szt szpiku kostnego (opcjonalnie)
                                                        • 400 g makaronu ryżowego (grube wstążki)
                                                          • liście świeżej mięty
                                                            • liście świeżej kolendry
                                                              • limonka
                                                                • papryczka chilli
                                                                  • prażone posiekane orzechy ziemne

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.

                                                                    Jeśli używasz szpiku kostnego, upiecz go w 180 st lub usmaż na wolnym ogniu na patelni, aż tłuszcz się wytopi.

                                                                    Antrykot podsmaż 2 min na medium rare z obu stron na patelni. Pokrój w paski o grubości ok 2 cm.

                                                                    Przygotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.

                                                                    Posiekaj drobno chilli.

                                                                    Przełóż makaron do miski, zalej gorącym bulionem. Dodaj kawałki mięsa, szpik, posyp orzechami, chilli i świeżymi ziołami. Skrop limonką. Serwuj od razu!

                                                                    Zobacz też: 

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości